Obok mielonych i schabowych jednymi z najczęściej obecnych na polskich stołach są kotlety z piersi kurczaka, którego łagodny, uniwersalny smak świetnie pasuje do różnorodnych, wytrawnych lub lekko słodkich składników. Kotlet de volaille (nazywany też „dewolaj„) to roztłuczona pierś z kurczaka zrolowana z masłem, panierowana i smażona na oleju.
Choć nazwa sugeruje pochodzenie z kuchni francuskiej, kotlety de volaille na dobre zagościły w kuchni polskiej, a ich rodowodu należy raczej doszukiwać się w Chicken Kiev, których z kolei nie wymyślono w Kijowie, a w Moskwie.
Tradycyjnym nadzieniem kotletów de volaille jest masło ziołowe z dodatkiem czosnku. Moja propozycja jest odrobinę inna: solone masło wymieszam z posiekaną natką pietruszki i czosnkiem, czerwoną cebulką i sokiem z cytryny.
Kotlet de volaille podajemy gorący – proponuję z marchewką z groszkiem i ziemniakami w mundurkach z odrobiną śmietany. Po przekrojeniu na talerzu wypłynie z nich roztopione masło.
Wybierając mięso do kotletów de volaille należy szukać piersi z kurczaka o wadze ok. 150 g. Zbyt duże, o większej gramaturze, ciężko będzie usmażyć tak, żeby zachowały piękny, złoto-brązowy kolor panierki i dobrze udusiły się od środka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 150 g każda; większe nie uduszą się dostatecznie w środku)
- 50 g masła (solone; ¼ kostki)
- 1 ząbek czosnku (bardzo drobno pokrojony)
- ½ czerwonej cebuli (mała; bardzo drobno pokrojona)
- 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- 1 jajko
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek bułki tartej
- klarowane masło (do smażenia (lub opcjonalnie: olej))
- sól, pieprz, pieprz czosnkowy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Piersi rozbijamy tłuczkiem (powinny być cienkie, ale nie powinny się podziurawić). Do rozbijania najlepiej włożyć je w foliowe woreczki - mięso nie będzie pryskać).
- Masło dusimy widelcem, dodajemy czosnek, cebulę i pietruszkę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części, z każdej formujemy mały wałeczek.
- Maślane wałeczki układamy na roztłuczonym mięsie, zawijamy brzegi i ciasno zwijamy w roladkę. Spinamy 1-2 wykałaczkami.
- Rozkłócamy jajko widelcem, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem czosnkowym.
- Roladki obtaczamy w mące, potem maczamy w jajku, a na koniec panierujemy w bułce tartej.
- Smażymy na dobrze rozgrzanym, klarowanym maśle (lub opcjonalnie na oleju), najlepiej każdy kotlet osobno, na niezbyt dużym ogniu. Czas smażenia jednego kotleta powinien wynosić ok. 10 minut, podczas których panierka nabierze złoto-brązowego koloru, a mięso dobrze udusi się od środka. Każdy usmażony kotlet osączamy na papierowym ręczniku.
- Ze świeżo upieczonego kotleta de volaille po przekrojeniu delikatnie tryska masło.
Wartości odżywcze
Bardzo ważne są czas smażenia i temperatura tłuszczu: powinien być dobrze rozgrzany, ale smażyć nie należy na zbyt dużym ogniu. Moje kotlety de volaille smażyłam pojedynczo na małej patelni, przez ok. 10 minut każdy. Obracałam tak, żeby panierka nabrała równomiernego koloru ze wszystkich stron i przytrzymywałam szczypcami, żeby dosmażyły się również boki. Smażenie będzie łatwiejsze, gdy olej będzie sięgał przynajmniej połowy kotleta, ale poradzić można sobie również z nieco mniejszą głębokością.
„Alternatywnie, zamiast jednej dużej bezy, można przygotować 6-8 mniejszych i po upieczeniu każdą z osobna ozdobić bitą śmietaną i owocami.” ale co to robi w przepisie na mięsko?;)
pozdrawiam ciepło!
Hahaha, no faktycznie, coś źle przekopiowałam, jak przeformatowywałam przepisy do tabelki z wydrukiem. To fragment przepisu na Tort Pavlovej się tu wkradł :D. Już poprawiam, dzięki!
Wyszly super.Dzekuje za przepis.
Ja Bym Ciebie Schrupal, od przodu i tyłu
Jutro w szkole robimy te kotlety jak będą wszystkie składniki to zrobi według twojego przepisu
Pani Doroto,
bardzo pyszne i swietna prezentacja na talerzu,. Jezeli chodzi o smak Karolino to kwestia gustu przepis jest bardzo latwy a srodek i przyprawy mozesz dodac jakie tylko chcesz:)(ser zolty, serek topiony, szyneczka itp.) Ja osobiscie kocham z maselkiem, czisneczkiem i koperkiem.
Pozdrawiam
Zrobiłam je i…… ja chyba takich smaków nie lubię… wyszły takie jak by bez żadnych przypraw. Fajnie wyglądały i ładnie ten czosnek pachniał z cebulka i natką ale mi brakowało tam jeszcze przypraw 🙂 na pewno jeszcze z tego przepisu skorzystam tylko dodam cos jeszcze od siebie do smaku :))
Może coś ostrego sypnij? 🙂
10 minut na patelni ?? chyba troszke za mało (musiałęm 30 minut smażyć , żeby mięso nie bło surowe) , ale poza tym to przepis jest okey 😛
Super, bardzo mi pani pomogła 🙂 Właśnie chłopak sprawdza mnie i chce żebym mu właśnie przyrządził kotlet de volaille. Którego nigdy w życiu jeszcze nie jadłem a tym bardziej go nie robiłem, szukałem wszędzie i nie znalazłem, aż do pani strony, bardzo mi pani pomogła mam nadzieję że dzięki pani lekcji tutaj uda mi się dobrze przyrządzić mu kotlet 🙂
To nic trudnego. Zrób dla kolegi, a później niech on zrobi dla Ciebie. 🙂
Przepis super !! W niedziele na obiadek de volaille :))-aguleq
Świetny przepis ! dzisiaj zrobiłam 🙂 wszystkim bardzo smakowało.W przyszłości na pewno zrobię jeszcze te kotlety ! I to nie raz 😀
ale dobre aż mi w brzuchu burczy oł je : D
Te kotlety są wręcz obleśne jak bym jadł sama pietruszkę nie polecam nikomu mama po ich wykonaniu i spróbowaniu załamana wszyscy głodni po obiedzie bo więcej jak jednego nikt nie zjadł bo sie nie dało woń pietruszki tak skutecznie zabiła smak mięsa że wyszła z tego masakra zamiat tego badziewianego farszu lepiej nadziać je pieczarkami z cebulka i odrobina sera zóltego wtedy miało by to ręce i nogi. Ten przepis to dno
Dnem jest, gdy ktoś nie rozumie przepisu i ilości składników, a pretensje ma do całego świata 😉 Pozdrawiam.
Fantastyczny przepis! Bardo przydatny film bo właśnie się zastanawiałam jak wygląda technika zawijania masła żeby nie wyciekł podczas smażenia. Ważny też opis samego smażenia, bo ja bym smażyła wszystkie naraz na dużej patelni i na większym ogniu, co skończyło by sie zapewne katastrofą.
Dzięki, przystępuję do roboty. I to będą moje pierwsze w życiu kotlety de volaille.
azeby nie przetluc woreczka mloteczkiem, trzeba
mloteczek owinac siereczke, no!
Udoskonaliłem przepis i dodalem sera topinoego ze szczypiorkiem i troche goudy xD nawet babcia powiedziała że dobre 🙂
Masło i reszte też dodałem 🙂
Wtedy też przy okazji nie pryska :).
[..YouTube..] Wtedy też przy okazji nie pryska :).
aby nie było dziurek to należy tłuc mięso przez woreczek
[..YouTube..] aby nie było dziurek to należy tłuc mięso przez woreczek
Mam jedno pytanie, czy jak wyjmę wykałaczki z kotleta po usmażeniu to kotlet się rozpadnie?
Nie rozpadnie się :).
Zbieram się powoli do podjęcia tego kotletowego wyzwania 😉 Najbardziej mnie te dziurki w mięsie 'przerażają’, ale może się uda 😉 pozdrawiam i dziękuję za filmik!
[..YouTube..] Zbieram się powoli do podjęcia tego kotletowego wyzwania 😉 Najbardziej mnie te dziurki w mięsie 'przerażają’, ale może się uda 😉 pozdrawiam i dziękuję za filmik!
Jedna mała uwaga do Pani kucharki,podstawą w kuchni ,jest to by podczas przyrządzania jedzenia była zdjęta biżuteria z dłoni …
pych, dzieki
[..YouTube..] pych, dzieki
Bardzo ułatwia mi Pani sprawę 🙂 Strona jest super, a przepis rewelacyjny 🙂 Juz ide go wyprobowac!
Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂
…przesliczne dlonie :)…..kotlety takie sobie 🙂
Jeśli tylko będziesz regularnie mył swoje dłonie i obcinał paznokcie, to Twoje też mogą tak wyglądać.
[..YouTube..] …przesliczne dlonie :)…..kotlety takie sobie 🙂
[..YouTube..] …przesliczne dlonie :)…..kotlety takie sobie 🙂
@beataosinska1 W maśle się poddusi :). Ale jeśli masz obawy, możesz jej w ogóle nie dodawać, bo w klasycznej wersji i tak jej nie ma.
[..YouTube..] @beataosinska1 W maśle się poddusi :). Ale jeśli masz obawy, możesz jej w ogóle nie dodawać, bo w klasycznej wersji i tak jej nie ma.
U mnie cebulka była mięciutka i smaczna, także bez obaw. Chociaż ja uwielbiam cebulę nawet surową i to od dziecka 🙂
jak de volaille to tylko z serem w srodku!:P
[..YouTube..] jak de volaille to tylko z serem w srodku!:P
[..YouTube..] jak de volaille to tylko z serem w srodku!:P
Ciekawa tylko jestem czy ta cebulka w środku nie będzie surowa ?
[..YouTube..] Ciekawa tylko jestem czy ta cebulka w środku nie będzie surowa ?
Dziękuję za dobre słowo i życzę powodzenia przy gotowaniu i oczywiście duuuużo dobrych smaków w kuchni :).
haha, dzięki :). Musisz się przeklikać jeszcze raz przez instrukcję krok po kroku :).
W niedzielę robiłem pierwszy raz w życiu tego kotleta i wyszedł mi super, no może prawie, gdybym nie dał za dużo pietruszki i nie przypalił go 🙂 Przygotowuję się jeszcze do krokietów z pieczarkami i intrygującego soku z pietruszki. Przyznaję, że jestem pod wrażeniem autorki, oprawy, wykonania i całej prezentacji. Robi wielkie pozytywne wrażenie, zrobione z pasją i jak dopracowane, należy się szacunek 🙂
Eksperymentowanie w kuchni daje wielką frajdę i przyjemność z pichcenia i o to chodzi 😀
[..YouTube..] Dziękuję za dobre słowo i życzę powodzenia przy gotowaniu i oczywiście duuuużo dobrych smaków w kuchni :).
[..YouTube..] @noss2ktube Dziękuję za dobre słowo i życzę powodzenia przy gotowaniu i oczywiście duuuużo dobrych smaków w kuchni :).
[..YouTube..] haha, dzięki :). Musisz się przeklikać jeszcze raz przez instrukcję krok po kroku :).
[..YouTube..] @panrafcio haha, dzięki :). Musisz się przeklikać jeszcze raz przez instrukcję krok po kroku :).
panrafcio, spadaj zboczencu hehe….
[..YouTube..] panrafcio, spadaj zboczencu hehe….
[..YouTube..] panrafcio, spadaj zboczencu hehe….
Doroto, masz bardzo ładne zęby i usta. Przez to nadal kompletnie nie wiem jak zrobić de volaile’a 😉
[..YouTube..] Doroto, masz bardzo ładne zęby i usta. Przez to nadal kompletnie nie wiem jak zrobić de volaile’a 😉
Super! 😉
[..YouTube..] Super! 😉
…a gdzie pani kupuje taka ladna bulke tarta? 🙂
[..YouTube..] …a gdzie pani kupuje taka ladna bulke tarta? 🙂
[..YouTube..] …a gdzie pani kupuje taka ladna bulke tarta? 🙂
Dzięki, bardzo mi miło :*
Ja uwielbiam Pani przepisy :)) uczę się co róż to nowości dzięki Pani a mojemu mężowi i córeczce zawszę smakuje :)) Pozdrawiam
[..YouTube..] Dzięki, bardzo mi miło :*
[..YouTube..] @GwiazdeCzkaa1988 Dzięki, bardzo mi miło :*
[..YouTube..] Ja uwielbiam Pani przepisy :)) uczę się co róż to nowości dzięki Pani a mojemu mężowi i córeczce zawszę smakuje :)) Pozdrawiam
suuuper;)
[..YouTube..] suuuper;)
Dzisiaj przygotuje składniki, a jutro zobaczymy jak to wyjdzie na niedzielnym obiadku 🙂
[..YouTube..] Dzisiaj przygotuje składniki, a jutro zobaczymy jak to wyjdzie na niedzielnym obiadku 🙂
Klasyk srasyk. Ciekawa wersja i całkiem smaczna, a wszelkiej maści ortodoksi powinni znaleźć sobie inny kanał skoro czują się tak urażeni.
Dla ciekawostki dodam, że danie tak właściwie jest francuskie. Za sprawą carycy Elżbiety Romanowej (gdzieś w XVIII wieku), która lubowała się we francuskiej kuchni i zachodnioeuropejskich obyczajach danie przywędrowało do Rosji i zostało przemianowane na kurczaka po kijowsku
nic nie poradzisz, są na świecie tzw. zwolennicy jedynej słusznej teorii, ciekawe czy w domach też gotują zawsze te prawdziwie, jedyne i słuszne dania czy jednak bazują na tym co akurat jest w lodówce, bo dla mnie gotowanie to eksperymentowanie, a nie trzymanie się wyłącznie tych samych receptur. Zerknij na przepis na spaghetti carbonara, tam co drugi komentarz to jedyna i słuszna, prawdziwa wersja tego dania, oczywiście wszystkie prawdziwe wersje znacznie różnią się od siebie 😉
[..YouTube..] nic nie poradzisz, są na świecie tzw. zwolennicy jedynej słusznej teorii, ciekawe czy w domach też gotują zawsze te prawdziwie, jedyne i słuszne dania czy jednak bazują na tym co akurat jest w lodówce, bo dla mnie gotowanie to eksperymentowanie, a nie trzymanie się wyłącznie tych samych receptur. Zerknij na przepis na spaghetti carbonara, tam co drugi komentarz to jedyna i słuszna, prawdziwa wersja tego dania, oczywiście wszystkie prawdziwe wersje znacznie różnią się od siebie 😉
[..YouTube..] @BehemotMyLove nic nie poradzisz, są na świecie tzw. zwolennicy jedynej słusznej teorii, ciekawe czy w domach też gotują zawsze te prawdziwie, jedyne i słuszne dania czy jednak bazują na tym co akurat jest w lodówce, bo dla mnie gotowanie to eksperymentowanie, a nie trzymanie się wyłącznie tych samych receptur. Zerknij na przepis na spaghetti carbonara, tam co drugi komentarz to jedyna i słuszna, prawdziwa wersja tego dania, oczywiście wszystkie prawdziwe wersje znacznie różnią się od siebie 😉
Ale się uczepiliście „prawdziwej wersji” tego dania, przecież powiedziała na początku jak to wydląda. Moim zdaniem trzeba bylo tylko dodac, że teraz zrobi nieco inną wersję.
[..YouTube..] Ale się uczepiliście „prawdziwej wersji” tego dania, przecież powiedziała na początku jak to wydląda. Moim zdaniem trzeba bylo tylko dodac, że teraz zrobi nieco inną wersję.
smaczne moze tak ale to nie de volaille… prawdziwy ma po pierwsze samo maslo po drugie kostke a po trzecie ksztalt stozka nie roladki i nie ma mowy o jakim kolwiek spinaniu wykalaczkami trzeba tak zrobic by sam sie trzymal…
[..YouTube..] smaczne moze tak ale to nie de volaille… prawdziwy ma po pierwsze samo maslo po drugie kostke a po trzecie ksztalt stozka nie roladki i nie ma mowy o jakim kolwiek spinaniu wykalaczkami trzeba tak zrobic by sam sie trzymal…
[..YouTube..] A propos kostki – Dla ozdoby powinna być kostka wetknięta z jednej strony. Wygląda wtedy malowniczo.
[..YouTube..] Lekko przekombinowane. Klasyk powinien być tylko z masłem i ew. pietruszką lub serem. Poza tym wykałaczki ?? po kiego grzyba? Formuje się go tak aby się nie rozpadł, wstawia do lodówki przez smażeniem aby stężał i wtedy nie ma kłopotu z rozwalaniem się.
Młode ziemniaczki, surówka, de volaille i szklanka pepsi. Dla mnie obiad idealny 😉
Przepis super. Jednak ja w miejscu masełka i natki pietruszki dodaje ser.
[..YouTube..] Przepis super. Jednak ja w miejscu masełka i natki pietruszki dodaje ser.
kostka ze skrzydełka jest połaczona z piersia przy trybowaniu mozna to spokojnie ogarnac i przyjedzeniu powinno trzymac kostke i jesc nie jest koniecznie uzywanie sztuccow
Z kostką to chyba raczej chodzi o schabowy. Gdzie kostka w piersi kurczaka? 🙂
[..YouTube..] Z kostką to chyba raczej chodzi o schabowy. Gdzie kostka w piersi kurczaka? 🙂
[..YouTube..] kostka ze skrzydełka jest połaczona z piersia przy trybowaniu mozna to spokojnie ogarnac i przyjedzeniu powinno trzymac kostke i jesc nie jest koniecznie uzywanie sztuccow
[..YouTube..] kostka ze skrzydełka jest połaczona z piersia przy trybowaniu mozna to spokojnie ogarnac i przyjedzeniu powinno trzymac kostke i jesc nie jest koniecznie uzywanie sztuccow
[..YouTube..] @zonaldbwa Z kostką to chyba raczej chodzi o schabowy. Gdzie kostka w piersi kurczaka? 🙂
[..YouTube..] to nie jest de volaille poza pietruszka prawdziwy jest z kostka
[..YouTube..] to nie jest de volaille poza pietruszka prawdziwy jest z kostka
[..YouTube..] @pawelpiotrgil Pawle, a kotlety mielone, do których dodasz cebulę, to już też nieprawdziwe kotlety mielone? Bez przesady ;). Poczytaj na Wikipedii o „chicken kiev”. Są różne wersje, z samym masłem, z masłem z czosnkiem, z natką pietruszki. A moja propozycja to właśnie masło, cebulka i czosnek, o czym zresztą piszę w artykule, do którego link jest pod filmem.
To nie jest de volaille! Prawdziwy robi się tylko z piersi i masła. Bez
pietruszki, a tym bardziej czosnku i cebuli. Przepis wygląda na smaczny,
ale tytuł filmu do wymiany, bo to nie jest de volaille!
[..YouTube..] To nie jest de volaille! Prawdziwy robi się tylko z piersi i masła. Bez pietruszki, a tym bardziej czosnku i cebuli. Przepis wygląda na smaczny, ale tytuł filmu do wymiany, bo to nie jest de volaille!
@Monika7448 U mnie też się rozpływało po przekrojeniu pierwszego kotleta…
zaraz po podaniu :). Niestety, zdjęcie, które widać na początku i w
końcówce filmu, robiłam drugiemu, odgrzewanemu kotletowi następnego dnia i
okazało się, że tego efektu już niestety brak.
[..YouTube..] @Monika7448 U mnie też się rozpływało po przekrojeniu pierwszego kotleta… zaraz po podaniu :). Niestety, zdjęcie, które widać na początku i w końcówce filmu, robiłam drugiemu, odgrzewanemu kotletowi następnego dnia i okazało się, że tego efektu już niestety brak.
Na pewno po świętach się skuszę i zrobię 😉
like the video
[..YouTube..] pysznie wyglada:)a ja robie jeszcze inaczej ze sypie sola i piepszem i pietruszke i wkładam masełko do srodka i w czasie rozkarajania masełko sie rozpława:)
super kotlecik i pani kucharka
[..YouTube..] super kotlecik i pani kucharka
Pyszne danie uwielbiam je.
[..YouTube..] Pyszne danie uwielbiam je.
@szpulka69 Przygotowując film nie miałam możliwości smażyć na nieco
głębszym oleju, więc obsmażałam dookoła, a na koniec, trzymając kotleta w
szczypcach do grilla, smażyłam też boki. Mam nadzieję, że taka technika
pomoże :).
[..YouTube..] @szpulka69 Przygotowując film nie miałam możliwości smażyć na nieco głębszym oleju, więc obsmażałam dookoła, a na koniec, trzymając kotleta w szczypcach do grilla, smażyłam też boki. Mam nadzieję, że taka technika pomoże :).
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia jutro sprobuje jeszcze raz z masłem z czosnkiem, natką pietruszki i czerwoną cebulką 🙂 musie sie udac
@szpulka69 gramatura kotleta też taka sama? to ważne, żeby nie były zbyt
duże (grube).
[..YouTube..] @szpulka69 gramatura kotleta też taka sama? to ważne, żeby nie były zbyt duże (grube).
moj zawsze wychodzi surowy w srodku.. a niby robie wszystko tak samo
O, jaki ładny zielony farsz! 🙂
ja niestety lubię de volaille z frytkami…wyrzuty sumienia z powodu ilości kalorii tuszuję dużą ilością surówek…-))
Ooo, to tak samo jak tuszują to sieci fast food. Niezdrowe „ubrane” w zdrowe i wierzymy, że można jeść bez wyrzutów sumienia ;).
Żółty ser i szynka i będzie prawie klasyczny Cordon Bleu 🙂
A ja jestem na diecie… 🙂 Dewolaj dietetyczny nie jest, ale pyszny! Czasem zamiast masła do środka władam żółty ser (ale to już nie klasyka…).
I jak mi ma się nie chcieć jeść w nocy, skoro takie pyszności Dorota umieszczasz 🙂
I następna pyszotka:)))