Koktajl z jarmużem i truskawkami przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami to połączenie dość nietypowe, ale smaczne oraz doskonały sposób na przemyt odrobiny warzyw w owocowym napoju. Zapraszam na koktajl z jarmużu i truskawek! Obok malin z koperkiem jest to jeden z zestawów, których spróbowania kilka lat temu bym się nie spodziewała. Gdzieś usłyszałam, gdzieś zobaczyłam, pokombinowałam, przetestowałam i oto jest :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Do gustu najbardziej przypadła mi wersja z mlekiem kokosowym, choć migdałowe czy z nerkowców również sprawdzi się świetnie. Wielbicielom wersji mlecznych proponuję koktajl z jarmużem i truskawkami na jogurcie naturalnym, najlepiej takim domowym, o łagodnym smaku.

5 od 1 osoby
Koktajl z jarmużem i truskawkami
Koktajl z jarmużem i truskawkami
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Koktajl z jarmużem i truskawkami czyli nietypowe połączenie w wersji wegańskiej lub klasycznej, na jogurcie. Przepis na koktajl z jarmużem i truskawkami, który najbardziej lubię z dodatkiem mleka kokosowego.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl z jarmużem i truskawkami, koktajl z jarmużu i truskawek
Liczba kalorii: 158 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka jarmużu (bez grubych łodyżek, posiekany)
  • 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1 banan (bardzo dojrzały, świeży lub zamrożony w kawałkach)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego (mleko kokosowe, migdałowe lub z nerkowców)
  • 1 szklanka kostek lodu (opcjonalnie; można zastąpić dodatkowym, zamrożonym w kostki jogurtem lub mlekiem roślinnym)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić jogurt naturalny
  2. Jak zrobić mleko roślinne
Koktajl z jarmużem i truskawkami - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze do gładkiej konsystencji, z drobinkami jarmużu.

Wartości odżywcze
Koktajl z jarmużem i truskawkami
Wielkość porcji (1 szklanka (koktajl na jogurcie naturalnym))
Liczba kalorii 158 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 63mg 3%
Potas 592mg 17%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 2g 8%
Cukry 16g
Białko 6g 12%
Witamina A 36.1%
Witamina C 82.3%
Wapń 18.4%
Żelazo 3.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Spróbujcie poeksperymentować z dodatkiem odrobiny cynamonu czy kardamonu, które świetnie idą w parze zarówno z truskawkami, jak i jarmużem. Jestem ciekawa, czy taka kompozycja znajdzie Wasze uznanie :D.

Koktajl z jarmużem i truskawkami
Koktajl z jarmużem i truskawkami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy koktajl jarmużowo-truskawkowy przypadł Wam do gustu, bo jestem bardzo ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Wow, jakie to musi być zdrowe i jak pięknie wygląda ! 🙂
    Najwyższa pora dla mnie, aby zacząć pić takie pyszne koktajle. Po przeczytaniu książki „Zatrzymać dzień” stwierdziłam, że właśnie muszę wprowadzić więcej warzyw i owoców do diety. Chętnie skorzystam z przepisu a książkę szczerze polecam ! 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)