W piątek 24 czerwca zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń do konkursu „Żyj zdrowo i kolorowo” organizowanego we współpracy ze sklepem Galicja Dla Twojego Domu, a dziś przyszła pora na wyłonienie najlepszych prac.
Nadesłaliście łącznie ponad 100 przepisów, a wybrać mogłam jedynie trzy spośród nich. Wybierając zwycięskie propozycje, kierowałam się pomysłem na potrawę, dopasowaniem do tematyki konkursu, dekoracją oraz jakością fotografii – ale nie wszystkim naraz, bo „Żyj zdrowo i kolorowo” nie był konkursem typowo fotograficznym i w największym stopniu liczył się sam pomysł na potrawę :).
Zwycięskie przepisy i nagrody
1 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, 6 szklanek Festival, komplet śniadaniowy Mucca
otrzymuje Izabella z Warszawy za Sałatę z owocami i ślimaczkami
Sałata z owocami i ślimaczkami
kilka/kilkanaście liści dowolnej sałaty,
4-6 plasterków szynki konserwowej,
50 g serka śmietankowego, twarożkowego
2 garści borówki amerykańskiej,
mała kiść jasnych winogron,
kilka gałązek świeżego koperku,
sos: 4-5 łyżek oliwy
1 łyżka octu winnego albo soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz mielony, cukier, musztarda dijon
Sposób przygotowania: Sałatę i owoce opłukać, osączyć dokładnie. Oliwę utrzeć z octem (sokiem cytrynowym) i musztardą, ok.1/2 łyżeczki, doprawić szczyptą soli, cukru i pieprzu, wymieszać. Plasterki szynki posmarować serkiem, zwinąć w ruloniki i pokroić na ok.1-2 cm kawałki. Sałatę ułożyć na talerzach, posypać borówkami, listkami koperku, pokrojonymi na ćwiartki i wypestkowanymi winogronami. Na wierzchu ułożyć ślimaczki szynkowo-serowe. Całość lekko skropić sosem. Podawać jako samodzielną przekąskę.
2 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, 6 szklanek City, komplet śniadaniowy Mucca
otrzymuje Małgorzata z Pabianic za grillowaną cukinię z czerwonym pesto na polencie
Grillowana cukinia z czerwonym pesto na polencie
3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
2,5 szklanki wody
łyżka oliwy
sól
młode cukinie
czerwone pesto
zielone oliwki
Polentę przygotowujemy dzień wcześniej. Gotujemy 2,5 szklanki wody i dodajemy 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oliwy. Mocno mieszamy przez ok 5 minut a następnie na malutkim ogniu dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Gorącą masę przelewamy do natłuszczonego naczynia i odstawiamy do ściągnięcia (po przestudzeniu wkładamy do lodówki). Kiedy polenta już będzie twarda kroimy ja na kwadraty .
Grillujemy lub przesmażamy chwilkę kwadraty z polenty i plastry cukinii (krojone wzdłuż). Plastry powinny być elastyczne, ale nie mogą się rozpadać. Smarujemy je czerwonym pesto z posiekanymi oliwkami i zawijamy. Nabijamy na wykałaczkę takiego ślimaczka z cukinii i na kwadracik polenty.
3 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, komplet śniadaniowy Mucca
otrzymuje Ewa z Żyrardowa za Sałatkę krewetkową
Sałatka ‘krewetkowa’
20 szt. dużych krewetek
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewek
mała puszka kukurydzy
½ paczki makaronu ryżowego
kilka suszonych pomidorów
Krewetki ugotować w wodzie z octem winnym i przyprawami (oregano, tymianek, estragon), makaron, szczypiorek, pomidory pokroić, rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, wszystko wymieszać i polać sosem
Sos:
4-5 łyżek wody
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka miodu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
dwie łyżeczki musztardy
dwa ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy (ja używam tę z suszonych pomidorów)
wszystko wymieszać energicznie
Serdecznie gratuluję wygranych, a Wam wszystkim dziękuję za udział w konkursie i kibicowanie :).
Ze zwyciężczyniami, w celu potwierdzenia poprawności adresu e-mail i uzyskania adresu do wysyłki nagród, skontaktuje się przedstawiciel firmy Galicja Sp. z o.o.
Gratulacje dla nagrodzonych przepisów, miło było i do następnego konkursu…
Zapraszam do wypróbowania wszystkich przepisów, pozdrawiam.
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/06/faszerowane jajka.jpg[/img]
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/06/faszerowane jajka.jpg[/img]
gratuluję
ja też oczywiście 🙂
ja też 🙂
już nie mogę się doczekać!
A ja właśnie filmowałam w miseczkach Verdure, które też dostaniecie i powiem Wam, że są jeszcze ładniejsze niż na zdjęciu :).
Ja również cieszę się ogromnie!!! Gratulacje dla wszystkich i pozdrawiam gorąco Panią Dorotę 🙂
cieszę się jak szalona! 🙂 dziękuję bardzo! 🙂 🙂 🙂 i gratuluję pozostałym zwyciężczyniom 🙂
wiem i już podskakuję z radości! bardzo dziękuję i cieszę się ogromnie bo śliczności te naczynka!
Witam,
Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział w konkursie. Zwycięzcom gratulujemy i cieszymy się razem z Państwem. Bardzo dziękujemy też Jurorce Dorocie za profesjonalne przeprowadzenie konkursu oraz za wybór zwycięzców – wśród tylu ciekawych propozycji sałatek i przekąsek. Jutro skontaktujemy się ze zwycięzcami w celu ustalenia szczegółów przekazania nagród. Wszystkie przepisy niedługo zostaną udostępnione na stronie http://www.sklepgalicja.pl Pozdrawiam, Dagmara Marchel, Galicja Sp.z o.o.
bardzo się cieszę z wygranej bo śliczności te naczynka wszystkie! bardzo dziękuję 🙂 gratuluję pozostałym wyróżnionym osobom i dziękuję wszystkim biorącym udział za rywalizację, pozdrawiam!