Jedno z popularniejszych mięs pojawiających się na polskich stołach i klasyczny, niedzielny obiad czyli kotlety schabowe w panierce, smażone na smalcu, serwowane z ziemniakami i kapustą. Zestaw, który zawsze się sprawdza, a teraz, w sezonie grillowym, można w łatwy sposób przygotować go w nieco innej, wiosenno-letniej wersji. Bardzo lubię takie proste, a jednocześnie odmienione, urozmaicone dania. Wystarczy grill, patelnia do grillowania lub piekarnik, kilka prostych składników marynaty i dobre mięso, żeby kotlet schabowy z grilla podbił Wasze serca.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady
Złota zasada prostych dań mówi, że poszczególne składniki, kiedy jest ich tylko kilka w całym przepisie, powinny być najwyższej jakości. Wieprzowina jest uniwersalnym mięsem o łagodnym smaku, łatwym do przygotowania ze względu na kruchość i brak nietypowych, nieprzyjemnych posmaków. Ta certyfikowana, ze znakiem jakości PQS, dostępna w delikatesach oferujących wyszukane składniki, zawiera mało tłuszczu, a mięso oferowane jest na sklepowych półkach w różnych formach: polędwiczek, klasycznego schabu bez kości lub takiego pokrojonego w kotlety z kostką, żeberek czy karkówki.
Kostka w schabie w trakcie obróbki termicznej mięsa uwolni dodatkowy aromat sprawiając, że przygotowany kotlet schabowy z grilla będzie pachnący, soczysty i wyjątkowo smaczny.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 plastry schabu z kostką (roztłuczony za pomocą tłuczka)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany)
- 1 łyżeczka imbiru lub ostrej/łagodnej papryki (świeży, starty na tarce lub suszony)
- 4 łyżki miodu lub sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu śliwkowego, gruszkowego lub winnego albo soku z cytryny
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale YouTube
Jak zrobić
- Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie na dużym talerzu.
- Dokładnie namaczam mięso w marynacie. Można odstawić je na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Rozgrzewam grill lub patelnię do grillowania. Na dużym ogniu, przez 1 minutę z każdej strony, szybko grilluję mięso, żeby wierzchnia część białka ścięła się.
- Obracam mięso o 45 stopni i grilluję jeszcze przez 1-2 minuty, następnie przewracam na drugą stronę tak, żeby na powierzchni mógł utworzyć się wzorek w kształcie kratki i znów dogrillowuję przez 1-2 minuty.
- Przekładam mięso na talerz, dekoruję sałatką oraz wybranymi dodatkami i serwuję.
Super przepis polecam ?
Dziękuję za ten przepis. Schab wyszedł przepyszny!
Co to w ogóle za odpowiedź „Widać kiepska jakość mięsa” ?!
Na jakiej podstawie??
Nie napisałaś powyżej ile cm grubości ma mieć schab do tego przepisu, więc najpierw go popraw, a potem pisz o jakości mięsa czytelniczki. To raz. A dwa – grillowany schab z kością najlepiej smakuje BEZ ROZTŁUKIWANIA.
Mieso zrobione wedlug przepisu niestety twarde i niesmaczne
Widać kiepska jakość mięsa, bo moje za każdym razem wychodziło miękkie i soczyste :).