Koktajl z jarmużem i truskawkami przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami to połączenie dość nietypowe, ale smaczne oraz doskonały sposób na przemyt odrobiny warzyw w owocowym napoju. Zapraszam na koktajl z jarmużu i truskawek! Obok malin z koperkiem jest to jeden z zestawów, których spróbowania kilka lat temu bym się nie spodziewała. Gdzieś usłyszałam, gdzieś zobaczyłam, pokombinowałam, przetestowałam i oto jest :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Do gustu najbardziej przypadła mi wersja z mlekiem kokosowym, choć migdałowe czy z nerkowców również sprawdzi się świetnie. Wielbicielom wersji mlecznych proponuję koktajl z jarmużem i truskawkami na jogurcie naturalnym, najlepiej takim domowym, o łagodnym smaku.

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami czyli nietypowe połączenie w wersji wegańskiej lub klasycznej, na jogurcie. Przepis na koktajl z jarmużem i truskawkami, który najbardziej lubię z dodatkiem mleka kokosowego.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl z jarmużem i truskawkami, koktajl z jarmużu i truskawek
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 158kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka jarmużu (bez grubych łodyżek, posiekany)
  • 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1 banan (bardzo dojrzały, świeży lub zamrożony w kawałkach)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego (mleko kokosowe, migdałowe lub z nerkowców)
  • 1 szklanka kostek lodu (opcjonalnie; można zastąpić dodatkowym, zamrożonym w kostki jogurtem lub mlekiem roślinnym)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze do gładkiej konsystencji, z drobinkami jarmużu.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić jogurt naturalny
  2. Jak zrobić mleko roślinne

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (koktajl na jogurcie naturalnym) | Calories: 158kcal | Carbohydrates: 26g (9%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 4g (6%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sodium: 63mg (3%) | Potassium: 592mg (17%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 16g | Vitamin A: 36.1% | Vitamin C: 82.3% | Calcium: 18.4% | Iron: 3.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spróbujcie poeksperymentować z dodatkiem odrobiny cynamonu czy kardamonu, które świetnie idą w parze zarówno z truskawkami, jak i jarmużem. Jestem ciekawa, czy taka kompozycja znajdzie Wasze uznanie :D.

Koktajl z jarmużem i truskawkami
Koktajl z jarmużem i truskawkami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy koktajl jarmużowo-truskawkowy przypadł Wam do gustu, bo jestem bardzo ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Wow, jakie to musi być zdrowe i jak pięknie wygląda ! 🙂
    Najwyższa pora dla mnie, aby zacząć pić takie pyszne koktajle. Po przeczytaniu książki „Zatrzymać dzień” stwierdziłam, że właśnie muszę wprowadzić więcej warzyw i owoców do diety. Chętnie skorzystam z przepisu a książkę szczerze polecam ! 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)