Koktajl z mango

5/5 (3)

Naturalny koktajl z mango czyli mango smoothie po raz pierwszy wypiłam w Australii, znając wcześniej jedynie smak napoju przygotowywanego w polskich sieciowych kawiarniach, gdzie miksowało się kostki lodu z sokiem z kartonika. Spróbowałam naturalnie słodkiego, o słonecznej barwie i na zawsze przepadłam ;).

Zobacz też: Moja podróż po Australii

 

Rok później koktajl z mango towarzyszył mi w kolejnej podróży, tym razem po USA. Cudowne mango to bogactwo stanu Floryda i wyobraźcie sobie moje zaskoczenie, gdy zamówiłam sobie mango smoothie w restauracji McDonalds, a sprzedawczyni, na moich oczach, obrała świeżutkie mango, włożyła kawałki do blendera razem z kostkami lodu i zmiksowała. Bez żadnej bazy w proszku, bez cukru, bez innych, niepotrzebnych dodatków. Z szerokim uśmiechem na ustach i kubkiem w ręce ruszyłam w trasę autem, postanawiając, że będę korzystać z bogactwa lokalnych owoców, ile się da!

Koktajl z mango – smak dalekich podróży

W kolejnych podróżach po Azji mango towarzyszyło mi niemal każdego dnia. Łączyłam jego smak z ananasem i mlekiem kokosowym, a po powrocie do Polski przywiozłam zapas kilku słodkich jak miód owoców, żeby na pierwszej randce z Mariuszem zjeść wspólnie kleisty ryż z mango. Od tamtego czasu minęły trzy lata, a mango w Polsce jest dziś o wiele łatwiej dostępne, niedrogie i cudownie dojrzałe.

Spróbujcie mojego koktajlu, wybierając zestaw składników dla siebie. Możecie przełamać mango pomarańczą lub ananasem lub postawić na łagodny smak mleka kokosowego i banana. Mięta lub kolendra dodadzą całości pazura, a nasiona chia wzbogacą zestaw witamin o kwasy tłuszczone omega-3. Co Wy nato? Które składniki znajdą się w Waszych koktajlach?

Koktajl z mango

Liczba porcji2-3
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Koktajl z mango i składniki do wyboru: tylko mango i kostki lodu lub mango z dodatkami tj. banan, ananas, mleko kokosowe, pomarańcza, wanilia, chia czy mięta i kolendra. Najlepszy koktajl z mango i tak wiele możliwości :).

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1-2 mango (dojrzałe i miękkie, obrane; 2 małe mango (mieszczące się na rozłożonej damskiej dłoni) lub jedno duże)
  • 1 Szklanka kostek lodu (można zastąpić mlekiem kokosowym zamrożonym w kostkach)

Do wyboru (opcjonalnie)

  • 1 Plaster ananasa (świeży, dojrzały, obrany owoc; plaster o grubości ok. 2 cm)
  • 1 pomarańcza (obrana)
  • 1 banan (bardzo dojrzały; może być zamrożony w niedużych kawałkach)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu, syropu z agawy lub klonowego (jeśli koktajl wymaga dosłodzenia)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 Gałązki świeżej mięty (lub nieduży pęczek świeżej kolendry)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

  1. Jak obrać mango
  2. Jak zrobić mleko kokosowe
  3. Mango - właściwości, walory, witaminy
  4. Dojrzały ananas - jak wybrać

Przydatny sprzęt:

Koktajl z mango - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję pulsacyjnie (robiąc co kilka sekund kilkusekundowe przerwy) w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Koktajl z mango
Koktajl z mango

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.

Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)