fbpx
Czytasz właśnie
Konkurs „Jesienne rozgrzewanie” z MAKRO

Konkurs „Jesienne rozgrzewanie” z MAKRO

Konkurs "Jesienne rozgrzewanie" z MAKRO
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Kiedy pogoda za oknem przestaje dopisywać, a lato, już dawno pożegnane, wróci dopiero za trzy kwartały, w naszych domach rozpoczynamy sezon grzewczy, a na stołach stawiamy rozgrzewające, energetyczne potrawy. Królują zupy, gęste, kolorowe, podane z pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem. W dużych garnkach gotuje się bigos lub gulasz, a na patelni powoli pyrka risotto. Jesień to czas dań jednogarnkowych, smacznych i pożywnych, prostych do przyrządzenia. Jesień rozpoczyna sezon na grzane wino, pachnące cynamonem, goździkami, jabłkiem i świeżą pomarańczą. Jesienny czas to idealna pora na piwnego grzańca, ubranie ciepłych skarpet, otulenie się kocem i oddanie się dobrej lekturze lub filmowi.

Pomysłów na jesienne rozgrzewanie może być naprawdę wiele! Dziś, wspólnie z MAKRO Cash and Carry Polska S.A., zapraszam Was do udziału w konkursie i podzielenia się z nami swoimi pomysłami na walkę z jesienną pluchą i chłodem. Mogą to być pomysły na jesienne, rozgrzewające dania czy napoje, ale nie tylko. Wasza pomysłowość będzie mile widziana :).

Nagrody

1. miejsce – zestaw 3 szt. noży Horeca Select MAKRO

Są to noże różnej wielkości, dedykowane branży hoteli i restauracji, wykonane z trwałej, odpornej na tępienie i uszkodzenia, stali nierdzewnej, dobrze wyważone i wygodne w użytkowaniu.

2.  miejsce – 2 patelnie Tarrington House

Są to patelnie aluminiowe w pięknym, zielonym kolorze, odporne na wysokie temperatury i ich nagłe zmiany.

3. miejsce – zestaw 6 szt. kieliszków H-Line MAKRO

Są to profesjonalne kieliszki, wykonane ze szkła o podwyższonej trwałości i odporności na tłuczenie.

Jak wygrać?

W konkursie wygrają osoby, które, zdaniem jury, prześlą najciekawsze pomysły na jesienne rozgrzewanie, wykorzystujące produkty z katalogu MAKRO.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wykonać trzy kroki:

Krok 1. Wymyślić ciekawy pomysł na jesienne rozgrzewanie. Może to być przepis na rozgrzewającą potrawę, drinka albo pomysł zupełnie niezwiązany z kulinariami.

Krok 2. Obejrzeć katalog MAKRO i wybrać produkty, które najlepiej sprawdzą się w proponowanym pomyśle na jesienne rozgrzewanie.

Zobacz też
Melon miodowy

Krok 3. W komentarzach poniżej przesłać swój pomysł na jesienne rozgrzewanie i dołączyć informację, które z produktów z katalogu MAKRO będą wykorzystane w jego realizacji.

Czas przesyłania zgłoszeń

Konkurs „Jesienne rozgrzewanie” potrwa od 21 do 30 października 2011 roku. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 2 listopada 2011 roku o godz. 20.00.

Jedna osoba może przesłać dowolną ilość zgłoszeń. Każde zgłoszenie musi znajdować się w osobnym komentarzu. Publikując komentarz, należy podać aktualny, działający adres e-mail, pod który będziemy kontaktować się w przypadku wygranej.

Nagrody konkursowe zostaną przesłane do Zwycięzców na adresy na terenie RP.

Kliknij po szczegółowy regulamin.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

52 komentarze
  • Jesień chucha lodowato
    Bądź gotowy zatem na to
    Aby rozgrzać się napojem,
    Co najlepiej pić we dwoje:
    Cytrynę i pomarańczę
    Wyciskamy aż po krańce!
    Startą dodajemy skórkę
    I podsypujemy cukrem.
    Jeszcze herbata gorąca,
    Co rozgrzeje zamiast słońca
    I mieszamy ten napitek
    Lejąc wódkę i rum przy tem 😉
    Podgrzewamy nie gotując
    Z umiarem trunku próbując
    I wołamy towarzystwo
    Zanim z garnka zniknie wszystko 😉

    wyciskacz do cytryn 605160
    garnek niski stalowy 644779
    łyżka do sypania, mieszania i próbowania 664124
    dzbanek szklany 922978
    kubek 619884

  • Galettes sucrees – arabskie pierniczki
    Składniki:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 3 szklanki mąki razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
    • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
    • 1 łyżka ziaren sezamu

    Wykonanie:
    Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
    Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
    Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.
    Podawać z herbatką z prądem
    Świeca Low Boy – Czerwona (art.661478) i Podgrzewacz zapachowy Cynamon (art.661493), pomarańcza (art.661495)dla podgrzania piernikowego nastroju

  • Idealnym sposobem na taką pogodę będzie pyszny kurczak po hawajsku 🙂
    – 2 piersi z kurczaka
    -10 czarnych oliwek
    -puszka ananasa
    -puszka kukurydzy
    -czerwona papryka
    – czerwona cebula
    przyprawy (kardamon, imbir, kurkuma, curry)

    Kurczaka siekamy w kostki i dokładnie obtaczamy w mieszance przypraw.
    Mieszanka ( po łyżeczce: kardamonu, imbiru, kurkumy i curry).
    Podsmażamy na złociste i miękkie kąski na patelni.
    Na osobnej patelni podsmażamy : posiekany w kostkę ananas, cebulę posiekaną w piórka, paprykę w kostkę, kukurydzę.
    Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do kurczaka , całość zalewamy sokiem z ananasa i dusimy pod przykryciem 10 minut.

    Pyszne i łatwe danie, które z pewnością ogrzeje niejeden zimny wieczór.

  • Krok pierwszy
    Z łóżka wstać i przypomnieć sobie o istnieniu wszystkich mniej i bardziej zapomnianych mięśni. Skłon-wyprost-skłon-wyprost-skłon…. Wymach lewą nogą, wymach prawą, aż poczuje się, że krew dopływa do każdego zakamarka ciała.

    Krok drugi
    Po rozgrzewce można pozwolić sobie na ciepłą, aromatyczną i najlepszą – bo zrobioną w domowym zaciszu – kawę, pitą z ukochanego kubka (choć dekorowany kubek Boston będzie świetną alternatywą). Domowa kawa będzie jeszcze lepsza, gdy przyrządzimy ją w profesjonalnym ekspresie (takim jak dla przykładu Royal Cappuccino firmy Saeco). Do tego konfitury babci – może o właściwościach umiarkowanie rozgrzewających, ale za to samo wspomnienie babcinego ogrodu skąpanego w lipcowym słońcu rozgrzewa ducha i wspomnienia.

    Krok trzeci
    Spacer. Na zewnątrz plucha..? Nie ma nic lepszego, by poczuć się raz jeszcze dzieckiem. Zakładamy kolorowe kalosze, w rękę parasol, dokładamy dobry humor i dalej – przeskakiwać kałuże. W wersji dla mniej śmiałych – można zabrać dzieci – własne lub znajomych –by mieć wytłumaczenie dla karkołomnych ewolucji nadkałużowych i dziecinnych wygłupów.

    Krok czwarty
    Szarlotka, z jabłkami z własnego ogrodu, posypana cynamonem, ze skórką pomarańczową. Oczywiście na ciepło. Najlepiej dopiero co upieczona i posypana cukrem pudrem. Podana na gustownym talerzu z linii Kwadrat, będącego nowością w katalogu Makro.

    Krok piąty
    Powrót, ciepły kocyk i koniecznie nalewka. Wyrabiana z pieczołowitością kilkumiesięczną, przelewana, dolewana i rozlewana, łączona w doskonałych proporcjach z cukrem i alkoholem. Malinowa… W przepięknej karafce Loto… Uzasadnieniem spożycia niech będzie tu chęć wspomożenia trawienia, jesienna plucha za oknem i niewątpliwe walory zdrowotno-smakowe. A i kolor ma tu niebagatelne znaczenie. Soczysta czerwień malinowego specjału najlepiej wyglądać będzie w najmniejszym kieliszku z linii Sensei firmy Krosno.

  • Brrrr. Nie cierpię. Szczerze nie cierpię jesiennej pogody. W poprzednim wcieleniu na pewno zamieszkiwałam jakieś gorące rejony świata. A teraz muszę zmagać się z wątpliwymi urokami jesiennej aury: plucha, deszcz, wiatr. Złota polska jesień grzeje się jedynie w książkowych kartkach. Co robić? Ułożyć sobie własny przepis na jesienne rozgrzanie! Jest niezwykle prosty w zastosowaniu: gdy odczuwam, że mój nastrój za sprawą jesiennej pogody ulega obniżeniu, samopoczucie jest na minus, w głowie zaczynają się kłębić ponure myśli, świat przybiera szare, przygnębiające barwy i nawet kubek gorącej rozweselającej czekolady nie pomaga, to znak, że jesienna chandra zaczyna podstępnie atakować. Używam wtedy mojego tajemnego wzoru, czyli: wbrew wszystkiemu, w moim życiu, pod każdym aspektem ma być wzorzyście, kolorowo, wesoło, barwnie i ciekawie. Wiadomo: energetyczne kolory rozgrzewają podwójnie: przez wzrok i dotyk! No więc jako przystawkę traktuję MAKIJAŻ i UBIÓR- jesienią przyjmują stonowane i nostalgiczne barwy, co jeszcze bardziej wprawia w chmurny i zimny nastrój. Robię na przekór tym lodowatym trendom, łamię konwenanse i wprowadzam energetyczne kolory, wszędzie gdzie się da. Powieki maluję „tysiącami” barw: zieleniami, żółciami, pomarańczami, fioletami i różami, tak że moje oczy wyglądają jak mieniąca się w słońcu tęcza, a ja czuję przypływ energii i niesamowitego ciepła rodem z słonecznego, kolorowego karnawału w Rio de Janeiro! Do ubioru wprowadzam kolorowe dodatki, np. przykuwające wzrok apaszki, biżuterię w kolorach lata, a mój hit numer jeden to kolorowe, szmaciane róże dopinane do bluzki, swetrów czy marynarek, nadające każdej stylizacji innego, bardziej radosnego wymiaru. Niby małe rzeczy, a są antidotum na szarość otoczenia, dodając mi pewności siebie, przebojowości i odwagi. Przechodzę do dania głównego – SPORT-mimo niesprzyjającej, deszczowej aury, nakładam błyszczące, wyraziste, różowe dresy i biegam po parku, dotleniając organizm i wprawiając w dobry humor. Nic innego tak nie rozgrzewa od środka jak solidna dawka ruchu. Do tego stopnia, że potem nie muszę cały wieczór włączać grzejnika w sypialni, ani chować się w ocieplanych skarpetach!
    Na deser – DIETA-serwuję sobie codziennie inne danie, czerpiąc inspirację z innej kuchni: meksykańskiej, azjatyckiej, francuskiej. Co powiecie na meksykańską salsę rozgrzewającą delikatne polskie naleśniki z kurczakiem, albo pikantne krewetki po syczuańsku z ogromną porcją imbiru, a na deser – lampka francuskiego wina. Do tego mnóstwo kolorowych owoców… Hm… jestem pewna, że po takim rozgrzewającym menu mój wieczór na pewno się nie skończy. Może przekonam też męża do… takiego rozgrzania! 😉 albo niech chociaż zapali świece i uwolni rozgrzewającą cynaomonowo-pomarańczową nutę… gdy ja będę oddawała się gorącej kąpieli, a w międzyczasie on pościeli nasze małżeńskie łoże… i ciąg dalszy z pewnością nastąpi!
    Produkty, wraz z uzasadnieniem 🙂 :
    Kieliszek do wina Linia Casablanca – (art. 922994) – rozgrzewa na samą myśl o miłosnych perypetiach amerykańskiego melodramatu…
    Zastawa stołowa z Linii Roma – rozgrzewa wspomnienia o rzymskich pojedynkach gladiatorów skąpanych w bezlitosnym słońcu…
    Zestaw sztućców z Linii Verona – rozgrzewa pragnienie miłości na wspomnienie pięknej Julii z Verony…
    Garnek wysoki stalowy – grzeje, gotuje, ciepłe potrawy oferuje…
    Kuchenka mikrofalowa GMW 1025 – gdy czasu mam mało, dogrzewam by ciepełko się na potrawach trzymało…
    Świeca Low Boy – Czerwona (art.661478) i Podgrzewacz zapachowy Cynamon (art.661493), pomarańcza (art.661495) – gorące nuty zapachowe, uderzają w serce, uderzają jak bąbelki w głowę!
    Komplet pościeli bawełnianej i ciepełko na niej…
    Ręcznik Frotte – otuli, gdy zmarźnięte ciało trochę…

  • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/P1050566.JPG[/img]

    Moim sposobem na rozgrzanie jesienią,
    I me upodobania się nigdy nie zmienią,
    Jest być strażakiem w jesienne dni,
    Gdy pomocy ktoś potrzebuje i ogień się tli!
    Nie dość , że atmosfera jest gorąca przy akcji,
    Można też się rozgrzać przy podziękowaniach wszelkich nacji!
    Dawanie radości bowiem jest najgorętszą rzeczą na świecie,
    Jesienią pomagajmy ludziom -teraz już o tym wiecie~!

  • Jesienne rozgrzewanie czas zacząć:-)
    Potrzebna nam będzie grupa przyjaciół z którą pojedziemy na opustoszałą działkę ( najlepiej oczywiście swoją 🙂 ) Zabieramy koniecznie , ale niestety spoza katalogu nie jedną lecz dwie gitary , i bardzo dużo dobrego humoru . Najważniejszy nasz zakup to butla z gazem , na której w garnku o pojemności 3.2 litra umieszczamy gotowy już zakupiony wcześniej grzaniec . Rozpalamy w domku cynamonowe podgrzewacze , które z zapachem już prawie gotowego , ciepłego grzańca stwarzają niepowtarzalną atmosferę . Po rozlaniu do kamionkowych kubeczków , zawartości garnka zaczynamy śpiewać , kończymy oczywiście sztandarowym hymnem wszystkich działkowiczów : Hej Sokoły ! i możemy zacząć grać w kalambury , zapisujemy wyniki na tablicy umieszczonej na ścianie .
    Przegrany już do rana będzie naszym kelnerem , więc ubieramy go w roboczy uniform i biesiadę zaczynamy od pizzy , która jest jeszcze ciepła dzięki specjalnej torbie , mimo iż była przygotowywana w domu.

    Udanych , ciepłych jesiennych wieczorów życzę 🙂

    Artykuły z katalogu
    butla z gazem 688890
    garnek mirror 931348
    kubek grzaniec z kamionki 688542
    podgrzewacze o zapachu cynamonu 661493
    tablica wisząca 525092
    torba do pizzy 500554

  • Mój sposób na rozgrzanie po długim i ciężkim dniu pracy:
    Gorąca kąpiel w wannie pełnej wody z dodatkiem jaśminowego płynu do kąpieli, przy rozświetlających wnętrze świecach (art nr 661471) i przy muzyce
    Mąż w tym czasie przygotowuje mi moją ulubioną kawę z ekspresu (art nr 620908) z miodem.
    Na koniec hop do ciepłego łóżka, opatulona ciepła kołdra (art nr 557474) rozgrzana i zmęczona mogę zasnąć, licząc na piękne sny.

  • PRZEPIS NA ROZGRZANIE:

    Jest już jesień, minęły wakacje,
    spoglądam na kalendarz i niestety mam rację.
    Robi się zimno, temperatura spada i sytuacja powagi wymaga,
    bo organizm czegoś ciepłego się domaga.
    Najlepiej zacząć od filiżanki kawy z mlekiem, lampki wina lub kubka gorącej herbaty,
    a potem zrobić kąpiel i dzięki temu rozgrzeje się nawet ten najbardziej lodowaty.
    Sól do kąpieli cynamonem i aromatem pomarańczy pachnąca,
    a w wannie uprzednio przygotowana gorąca woda, ale niewrząca.
    Doskonały, pobudzający zmysły zapach cynamonu,
    powoli wypełni przyjemnie wnętrze domu.
    Dodatek olejku o cierpkim aromacie pomarańczy suszonej,
    zaserwuje przyjemności skórze ochłodzonej.
    Na niebie gwiazdy, za oknem blask księżyca,
    a myśl o kąpiel z dodatkiem soli zawsze pobudza i zachwyca.
    W wannie każdy się odpręży, ciało rozluźni i zamknie oczy,
    po męczącym dniu, w ten sposób odpłynie w błogi stan rozkoszy.
    W tle muzyka nastrojowa, jeszcze świece dokoła,
    gdy o takim rytuale pielęgnacyjnym się pomyśli mina robi się wesoła.
    Ja na przykład tak rozgrzana do sypialni kroczyć mogę,
    by snem dokończyć swą wieczorną, rozgrzewającą przygodę.

    SKŁADNIKI – PRODUKTY Z KATALOGU MAKRO:

    1. Expres do kawy royal cappuccino, art. nr 550127
    2. Filiżanka ze spodkiem, art. nr 572035
    3. Kubek boss, art. nr 577529
    4. Zestaw cukiernica i mlecznik, art. nr 673035
    5. Łyżeczka do kawy, art. nr 660164
    6. Łyżeczka do herbaty, art. nr 660161
    7. Kieliszek do wina, art. nr 571872
    8. Komplet pościeli bawełnianej, art. nr 635450
    9. Prześcieradło bawełniane, art. nr 635464
    10. Poduszki i kołdry Clinic, art. nr 557475
    11. Ręcznik frotte, art. nr 626183
    12. Dywanik łazienkowy, art. nr 628687
    13. Ręcznik frotte, art. nr 637848
    14. Suszarka do włosów, art. nr 683569

  • Jesienne rozgrzewanie to jedna z przyjemniejszych części tej pory roku. Bez oporów wskakuję wtedy pod ciepły koc, puszczam nostalgiczną muzykę i oglądam wakacyjne słoneczne zdjęcia, lub po prostu oglądam jakiś dobry film. Z chęcią trzymam wtedy w dłoni ogromną porcję gorącej czekolady z odrobiną chilli i czapeczką z bitej śmietany. Takie rozgrzewanie zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz działa doskonale na przemarznięte jesiennymi temperaturami kości i powolnie zbliżającą się jesienną depresją.

    Do takiego rozgrzewania doskonale nadają się poniższe produkty Makro:
    – Kubek Boston dekorowany – str. 28-29
    – Łyżeczka do latte – str. 34-35

  • Dodam jeszcze raz.
    Ciekawy smak i bardzo rozgrzewający efekt daje Kawa z chili
    Składniki:
    – 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
    – 4 łyżki miodu
    – 0,5 litra mleka
    – 1 łyżeczka chili
    – 1 cytryna

    Należy wsypać kawę do dzbanka i zalać gorącą wodą. Do innego dzbanka wlać mleko, miód oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny i podgrzewać wszystko nie doprowadzając do wrzenia. W trakcie podgrzewania ubijać, żeby wytworzyć piankę. Następnie trzeba przelać całość do dzbanka z kawą, a następnie przelać do kubeczków. Pozostałą w dzbanuszku piankę z mleka możesz wyjąć łyżką i ponakładać do filiżanek. Na koniec posypać kawę chilli.
    Potrzebne będą następujące akcesoria z Makro:
    – Ekspres przelewowy art. nr. 690283
    – Kubek boston dekorowany art. nr. 688137
    – Linia Star- łyżka stołowa art. nr. 629217
    – Linia Star-łyżeczka do herbaty art. nr. 629215
    – Rondel stalowy art.nr. 644845

  • Ciekawy smak i bardzo rozgrzewający efekt daje Kawa z chili
    Składniki:
    – 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
    – 4 łyżki miodu
    – 0,5 litra mleka
    – 1 łyżeczka chili
    – 1 cytryna

    Należy wsypać kawę do dzbanka i zalać gorącą wodą. Do innego dzbanka wlać mleko, miód oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny i podgrzewać wszystko nie doprowadzając do wrzenia. W trakcie podgrzewania ubijać, żeby wytworzyć piankę. Następnie trzeba przelać całość do dzbanka z kawą, a następnie przelać do kubeczków. Pozostałą w dzbanuszku piankę z mleka możesz wyjąć łyżką i ponakładać do filiżanek. Na koniec posypać kawę chilli.
    Potrzebne będą następujące akcesoria z Makro:
    – Ekspres przelewowy art. nr. 690283
    – Kubek boston dekorowany art. nr. 688137
    – Linia Star- łyżka stołowa art. nr. 629217
    – Linia Star-łyżeczka do herbaty art. nr. 629215
    – Rondel stalowy art.nr. 644845

  • Herbata bardzo polecana w zimne dni.

    Rozgrzewająca herbata cynamonowa

    Składniki:
    – herbata
    – 1 łyżka cynamonu
    – 2 goździki
    – miód
    – cytryna
    – woda
    Herbatę z goździkami i cynamonem zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia (ok 15minut). Doprawiamy miodem i cytryną do smaku.

    Makro akcesoria niezbędne do przygotowania:
    – Warnik do wody art. nr. 655294
    – Filiżanka ze spodkiem basic art.nr. 617544
    – Linia Star- łyżeczka do herbaty art. nr. 629215

  • Adin,dwa,tri,cztery blog Pozytywnej Kuchni jest z Makro sfery .Tutaj nikogo się nie dyskryminuje tylko wysokiej jakości produkty oferuje . Nabieram do życia ochoty gdy widzę bez złośliwego jadu doskonały blog Doroty .Już sama nazwa wskazuje ,że on pozytywne reakcje wywołuje .Jak zrobić ,jak kupić ,jak oczyścić ,jak gotować ,jak kupić Dorota pomaga mi by wszystkich świeżych produktów z Makro nie wyrzucić .Dzięki Niej dietę bezglutenową mojej kuzynki ubarwiłam i nigdy o jej reakcje skórne się nie martwiałam. Ale przejdzie do sedna sprawy mili Panowie ,miłe Panie i posłuchajcie jesiennego sposobu na rozgrzanie.
    10,9,8,7,6,5,4,3,2,1, 0 START !!
    Mmm Wodzionka ,Wodzionka przepis na Nią zna nawet najmłodsza żonka
    Mmm Wodzionka ,Wodzionka do jej ugotowania nie potrzebna jest nawet mąka.
    Leć do kuchni i z byfyja garnek z pokrywką Mirror nr 931366 weź i zatańcz taniec brzucha na Doroty cześć 🙂 .Puść kokotek , ,zapal świece art 661332 ,nalej wody gdyby z Twojego śpiewania spaliły się elektryczne przewody .Nawet gdyby Twoja rodzina z Wodzionki ze śmiechu będzie pękała ważne by przy sobie na otarcie łez dozownik do serwetek art 660975 miała .Dodaj czosnek nie,,Made in China ” ale w Makro zawsze POLSKOŚĆ na każdej półce się zaczyna .
    Dodaj jeszcze pieprz ,sól bo trzy częściowy komplet przyprawników art 673042 może być Twój .
    Już nie będę Was zanudzała ale każdej gospodyni mam prośbę by w tekst zespołu Feet się wsłuchała .Jeśli pomysłu na rozgrzanie nie macie to się nie krępujcie ,zacierajcie obie dłonie a drugiego listopada mnie wylosujcie :))))))))).
    http://youtu.be/7hzC21TDjw8

  • Mój pomysł na jesiennie rozgrzewanie to gorąca czekolada w dużym kubku (577529) podana na tacce (675944) i przyniesiona wprost do wygodnego łóżka – wyłożonego wygodnym materacem (628284). Pozostaje nam tylko zgrabnie wtulić się w bawełnianą pościel (635465) i delektować się chwilą. Kiedy zabraknie nam czekolady (o zgrozo!) warto mieć w zanadrzu dyspenser do gorącej czekolady (604875) i „ochotnika” gotowego przygotować kolejną porcję. Coby „ochotnik” nie czuł zbyt wykorzystywany niech nosi fartuch szefa (629808) – niech poczuje, że rządzi 🙂

  • UZUPEŁNIENIE mojego zgłoszenia LISTA PRODUKTÓW użytych z najnowszego katalogu MAKRO
    KUBEK BOSTON art. nr 503645
    shaker nierdzewny art. nr 621008
    łyżka cedzakowa art. nr 674624
    garnek niski stalowy art. nr 644779
    pokrywka stalowa art. nr 644818
    talerz płytki art. nr 689577
    Noże Horeca Select – nóż do warzyw art. nr. 644243

  • Moje zgłoszenie drugi raz to samo UZUPEŁNIONE o LISTĘ PRODUKTÓW z katalogu MAKRO(zapomniałam dodać wcześniej)

    Sposobów na rozgrzanie nie brakuje,co wybrać decyduje nastrój danego dnia i chęci.
    Na rozgrzanie dobry jest drink

    Bananowy drink
    -2 banany
    -25 ml wody
    -20 ml mleka słodkiego skondensowanego
    -20ml rumu
    -kilka dużych kostek lodu
    Wszystkie składniki miksujemy i cieszymy się smakiem

    Lub zjeść coś smacznego!

    PIEROGI MAKOWE

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka Gorącej(!) wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    nadzienie: puszka gotowej masy makowej

    Wymieszać w misce składniki łyżką, przełożyć na stolnice i (gdy lekko przestygnie) zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm i Wycinać z niego koła szklanką. Wypełniać farszem makowym. Ulepione pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i ugotować (są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię).

    Mój sposób na rozgrzanie to także muzyka.Jak puszczę sobie kubańskie „Buena Vista Social Club” http://www.youtube.com/watch?v=I6_GbbskWwo to do razu robi się cieplej.

    KUBEK BOSTON art. nr 503645
    shaker nierdzewny art. nr 621008
    łyżka cedzakowa art. nr 674624
    garnek niski stalowy art. nr 644779
    pokrywka stalowa art. nr 644818
    talerz płytki art. nr 689577
    Noże Horeca Select – nóż do warzyw art. nr. 644243
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/nasze pierogi z makiem_587x440-1.jpg[/img]

  • Jesienią, gdy robi się zimno, nie ma to jak waza ciepłej, pożywnej zupy. Poprawia nastrój, rozgrzewa i dodaje energii. Trwa sezon na dynie, więc warto go wykorzystać i przygotować pyszną wazę dyniową.

    W rolach głównych występują:
    -1 dynia z ogonkiem
    – 2 cebule pokrojone w piórka
    -1 posiekany ząbek czosnku
    -6 pszennych tostów pokrojonych w kostkę
    -1/2 litra mleka
    -100 ml śmietanki 36%
    -10 dag startego sera
    -2 łyżki masła
    -1 łyżka oliwy z oliwek
    -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    -pietruszka do dekoracji

    oraz niezastąpione się okazują:
    -talerz płytki Linia Carine (art. nr 504823)
    -łyżka stołowa Linia Napoli (art. nr 670914)
    -2- częściowy komplet przyprawników (art. nr 646120)
    -naczynie miarka poj. 500 ml (art. nr 660983)
    -patelnia Non-Stick śr. 28 cm (art. nr 644841)
    -noże Horeca Select do warzyw
    -nóż do krojenia chleba Linia Dick Superior (art. nr 689574)
    -podkładka stołowa (art. nr 655255)
    -piekarnik elektryczny (art. nr 647722)

    Przedstawienie:
    Odkrój wierzch dyni wraz z ogonkiem – będzie to pokrywka naszej dyniowej wazy. Wyjmij pestki ze środka dyni (można je wysuszyć i potem skonsumować), a następnie łyżką wyskrob miąższ ze ścianek (wykorzystasz go jako składnik zupy), uważając aby nie przekłuć dyni. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła oraz czosnek i usmaż grzanki z pokrojonych tostów. Kolejno wkładaj do dyni cebulę, grzanki i startą dynię. Mleko wymieszaj ze śmietanką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie wlej do środka dyni. Całość posyp startym serem i przykryj dyniową pokrywką. Pamiętaj, aby zawinąć ogonek dyni w aluminiową folię. Piecz w piekarniku w zależności od wielkości dyni od 1-2 godz. w temp. 150 stopni, nie większej, aby dynia nie wybuchła:) Waza dyniowa jest nietuzinkową dekoracją sama w sobie, ale możesz przyozdobić ją zieloną pietruszką dla wzmocnienia wrażenia kolorystycznego.
    Smacznego:)
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/zupa.JPG[/img]

  • Rozgrzewająca zupa jesienna

    * 2 filety z kurczaka,
    * 4 parówki,
    * 1 cebula,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 1 cukinia,
    * 2 papryki czerwone,
    * do smaku sól,
    * do smaku pieprz czarny mielony,
    * 9-10 łyżek ketchupu,
    * 2 kostki bulionu drobiowego,
    * do smaku pieprz kolorowy ziarnisty,
    * do smaku olej,
    * do smaku pietruszka,
    * do smaku ser,
    * do smaku chleb,
    * 2 litrów wody

    Filety z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy nożem ( nr 674944 ) w kostkę na deseczce. Na
    patelni ( nr 649960 ) rozgrzewamy olej i smażymy mięsko, przyprawiamy solą i
    pieprzem. Gotowe przekładamy do garnka ( nr 663591 ) i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Parówki obieramy z owijek a następnie kroimy je w plasterki. Czosnek
    obieramy i kroimy również w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i
    kroimy w piórka. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienia i kroimy w
    kostkę. Wszystko chwilkę przysmażamy. Cukinię dokładnie myjemy, a
    następnie kroimy w kosteczkę. Cukinię dodajemy do pozostałych
    składników i smażymy ok 5 min. Podsmażone składniki przekładamy do
    garnka z filetem, zalewamy wodą i dodajemy bulion. Gotujemy. Jeśli
    zupka zacznie wrzeć dodajemy ketchup i przyprawy, mieszamy.
    Przykręcamy ogień i pozostawiamy jeszcze chwilkę by się gotowało.
    Gotową zupkę nakładamy do bulionówki ( nr 165334 ) posypujemy posiekaną natką
    pietruszki i zdobimy serem a następnie przyprawiamy pieprzem
    kolorowym. Podajemy z pieczywem w koszyczku ( nr 678073) . Smacznego !!

  • Oto, jak wygląda poranek czyniący mnie rozgrzaną przez cały dzień kobitą ;-):
    6.30-pobudka, krótkie przeciągnięcie w łóżku i hop czas do łazienki;
    6.35-szybki poranny prysznic, mała pielęgnacja mej cudnej;-) urody, wrzucenie odzienia;
    6.50-pstryk czajnik z wodą, w między czasie robię 2 tościki z miodem lub dżemikiem wiśniowym, zalewam kawę goździkowo – pomarańczową-
    oto przepis:
    SKŁADNIKI:
    1 filiżanka gorącej kawy
    5 goździków,
    skórka z pomarańczy i cytryny,
    cukier do smaku
    PRZYGOTOWANIE:
    Skorki i goździki zalewamy gorącą kawą doprawiona cukrem. Kawa ma bardzo intensywny smak goździków, ale daje niezłego kopa;-)

    7.00- zasiadam do śniadanka;
    7.15-chwytam smycz, wołam mojego wilka;-) (Yorka tak dla formalności)i ruszamy na spacerek na pobliską łąkę;
    7.30–biorę taszkę w dłoń i udaję się na 25 minutowy marsz w kierunku mojej pracy;
    7.58- z uśmiechem i pełna energii wkraczam do biura z okrzykiem: „Ahoj załoga!” i tak przez 8 godzin znoszę moich współpracowników( żartuję, bo, co jak co ale ekipa jest świetna!)!

    Tak, więc po tak smacznym, szybkim, ciepłym, energetycznym i sympatycznym poranku ze szczyptą niegasnącego optymizmu żadne chłody mi nie straszne przez cały dzień!

    w całym tym porannym zamieszaniu z pewnością sprawdzą się:
    a) DO WYSPANIA:
    -materac antyalergiczny (art. nr 623912)
    -kołderka Clinic (art. nr 557473)
    -poduszka Clinic (art. nr 557475);
    b) DO PRYSZNICOWANIA:
    -ręcznik frotte bordowy (art. nr 626177),
    -dywanik łazienkowy-żeby nóżki nie zmarzły (art. nr 628678)
    c) DO ŚNIADANIEM DELEKTOWANIA:
    -toster Bartsccher ( art. nr 604664),
    -filiżanka ze spodkiem (art. nr 688071),
    -talerz płytki (art. nr 688078),
    -nóż stołowy (art. nr 670607),
    -łyżeczka do herbaty (art. nr 670608)

  • Kiedy jesień jest za pasem
    Pofiglowaź trzeba czasem
    W kuchni zrobić masz kolacje
    Żeby później mieć atrakcje
    Ja polecam dziś Winiary
    Żurek z niego doda pary
    Taki dobry na wędzonce
    Co rozgrzeje nas jak słońce
    Potem tylko lampka wina
    Przecież wieczór się zaczyna
    LINIA SENSEI kieliszkowa
    do rozgrzania nas gotowa
    Także Makro nas rozpieszcza
    Daje kielich ty zaś reszta.

  • Jeżeli chcemy się rozgrzać to najlepiej zjeść coś pikantnego, oto moja ulubiona potrawka, przepi na wykarmienie 4 głodomorów-studentów:
    6 kiełbas śląkich skroić w kostkę i podsmarzyć na patelni
    2 puszki fasoli czerwoniej
    1 papryka pokrojona w kostkę
    2 twarde pomidorki
    przecier pomidorowy
    przyprawic do smaku

    To wszystko porządnie wymieszać i można naładować na talerze zgłodniałym, zziębniętym głodomorom, a na peno będą ucieszeni. Czas przygotowania to okolo 20 minut.

    Produkty z listy:
    Patelnia PAELLA
    Noże AMBITION GRAVITY
    Chochla art.585437

  • Na jesienne rozgrzewanie jest dobre grzane wino, moi panowie i moje panie. Do tego w kieliszkach 688269 podane, każdemu napić się będzie dana. Aby napój ten przygotować musisz się do przepisu stosować: butelkę czerwonego wytrawnego wina podgrzewać i trzy łyżki miodu wlewać, dużą pomarańczę pokrojoną w plastry, kilka goździków i laskę cynamonu dodać, nie będzie Cię to dużo czasu kosztować. Napój będzie wyśmienity, a przy tym w miłym gronie wypity, rozgrzeje Cię na jesienne chłody, a rumieńce po nim dodadzą Ci urody. Wino takie każde spotkanie umili, warto żyć dla tej chwili. Trunek takie dobrze Cię rozgrzeje, nie ważne, że na zewnątrz wiatr wieje. Gdy jeszcze będzie Ci mało, komplet bawełnianej pościeli dobierz śmiało 635450. Do łóżka na miękki materac 231501 połóż się i ciepłą pościelą nakryj się. Ciepło Ci będzie na duszy i ciele i będziesz spał słodko mój aniele. Pod taką pościelą nie straszne będą Ci jesienne słoty i zawieje, ona Cię naprawdę rozgrzeje. Więc do Makro pędź śmiało, aby złe licho towaru 688269, 635450, 231501 Ci nie zabrało.

  • Kasza gryczana zapiekana z mięsem mielonym, lampką czerwonego wina

    Składniki:
    -kasza gryczana prażona – 3 woreczki
    -mięso mielone 250-500g
    -cebula – 1-2 sztuki
    -rosół królewski – 1 – 1 ,5 kostki
    -śmietana – 1 szklanka
    -sól, pieprz

    Kaszę ugotować wg przepisu. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać mięso – podsmażyć (popieprzyć i troszkę posolić). Rozpuścić kostkę rosołową w 1/3 szkl wody, dodać do mięsa dusić 10 – 15 min. Wymieszać z kaszą, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Polać śmietaną i zapiekać 20 – 30 minut . Naprawdę pyszne.

    Będą potrzebne nam następujące akcesoria z Makro:

    – Garnek niski stalowy art. nr. 644779
    – Pokrywka stalowa art. nr. 644818
    – Linia Terra- brytfanna owalna wym: 31 x 20 x 5 cm art. nr. 678326
    – Deska obrotowa art. nr. 533317
    – Noże Horeca Select – nóż do warzyw art. nr. 644243
    – Patelnia uniwersalna żeliwna art. nr. 556618
    – Linia Verona- łyżka stołowa art. nr. 670703
    – 2 kubki art. nr. 619884
    – Linia Verona – widelec stołowy art. nr. 670704
    – LInia Verona – łyżeczka do herbaty art. nr. 670705
    – Piekarnik wielofunkcyjny art.nr. 647722
    – Salaterka z rączką śr. 15cm art. nr. 401511
    – Łyżka do mięsa art. nr. 674621
    Linia Cabernet- kieliszek do wina czerwonego poj. 580ml art. nr. 639708

  • Aby rozgrzać się jesienią, należy się zaopatrzyć w następujący pakiet: dobre wino, działający kominek i szczapy drzewa, zapachowe pogrezwacze, pyszne przekąski, dobry nastrój i … namiętna partnerka. Wszystkie składniki należy podać w odpowiedniej oprawie, delikatnie wymieszać i rozkoszować się aż do zupełnego rozgrzania się 🙂

    Przydadzą się:
    Kieliszki ze str. 19-24
    salaterki i talerz prezentacyjny do przekąsek str. 30
    podgrzewacze str. 47
    Korkociąg str. 48

  • Najlepsza na jesienne rozgrzewanie jest Przyjemność.Przyjemność to właściwe słowo.Pierwszą Przyjemnością jest kieliszek dobrego wina,tego naszego ulubionego,którym lubimy się delektować tak powoli,z rozmysłem.Kiedy zatopimy się w tym winie zaczyna być nam błogo,spokojnie,miło.Wtedy jest czas na kolejną Przyjemność-jeśli nie jesteśmy sami bierzemy olejek do masażu-nie ma nic bardziej przyjemnego,rozgrzewającego,rozkosznego i bajecznie cudownego niż wspólny masaż,który potrafi nie tylko nas rozgrzać ale wręcz rozpalić nas do… czerwoności 🙂 (wtedy najlepiej …chłodzić się w delikatnej pościeli 🙂 ) Cóż-jeśli nie mamy partnera taką wspaniałą rozgrzewającą Przyjemnością jest kąpiel stóp w gorącej wodzie z dodatkiem soli relaksujących.I masaż stóp wykonany własnoręcznie 🙂 Nie tylko rozgrzewa ale również niesamowicie rozluźnia,uspokaja,dodaje lekkości…Mogą to też być inne Przyjemności-wszystko zależy od własnej pomysłowości 🙂 Jednak trzeba pamiętać,że Przyjemność pozostaje Przyjemnością i jaka by ona nie była zawsze daje nam ciepło i energię 🙂

    z katakogu wybrałam kieliszki do wina czerwonego nr 584397

  • Jesienny wieczór, wracasz z pracy do domu, cały mokry i zziębnięty.
    Chciałbyś mieć wolne, odpocząć i rozgrzać się przy herbatce, ale nie ma tak łatwo!
    Podłoga brudna, śmieci się walają po weekendowej imprezie.
    Jeżeli jesteś jednym ze szczęśliwych posiadaczy ekspresu do kawy, to masz jeszcze czas na jedną małą czarną i pora brać się za „prawdziwą rozgrzewkę”.
    Wpierwł łapiesz wory na śmieci, oraz ściereczki uniwersalne oraz Ajax i sprzątasz to co pozostało po kolegach i koleżankach z weekendu.
    Po zebraniu śmieci i wytarciu kurzy, czas na podłogi, tak więc łapiesz się za dobrego mopa, wiadro i płyn do podłóg.
    Po takim rozgrzaniu nie masz już ochoty na mleko z miodem, herbatę z rumem, czy inne wykwintne potrawy, jedyne na co Cię stać, to walnąć się do wygodnego wyra na materac by pójść spać.
    Dobranoc, oby jak najmniej pluchy i takich rozgrzewek 🙂

    W odcinku wystąpili:
    Ekspres do kawy Royal Cappuccino art. nr. 550127
    Worki na śmieci Aro HD art. nr. 347451
    Płyn uniwersalny Ajax art. nr. 542888
    Ściereczki uniwersalne Aro 458315
    MOP maxi mop profesional art. nr. 527566
    Wiadro dwukomorowe vertical profesional art. nr. 668066
    Płyn do podłóg Sidolux art. nr. 590491
    Dwustronny materac sprężynowy dream art. nr. 231382

  • Na rozgrzewkę proponuję Amarone z Makro – bardzo fajne wino na jesiennie wieczory 🙂
    A do wypicia potrzebne produkty ze stron 19-25. Im większy kieliszek tym lepiej 🙂

  • Jestem strasznym zmarźluchem i każda temperatura poniżej 25 stopni jest przeze mnie odbierana jako mróz! Nienawidzę zimnej jesieni, zimy i muszę się rozgrzewać na wszystkie możliwe sposoby do rana do nocy! W tygodniu stosuję „oklepane” sposoby, ciepłe ubrania, kołdrę puchową, gorące herbatki i sycące gorące dania. jednak w weekend – mam fantastyczny sposób na rozgrzanie 🙂

    Z produktów w katalogu Makro przydałyby się do tego:
    – pucharki do deserów ze str. 30,
    – kieliszki i szklaneczki ze str. 24-25,
    – słomki, parasolki i mieszadełka ze str. 40,
    – fontanna do czekolady str. 91,
    – leżanka str. 104,
    – ręczniki str. 114.

    I co? I robię lato w zimie 🙂 W mieszkaniu podkręcam ogrzewanie na maksa, paraduję w bikini, owinięta kolorowym ręcznikiem frotte 😉 Smakuję słodką czekoladę. Leniuchuję na leżance z książką, wyobrażając sobie, że spędzam wakacje pod palmą 😉 Przyrządzam smakowite drinki i serwuję je jak w barze przy plaży, z parasolkami… W pucharkach podaję proste owocowe desery (jednocześnie używając w nich dużej ilości pomarańczy i malin ze względu na właściwości zdrowotne tak ważne w tym okresie!). gdy puszczę do tego hawajską muzykę albo jakieś ulubione wakacyjne hity i podryguję energicznie – jestem rozgrzana do czerwoności 😉

  • Czy ktoś może wątpi, że takie śniadanie do łóżka rozgrzewa? Choćby nie wiem jak było zimno i szaro to po takiej pobudce każdemu będzie ciepło – dosłownie i na duszy 🙂
    W skład śniadania wchodzi:
    – jajeczko z paróweczką w formie serca (parówkę nacinamy po długości, wywijamy w kształt serca i spinamy wykałaczką. podsmażamy na patelni, w środek wbijamy jajko)
    – aromatyczna herbatka
    – mocno czekoladowa muffinka ( wiadomo- czekolada działa cuda!) z białą czekoladą i bananami plus jakieś owocki.

    Proponuję usmażyć śniadanko na patelni Non- Stick.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/dbam.jpg[/img]

  • Pyszna, aromatyczna herbata idealna na jesienne i zimowe wieczory – w wysokiej szklance układamy pokrojone pomarańcze, dorzucamy jeden-dwa goździki. Na/w sitku zaparzamy ulubioną jesienną sypaną mieszankę herbat (ja np. „grudniową noc” albo pierwsza gwiazdka). Całość zalewamy wodą, możemy posłodzić jeśli lubimy słodką. Pasuje też kilka kropel grenadyny.

    Herbatę można podać w wysokiej szklance np. z linii Gibraltar, szklanka long drink.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/PB296519 m.jpg[/img]

  • Nic tak nie rozgrzewa jak pyszna zupa LOS ZUPPOS MEXICANNOS 😉

    mięso mielone z indyka
    vegeta lub inna przyprawa
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    puszka kukurydzy konserwowej
    puszka groszku konserwowego
    puszka czerwonej fasoli
    1 fix knorra spaghetti pikantne

    Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy vegetą. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Fix spaghetti rozrabiamy w zimnej wodzie (jak na opakowaniu) i wlewamy do garnka. Podawać z gorącymi grzaneczkami posmarowanymi masłem.

    Idealnie by została podana w miseczce z kamionki z linii staropolskiej. Pasowałaby kolorem , poza tym ta zastawa też kojarzy mi się z ciepłem.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/zupa meksyk.jpg[/img]

  • Jesienne rozgrzewanie najlepiej zacząć w ciepłym pokoju,
    tak aby wieczorkiem nie nudziło się nigdy nikomu,
    i może to będzie sposób niezwykły bo to nie będzie danie,
    Wszyscy razem będziemy się bawić wyśmienicie i wspaniale!

    Zestaw garnków MIRROR dostanie najmłodszy domownik,
    Zamieniając je w bębny będzie bębnił, jak w bitwie wojownik!
    Dla córki zestaw szklanek RIOBA, który napełni każdy do rożnej pełności,
    Pocierając je wkoło będzie z nich wydobywać dźwięki miłości,
    Mama z tatą syfonem do bitej śmietany udekoruje gorącą czekoladę,
    Każdy dostanie parasolkę papierowa za ucho i zapomni, ze jesień ma wadę!

    A mama w tym czasie czyli ja we własnej osobie,
    Będę śpiewać jakbym była na festiwalu muzycznym w Kordobie,
    każdy się będzie cieszył i uśmiechał szeroko,
    Poczujemy się tak jakbyśmy byli w słonecznym Maroko!

    [email protected]
    Przedmioty , których bym urzyła sa wymienione w Moim opisie jesiennego rozgrzewania:)

  • Sposobów na rozgrzanie nie brakuje,co wybrać decyduje nastrój danego dnia i chęci.
    Na rozgrzanie dobry jest drink

    Bananowy drink
    -2 banany
    -25 ml wody
    -20 ml mleka słodkiego skondensowanego
    -20ml rumu
    -kilka dużych kostek lodu
    Wszystkie składniki miksujemy i cieszymy się smakiem

    Lub zjeść coś smacznego!

    PIEROGI MAKOWE

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka Gorącej(!) wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    nadzienie: puszka gotowej masy makowej

    Wymieszać w misce składniki łyżką, przełożyć na stolnice i (gdy lekko przestygnie) zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm i Wycinać z niego koła szklanką. Wypełniać farszem makowym. Ulepione pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i ugotować (są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię).

    Mój sposób na rozgrzanie to także muzyka.Jak puszczę sobie kubańskie „Buena Vista Social Club” http://www.youtube.com/watch?v=I6_GbbskWwo to do razu robi się cieplej.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/nasze pierogi z makiem_587x440.jpg[/img]

  • Nic tak szczęściem nie napawa
    Jak poranna mocna kawa.
    W kociołku wodę gotuję,
    Łyżkę kawy dosypuję.
    Jak odczekam, mój kolego,
    Daję cukru trzcinowego,
    Lecz nie więcej niż łyżeczkę,
    By osłodzić ją troszeczkę.
    Kardamonu szczypta mała,
    Aby kawa smak swój miała.
    Trzy goździki i cynamon,
    Abym się poczuła damą.
    Sok z cytryny, szczypta soli,
    Delektuję się powoli…
    Gdy wzbogacę ją śmietanką,
    Czuję się niemal szlachcianką.
    Dzięki niej od rana czuję,
    Że życie we mnie wstępuje!!!

    Szklanka Irish Coffee byłaby idealna 🙂

  • Dobry rosołek na jesienne chłody
    rozgrzewa ciało czy stary czy młody,
    zatem zapraszam, przepis podaję
    i nic mi tam chłody – czuję jak majem.

    SMACZNY ROSÓŁ
    Kawałek mięsa wołowego z kością,
    skrzydełka z drobiu też w garnku zagoszczą,
    marchew i pietruszkę do mięska dołożę
    selera, lubczyka zabraknąć nie może.
    I wodą zalewam by mięsko zakryła
    lecz jeszcze Vegety i soli wrzuciłam.
    i na kuchnię kładę niech się zagotuje
    potem zmniejszam ogień niechże pomruguje.
    Szum na wierzchu płynu łyżką w mig pozbieram
    i do zapieczenia cebulki zabieram,
    na suchej patelni niech pięknie zrumieni
    by kolor rosołku na lepszy odmienił.
    Około godziny jeszcze pogotuję
    gdy warzywa miękkie oceniam próbuję
    wiem na pewno pieprzu dam który rozgrzewa
    i do bulionówek rodzince rozlewam.
    Zabraknąć nie może zielonej pietruszki
    kilka kropel maggi i już ciepło w nóżki!
    Dość że mnie rozgrzewa jeszcze delektuję
    Rosół z bulionówki – jego smak już czuję!
    SMACZNEGO!
    Użyte akcesoria z katalogu Makro:
    – rondel stalowy art.nr 644847 śr.20cm, poj.3l
    – bulionówka art.nr 508351, poj. 300ml
    – łyżka stołowa art.nr 666959
    – widelec stołowy art.nr 666962
    – 2 częściowy komplet przyprawowy art.nr 646120
    – nóż stołowy art.nr 666960

  • Mój sposób na jesienną rozgrzewkę:
    Wstaję wcześnie rano, a tu ciemno, zimo…Brr… Od rana rozgrzewam się gorącą kawą oraz aromatycznym ciepłym rogalikiem z dżemem. Po takim poranku od razu cieplej.
    Po całym dniu pracy i powrocie publicznym środkiem transportu od zimna aż głowa boli. Szybki obiadek przygotowany przez mojego ukochanego mężczyznę i co by tu na poprawę nastroju… Ciasto! Proponuję pyszną szarlotkę na ciepło a do tego grzane wino z pomarańczą, cynamonem i goździkami. Do tego odpowiedni nastrój zapewnią zapachowe świece. Nie ma to jak wieczór pod kocykiem z książką w ciepełku. Nareszcie!
    Do wykonania tego misternego planu potrzebuję:
    1. Ekspres przelewowy, art. nr 690283
    2. Filiżanka ze spodkiem, art. nr 688533
    3. Kubek grzaniec, art. nr 688542
    4. Talerz deserowy, art. nr 688538
    5. Brytfanna prostokątna, art. nr 678328
    6. Podrzewacz zapachowy wanilia, art. nr 661484
    A oto fotka wyżej wspomnianej szarlotki:
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/szarlotka1.jpg[/img]

  • „Wysoka temperatura zmysłów”

    Chciałbym Państwu przedstawić idealny sposób, na rozgrzewający wieczór, po całodniowym skakaniu po kałużach i opieraniu się wiatrowi.

    Masaż, to coś, co zmarznięte tygryski lubią najbardziej.

    Na leżance (art. nr 688302) układamy mięciutką kołdrę (art. nr 557472) a wokół, rozpalamy mnóstwo bordowych świec (art. nr 661391).

    Kiedy pokój będzie oświetlał i rozgrzewał blask świec, włączamy delikatną muzykę i zapraszamy ukochaną kobietę na wcześniej wspomnianą leżankę.
    Kiedy się położy i zamruczy z zadowolenia, zaczniemy odprawiać czary nad rozgrzewającym olejkiem. 😉

    Będziemy potrzebować sporego kubka (art. nr 688557) do którego nalejemy 400 ml oliwki do masażu, dodamy 100g startego imbiru, łyżeczkę (art. nr 664156) cynamonu, kilka sproszkowanych goździków oraz gwiazdkę anyżu.

    Kiedy nos popieści cudowny rozgrzewający zapach i obudzi się w niej apetyt, do pięknego kieliszka (art. nr 300674) nalejemy podgrzewanego nieustannie w dzbanku (art. nr 688561) grzańca z nutką mocnych ziół.

    Namiętnie będziemy wmasowywać w jej plecy przygotowany rozgrzewający eliksir, a od wewnątrz będzie ją grzało ciepłe wino.

    Wytrzemy rączki z tłustej oliwki (art. nr 660975) i podamy goździkowo – cynamonowe papierosy wraz z elegancką popielniczką (art. nr 630258).

    Taki wieczór, rozgrzeje również calutką noc.. 😉

  • Mój sposób na jesienne rozgrzewanie z MAKRO to wyjazd rodzinny poza miasto do naszej przyczepy kempingowej. Tam jest nasza oaza, który wycisza nasze emocje, inspiruje nas do dalszych wyzwań i napawa spokojem. Tam wspólnie z dziećmi obserwujemy piękno jesieni, która ubiera las w czerwono- złote szaty. Tam podziwiamy polskie ptaki, zaszczepiając w synach pasję ornitologów. Tam, mimo nadchodzących jesiennych chłodów, rozgrzejemy się do czerwoności, a będzie to możliwe dzięki produktom MAKRO. Zatem w domu przygotuję pyszny, rozgrzewający żurek, który umieszczę w kociołku do zupy (kolor srebrny, art nr 684391). Zawsze martwiłam się o przewiezienie płynnych substancji, aby się nic nie porozlewało, a kociołek jest niesamowity. Nie tylko nic się nie porozlewa, ale i zupa będzie gorąca. Do zupy zabiorę świeże, chrupkie pieczywo, które najlepiej będzie się prezentować w wiklinowym koszyku na pieczywo (śr. 20,05 cm, nr 660990). Już na samą myśl jest mi gorąco, i tak miło… Po wspólnych spacerach po uroczym lesie całą rodzinką siadamy do pysznego, gorącego żurku, i zagryzając chrupkim pieczywem cieszymy się z jesiennych chwil. A potem to już tylko czekam na gorącą kawę, którą przywieziemy do naszej oazy w termosie (art nr 591834, 1 l), a dla męskiego grona koniecznie rozgrzewająca malinowa herbatka (art. nr 632558). Pozdrawiam, i zachęcam do jesiennego rozgrzewania w plenerze, z MAKRO oczywiście:)

  • Chciałabym Państwu przedstawić, sposób na cudowną, spokojną niedzielę w towarzystwie ukochanej osoby. Niedziela rozgrzewająca, leniwa i słodka. 😉

    Śniadanie:

    'Płomienny smak miłości’

    Ktoś kiedyś powiedział, że nie należy pić przed dwunastą. Ale tego magicznego poranka, nie interesują nas żadne zasady. Tylko ciepło. 😉

    Na rozgrzewkę – herbata imbirowa z 50 ml ciemnego rumu podana w kubku do grzańca (art. nr 688463)
    W miseczce, z tej samej serii (art. nr 688464) układamy ulubione owoce – polewamy lekko podgrzanym miodem (miód ocieplamy na kuchence indukcyjnej art. nr 647727 w rondelku art. nr 931270), bitą śmietaną i brązowym cukrem. Spora dawka cukru z samego rana, podniesie temperaturę naszego ciała i sprawi, że będziemy mieli ochotę na jeszcze więcej lenistwa. Owoce najlepiej gdy poda nam swoimi paluszkami Ukochana osoba, a my jej się odwdzięczymy tym samym. 😉

    Po kilku godzinach wylegiwania się w łóżku i oglądania dobrych filmów, czas na rozgrzewający obiad. W domu rozpalamy dziesiątki bordowych świeczek (art. nr 661391) i zabieramy się za gotowanie. 😉

    „Imbirowa pieszczota w kolorze dyni”

    Jako, że mamy jesień, najlepiej wykorzystać produkty, które w tym czasie rodzi nasza cudowna natura. Zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni i sporą porcją imbiru rozgrzeje nasze brzuszki i rozpęta apetyt na danie główne. Dynie obieramy ze skórki nożem (art. nr 689570) wydrążamy środek i siekamy na drobną kostkę (art. nr 689569) Wrzucamy ją do rondla (art.nr 644845) w którym na ciepłej oliwie podsmaża się już zdrowy i ostry czosnek wraz z cebulką. Zalewamy bulionem drobiowym, mieszamy, dodajemy odrobinę śmietany 36% i miksujemy (art. nr 569992). Doprawiamy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem i podajemy w bulionówce. (art nr 688479) Gęsty krem z dyni posypujemy pestkami i ukochanej osobie dajemy łyżkę (art. nr 689304), by miała czym tą zupę zjeść. 😉

    Na drugie danie podamy płonącą pierś z kurczaka z ostrym ryżem z curry. Oczywiście będziemy potrzebować pięknego talerza, na którym podamy nasz popisowy posiłek. (art. nr 602690) Ryż z dużą ilością curry i rozgrzewającego cynamonu gotujemy w garnuszku (art. nr 644489) kurczaka smażymy przyprawionego jedynie solą i pieprzem cytrynowym, na czosnkowej oliwie wylanej na patelnię żeliwną (art. 556618) kiedy będzie już gotowa, posypujemy ją cukrem i mocnym alkoholem. Wykładamy na talerz wraz z ryżem i podpalamy.

    Zapewniam, że po takim obiedzie, nasze brzuszki będą bardzo zadowolone i najedzone. 😉 na kolacje już nam zapewne sił zabraknie, więc polecam na wieczór zakupić czerwone wino, które podgrzejemy w garnku (art. nr 663579) dodamy do niego goździki, cynamon, imbir, liść laurowy, odrobinę syropu anyżowego i rozmarynu. Przelejemy do dzbanka z podgrzewaczem (art. nr 688561) i kiedy tylko nasz kubek (art. nr 688556) zrobi się pusty, będziemy je dolewać przez calutki wieczór. 😉

    Smacznego i gorącego dnia! 😉

  • Sprawdzonym sposobem na mroźny wieczór jest Grzane piwo. przyrządzenie takiego trunku jest bardzo łatwe. Potrzebujemy:
    – 500ml jasnego piwa
    – 1 żółtko
    – 2 łyżeczki cukru
    – kilka goździków
    – 2 łyżeczki miodu
    – kawałek kory cynamonowej
    Należy żółtko utrzeć z cukrem oraz przyprawami, następnie zmieszać z piwem.
    Podgrzewać na małym ogniu tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodać miód, tak by się dokładnie rozpuścił.
    Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu w kuflach do piwa.
    Potrzebne są nam takie akcesoria z Makro jak:
    – Garnek niski stalowy art. nr. 644779
    – Łyżka wazowa art. nr. 644213
    – Łyżeczka do herbaty art. nr. 664156
    – Kubek art. nr. 619884
    – Kufel do piwa Berna art. nr. 408624
    Mając wszystkie akcesoria, po przygotowaniu napoju możemy delektować się jego pysznym smakiem, jak również rozkoszować się wspaniały zapach unoszącym się w mieszkaniu.

  • Co to rozgrzewających posiłków to uwielbiam różne zupki. Człowiek , który jako pierwszy je wymyślił powinien dostać super nagrodę, gdyz bardzo się zasłużył ludzkości:)
    Pyszna jest czernina z kluskami ziemniaczanymi:
    Składniki:
    – kaczka, lub jej elementy
    – krew z kaczki ( ja kupuję taką w małych kubeczkach)
    – suszone śliwki, jabłko, rodzynki
    – włoszczyzna
    – majeranek, pieprz, sól, 3-4 łyżeczki cukru, liść laurowy,ziele angielskie
    – 1 łyżka mąki
    – ocet
    Mięso i warzywa ugotować, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i owoce. Mąkę zmieszać z krwią i odrobiną wody. Wlać krew do zupy, cały czas mieszając, następnie dodać cukier i majeranek oraz trochę np. 1 łyżkę octu. Pomieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze parę minut. Przecedzić zupkę i gotowe.
    Podawać z kluskami ziemniaczanymi ( 1,5 kg ziemniaków surowych, 2 szklanki mąki pszennej,sól- składniki wymieszać i zrzucać łyżką z płaskiego talerza na gotującą się wodę, wielkość w zależności od upodobania).

    Aby przygotować ta zupkę, będą potrzebne nam takie rzeczy z Makro jak:
    – Garnek niski stalowy art. nr. 644779 do ugotowania czerniny.
    – Garnek wysoki stalowy art. nr. 644830 do przelania zupki po odcedzeniu i do ugotowania klusek ziemniaczanych.
    – Pokrywka stalowa art. nr. 644811
    – Pokrywka stalowa art. nr. 644818
    – Łyżka wazowa art. nr. 644214
    – Łyżeczka do herbaty art. nr. 629215
    – Deska obrotowa art. nr. 533317
    – Nóż obierak kuty art. nr. 674949 to obrania warzyw.
    – Kubek Boss art. nr. 577529- w celu wymieszania wody z mąką i krwią.
    – Linia Merkury ( porcelana)- talerz głęboki art. nr. 106569
    – Linia Merkury – półmisek owalny art. nr. 106577- na kluski
    – Linia Star, Łyżka stołowa art. nr. 629217
    Naprawdę taka zupka super rozgrzewa w chłodne dni i jest wprost wyśmienita.

  • Zaczynamy od wolnego dnia, którym jest sobota, już poranek sobotni.. zaczynamy od rozgrzewki w stylu mocnej kawy z odrobiną rumu:) (a jak) oraz gorącym croissantem z kosteczką masełka i ulubionego dżemu imbirowego.
    Prawda,że rozrzewający poranek?
    Potem szybkie sprzątanie mieszkania we dwójkę które rownież rozgrzewa, bliżej ku obiadowej porze jemy zazwyczaj baardzo ostre leczo z dużą ilością papryczek ChiLLi i chlebkiem zapieczonym z czosnkiem który nie ma co rozgrzewa Nas na maxa:)
    Jesień każdy uważa za smutną, pluchata i zimną.. dla Nas to bardzo przyjemna i miła pora roku,poprostu ją polubilismy i robimy wszystko by nie pomysleć że to jakaś zła,smutna pora roku poprostu skutecznie się rozgrzewamy za dnia…(w wolne dni) a wieczorem dopełnienia staje się za dość. By nie było smutno, przebieramy się w śmieszne , czasem różne stroje:) robimy prawdziwego grzańca (prawdziwego!), pijemy z pięknych pucharów, śmiejemy się, wygłupiamy a wtedy jest naprawdę gorąco… (-: hm…

    A produkty z katalogu Makro które wykorzystałabym do tego celu to:
    – filiżanka ze spodkiem Basic
    – świeca KULA (dla romantyczności)
    -Linia Casablanca kieliszek do wina (grzaniec)

    Pozdrawiam:)

  • To ja bym polecil na wieczor herbatke z pigwa ;]

    To zacznijmy od samego poczatku, a wiec od pigwy.
    Tak w skrocie to pigwe obieramy (np NOZEM OBIERAKIEM art. nr 674949) kroimy (np. NOZEM KUCHENNYM art. nr 674948) i zagotowywujemy konfiture w garnku (art nr 644830) na kuchence (art. nr 578562) i na koniec dajemy do sloiczków

    To przechodzimy do sedna sprawy.
    Wiec herbate parzymy w kubku (art. nr 577529 ) i dodajemy kilka lyżeczek (art. nr 690577) konfitury z pigwy, dla osob lubiacych slodycz oczywiście mozna dodatkowo poslodzić. ;]

  • Na rozgrzewkę w jesienne chłodne wieczory polecam kawę z dodatkiem whisky:
    Gorącą kawę z ekspresu (np ekspresu ciśnieniowego Gaggia nr art. 620908) przelać do przezroczystych szklanek (typu: filiżanka Oslo nr art.622077), dodać 2 łyżeczki dobrej whisky (polecam Ballantines) oraz wlać ostrożnie i powoli do każdej filiżanki ok. 1cm wysokości mleka słodzonego skondensowanego. Warto udekorować napój bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Podawać gorące 🙂 Rozgrzewa nie tylko dzięki temperaturze 😉

  • Sposób na jesienne rozgrzewanie? Oczywiście dopasowany do nastroju konkretnego szarego, zimnego popołudnia… Czasem gorąca latynoska muzyka i dziki taniec, czasem miękki koc, szklanka kakao i gorący rogalik francuski koniecznie z czekoladą i dłuuuugi ciepły film o dobrych emocjach… Ale często wykorzystuję do rozgrzania coś zupełnie innego.. Ja, On, olejki do masażu, pachnące świece.. wiecie? O tak 🙂 Dużo miłości, gorących uczuć, jeszcze więcej namiętnych pocałunków i to ciepło, które pozostaje między nami aż do rana.

    A Makro może nam tylko pomóc, aby taki wieczór był idealny i dopracowany kupimy:
    – art. 678601 kieliszek do wina 610ml (żeby najpierw rozgrzać nasze myśli i rozluźnić głowę, która pomoże przy fantazjach na temat dalszej części wieczoru)
    – art. 661471 – mnóstwo ciepłych świec, które zapewnią sympatyczną atmosferę pełną blasku
    – art. 635450 itd. Komplet pościeli – delikatną, pachnącą, miękką pościel, która będzie dodatkowo pobudzać zmysły, a po wszystkim utuli do ciepłego snu
    Do tego oczywiście pyszne wino hiszpańskie, zestaw serów, olejków do masażu itd. itp 🙂 Jestem pewna, że taka propozycja jesiennego rozgrzewania poprawi humor każdej kobiecie, zapewni dobry nastrój jeszcze na następny dzień, który zaczniemy od wspólnego pysznego śniadania we dwoje…

  • W zimne wieczory lubię posiedzieć w fotelu przykryta mięciutkim kocem i popijać różne rozgrzewające napoje. Jednym z takich napoi jest
    Napój imbirowo-miodowy
    Składniki:
    – 4cm świeżego imbiru
    – miód około 1 łyżki
    – 400ml wody
    – opcjonalnie cytryna
    Imbir należy obrać ,a następnie pokroić na plastry. Zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na około 20minut. Po tym czasie należy wyjąć imbir i posłodzić napój miodem, można również dodać cytrynę.
    Napój przyrządziłabym w DZBANKU SZKLANYM art. nr. 730756, następnie przelałabym go do TERMOSU DZBANKA art. nr.605620 i nalewałabym do SZKLANKI IRISH COFFEE art. nr. 644270,gdyż pięknie by się w niej prezentował.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom