Pyszna, aromatyczna, konfitura z malin na jesień i zimę. W jesienno-zimowe chłody bardzo lubię słodzić nią herbatę, która nabiera wtedy zupełnie innego smaku, aromatu i koloru. Konfitura z malin w herbacie poprawia nastrój, gdy za oknem brakuje słońca, przypominając długie, gorące, letnie dni i zapach świeżych owoców. Można dodać ją do biszkoptowego placka lub udekorować odrobiną pyszny i prosty do zrobienia sernik waniliowy albo lody.
Zobacz też: Więcej przepisów na domowe przetwory

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- sok i miąższ z 1 cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Maliny delikatnie płuczę na sicie. Odcedzam, osuszam na papierowym ręczniku. Zasypuję częścią cukru i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok.
- Z wody i cukru przygotowuję syrop. 1 kg cukru (lub mniej, jeśli część została wykorzystana do zasypania malin) zalewamy 1,5 szklanki wrzątku oraz sokiem z miąższem z cytryny, mieszam i zagotowuję.
- Do wrzącego syropu dodaję maliny i duże kawałki skórki z cytryny i gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. Żeby nie uszkodzić owoców, zamiast mieszania łyżką, można, delikatnie, potrząsać od czasu do czasu garnkiem. W czasie gotowania usuwam powstałą na powierzchni pianę.
- Studzę konfiturę z malin i pozostawiam pod przykryciem, w chłodnym miejscu, do następnego dnia.
- Następnego dnia ponownie, na wolnym ogniu, smażę konfiturę z malin, aż maliny staną się szkliste, lekko przezroczyste.
- Ostudzoną przez kilka minut konfiturę z malin przelewam do słoiczków. Można przykryć je kółkiem wyciętym z pergaminu, nasączonym spirytusem. Zakręcam słoiki i uszczelniam, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
- Słoiki odwracam do góry dnem i zawijam szczelnie w gruby koc lub kładę pod kołdrę albo poduszkę i czekam kilka-kilkanaście godzin aż ostygną. Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, bez pasteryzowania, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.
Która smakuje Wam bardziej? Konfitura z malin czy truskawkowa?

Dla mnie jest niewykonalne zeby tych malin nie przemieszac. Jak je zasypie cukrem i potem zaleje syropem to robi mi sie skorupa na dnie garnka. Dodam ze miałam ponad 2 kg malin wiec gar byl duży.
Dziękuję za świetny przepis.
Ja mam z niego i sok i konfitury. Cukru daje trochę mniej i drugiego dnia gdy juz jest to wszystko mocno gorące to „ubieram ” z tego trochę soku. A reszte mam jako konfiture. Jest mimo to soczysta i ma intensywny kolor. Nie jest zbyt gesta ale tak chciałam bo nadaje sie i do naleśników i do lodów i do herbatki.
Zastanawia mnie co sprawia ze Twoja konfitura ma taki soczysty u ciemny kolor. Moje maliny wręcz im dłużej je gotuje czyt dwa razy to traca na kolorze 🙁 czy to dzieki cytrynie?
Sok z cytrusów pomaga zachować kolor (cytrusy zawierają pektyny), ale niestety też jest pewna granica ich działania. Np. dżem truskawkowy, pomimo dodatku cytrusów, wychodził mi brązowawy. To kwestia karmelizacji cukru, który brązowieje wraz z gęstnieniem. Dlatego dżemy z fixami z żelatyną mają ładniejszy kolor, bo tam cukier nie musi się karmelizować tak mocno – to żelatyna nadaje gęstości przetworom. Można też zagęszczać dżemy i konfitury naturalnymi pektynami w proszku i wtedy również łatwiej o ładny kolor :).
dlaczego należy użyć pergaminu nasączonego spirytusem?? pierwszy raz widzę taki „pomysł”.
Pozdrawiam
Stare książki kucharskie tak uczą. Głównie po to, żeby przetwory nie miały kontaktu bezpośredniego z metalowym wieczkiem, które może zacząć rdzewieć od środka.
Trochę zbyt słodka jak dla mnie. Na 3 kg malin dałem 3 kg cukru. Przed punktem 6 należałoby dodać aby te duże kawałki cytryny wyłowić z garnka przed wlaniem do słoików. W trakcie konsumpcji te skórki z gęstej konfiturze przeszkadzają. Należy dodać również aby na drugi dzień gotować odpowiednio, 1h- konfitura rzadka, 2h- konfitura średnio rzadka, 3h- dość gęsta. Wybrałem opcję 3h, ponieważ w garnku konfitura dość rzadka. Później po ostygnięciu mocno gęstnieje,ale też za sprawą zbyt dużej ilości cukru. Radze dać o połowę mniej niż w przepisie.
Pozdrawiam wszystkich kucharzy!
ile wody trzeba nalac na poczatku ?
na filmiku jest podane, że dwie szklanki wody , reszta produktów jest podana w opisie 🙂
oba:)
sok:)
Konfitura 🙂
bardziej mi pasuje konfitura
konfitura
też sobie ją chwalę 🙂
[..YouTube..] też sobie ją chwalę 🙂
[..YouTube..] bardzo fajna ta bambusowa deska !
mniam mniam 😉
[..YouTube..] mniam mniam 😉
fajnie, ale skąd ja Ci w lutym maliny wezmę??
Bo i pora roku bardziej barszczom sprzyja, ale ja muszę wyczyścić dysk twardy w komputerze i montuję baaardzo zaległe filmy :).
Na pierwszy rzut oka , na obrazek, myślałem że to barszcz czerwny 🙂
uff, już myślałam, że w samym filmie to wstawiłam, a tak – już poprawione, dzięki :).
[..YouTube..] fajnie, ale skąd ja Ci w lutym maliny wezmę??
[..YouTube..] Bo i pora roku bardziej barszczom sprzyja, ale ja muszę wyczyścić dysk twardy w komputerze i montuję baaardzo zaległe filmy :).
[..YouTube..] @TheLokiFilms Bo i pora roku bardziej barszczom sprzyja, ale ja muszę wyczyścić dysk twardy w komputerze i montuję baaardzo zaległe filmy :).
[..YouTube..] Na pierwszy rzut oka , na obrazek, myślałem że to barszcz czerwny 🙂
[..YouTube..] uff, już myślałam, że w samym filmie to wstawiłam, a tak – już poprawione, dzięki :).
[..YouTube..] @themintbubblegum uff, już myślałam, że w samym filmie to wstawiłam, a tak – już poprawione, dzięki :).
Zrobię! W tamtym roku maliny były u mnie dość tanie, może w tym nic się nie zmieni.
pycha 🙂
ale w tytule filmiku jest napisane KONITURA .
pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Zrobię! W tamtym roku maliny były u mnie dość tanie, może w tym nic się nie zmieni.
[..YouTube..] pycha 🙂
ale w tytule filmiku jest napisane KONITURA .
pozdrawiam 🙂
Muszę pochwalić zdjęcia, narobiły mi smaka 🙂