fbpx
Czytasz właśnie
Kopytka z burakami

Kopytka z burakami

Różowe kopytka

Kopytka, kluski i pyzy, obok pierogów, są nieodłącznym elementem kuchni polskiej i powinny znaleźć się w repertuarze każdej Pani domu. Polane masłem, śmietaną lub sosem, będą pożywnym obiadem lub kolacją. Jako dodatek, idealnie komponują się z wszelkimi mięsami, zwłaszcza z mięsem duszonym lub roladką. Różowe kopytka z burakami w pięknym, głębokim kolorze, przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem ugotowanego, utartego na tarce o drobnych oczkach buraka, zaskoczą domowników i gości przyzwyczajonych do ich standardowego, kremowego koloru.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Buraki są delikatnie wyczuwalne w ich smaku, ale nie dominują nad ziemniakami. Proponuję, dla kolorystycznego kontrastu, podać kopytka z burakami z dodatkiem ugotowanego bobu, w pięknym, zielonym kolorze, udekorować odrobiną natki pietruszki i polać stopionym masłem z dodatkiem świeżego lub suszonego koperku.

Kopytka z burakami

Kopytka z burakami

Kopytka z burakami w intensywnym, bordowym kolorze, polane masłem i posypane świeżym koperkiem. Idealne jako danie główne wegetariańskie lub dodatek do obiadu.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka z bobem
Liczba porcji: 6 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 1 kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 1 burak (duży; ugotowany lub upieczony w skórce, obrany ostudzony)
  • mąka (pszenna lub bezglutenowa)
  • 1 jajko (opcjonalnie; w wersji wegańskiej - bej jajka)
  • sól, pieprz

Do polania

  • masło lub oliwa

Dodatkowo

  • koperek (drobno pokrojony)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.
Jeśli ziemniaki nie są sypkie, po ugotowaniu i wystudzeniu trzeba odstawić je na 1 dzień do lodówki i poczekać aż obeschną.

Jak zrobić

  • Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach.
  • Buraki razem z ziemniakami mielę w maszynce do mięsa.
  • Uklepuję zmielone warzywa płasko w misce, dzielę całość na 4 części i jedną część wyjmuję, zostawiając w misce. W puste miejsce wsypuję mąkę.
  • Zagniatam ciasto. Jeśli ziemniaki są bardzo sypkie i ciasto nie chce się zagnieść, dodaję jajko.
  • Na stolnicy, podsypując mąką, tworzę z ciasta na kopytka rulon. Delikatnie spłaszczam go od góry i wykrawam kopytka.
  • Za pomocą durszlaku wkładam kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna, przykrywam i gotuję aż wypłyną na powierzchnię.
  • Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię, zdejmuję pokrywkę i gotuję jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Odcedzam kopytka łyżką cedzakową lub durszlakiem, przekładam na talerz, ozdabiam ugotowanym bobem, natką pietruszki i polewam stopionym masłem z dodatkiem suszonego koperku.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kopytka buraczane
Kopytka buraczane
Kopytka z burakami
Kopytka z burakami
44 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom