Kotlety schabowe

Prawdziwy, klasyczny, domowy, polski obiad niedzielny? Obowiązkowym składnikiem będą kotlety schabowe lub mielone, z dodatkiem ziemniaków z wody z sosem lub puree ziemniaczanego, surówek, zasmażanej kapusty albo buraczków. Do tego koniecznie zupa na pierwsze danie i kompot do picia. Zobaczcie jak zrobić kotlet schabowy krok po kroku i podać tradycyjną potrawę na obiad.

Zobacz też: Najlepsze dodatki do mięsnych potraw

Kotlety schabowe pozawijane w folię przywożą studenci powracający po weekendzie do akademików. To od „schaboszczaków” początkujący miłośnicy gotowania często zaczynają swoją kulinarną naukę. Schaboszczak często nie jest lubiany przez dzieci, zwłaszcza gdy w mięsie trafi się trudny do pogryzienia tłuszcz. Kotlet schabowy nie należy do niskokalorycznych ze względu na panierkę, która podczas smażenia pochłania sporą ilość tłuszczu. Warto po usmażeniu osączyć go przez chwilę na papierowym ręczniku lub serwetce.

Schabowe tradycyjne czy uproszczone?

Tradycyjnie kotlety schabowe po utłuczeniu obtacza się w mące, potem moczy w jajku, a na koniec panieruje w bułce tartej i smaży na smalcu. To najlepszy sposób na wydobycie pełni ich smaku i uzyskanie chrupiącej panierki. Tłuszcz do smażenia nadaje mięsu smak i jeśli planujecie zastąpić smalec olejem, wybierzcie taki bez posmaku goryczki. Polecam spróbować usmażyć kotlety schabowe na maśle klarowanym.

5 od 1 osoby
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Najlepsze kotlety schabowe w panierce. Idealny, chrupiący kotlet schabowy panierowany w mące, jajku i bułce tartej - przepis krok po kroku jak zrobić schabowe na obiad.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy, kotlety schabowe, schabowe
Liczba kalorii: 473 kcal
Liczba porcji: 4 sztuki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 plastry schabu bez kości (o szerokości ok. 2 cm; cienko roztłuczone tłuczkiem)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki (słodka lub ostra)
  • kilkanaście łyżek bułki tartej
  • smalec (do smażenia; można zastąpić go innym tłuszczem, np. masłem klarowanym lub olejem bez posmaku goryczki)
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego (opcjonalnie)
  • kilkanaście łyżek mąki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kotlety schabowe - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
 
Kotlety schabowe - Jak zrobić
  1. Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.

  2. Obtaczamy mięso w mące (opcjonalnie). Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.

  3. Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.

  4. Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.

  5. Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.

  6. Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.

Wartości odżywcze
Kotlety schabowe
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 473 kcal Kalorie z tłuszczów 270 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 30g 46%
Tłuszcze nasycone 11g 55%
Cholesterol 174mg 58%
Sód 444mg 19%
Potas 667mg 19%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Białko 40g 80%
Witamina A 3.6%
Wapń 2.5%
Żelazo 8.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Można, podobnie jak moja mama i babcia, uprościć panierowanie i pominąć obtaczanie kotletów w mące. Będzie odrobinę szybciej :). Warto wypróbować różne sposoby i uznać na podstawie własnego gustu, który jest lepszy!

Kotlet schabowy
Kotlet schabowy
Kotlet schabowy przekrojony
Kotlet schabowy przekrojony

Jaki jest Wasz ulubiony kotlet schabowy? A może w Waszych domach klasyczny, polski obiad, wygląda nieco inaczej? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Dajcie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

70 komentarzy
  1. Dla osób, które lubią być na bieżąco powiem także, że na rynku istnieje takie urządzenie – „Maszynka Do Schabowych”, które rozbija mięso drobiowe i schabowe tworząc na nim bardzo wyraźny kratkowany wzór.

  2. @John Rambo najlepiej smażyć mięso na tłuszczu tego samego pochodzenia.
    Czyli wołowinę na łoju wołowym, wieprzowinę na smalcu itd, głównie ze
    względu na dopasowanie smaku. Tłuszcz nadaje potrawie smak w trakcie
    smażenia, więc powinien być również dobrany tak, żeby nie było czuć
    goryczki (dlatego np. masło klarowane jest idealne do wszystkiego, bo ma
    bardzo łagodny i przyjemny smak, podobnie jak odpowiednia oliwa; do tego
    dochodzi zasada doboru tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, żeby nie
    spalił się w trakcie smażenia i nie zepsuł smażonej potrawy). I to jest
    bolączka naszej polskiej gastronomii, bo często nawet jak mięso jest dobre,
    to olej stary i i tak całość przez to zepsuta.

  3. dlaczego kotlety z piersi kurczaka smazy sie na masle klarowanym a
    wieprzowe na oleju lub smalcu?
    ps. pieknie sie usmiechasz

  4. właśnie z ciekawości szukałem alternatywnego przepisu na schabowego… ja przyprawy daje bezpośrednio na mięso i czekam troche aż one wsiąkną bo odnosze wrażenie że chodzi o smak mięsa a nie panierki…

  5. Znam i tę metodę przygotowywania schabowych: pozytywnakuchnia.pl/kotlet-schabowy-z-kostka/ 🙂 Z kostki w trakcie smażenia wydobywa się dodatkowy aromat.

  6. witam, ja zamiast do jajka wszystko dodaje do bulki tartej, sol, przyprawy do kurczaka, papryke i mieszam, a czasami zostawiam schabowe na noc w przyprawach wtedy w czystej bulce wytaczam. Pozdr

  7. hmmm a co w tej maminej wersji jest innego? maka, jajko bułka! poza tym wg mnie przyprawami smaruje się mięso, jesli wrzucisz przyprawy do jajka to tylko panierka będzie słona

  8. Aż się głodna zrobiłam! Ja zamiast łopatki używam sprytnego widelca do obracania i patelnię też mam nie jak dla singla, ale i tak schabowy to jest to.

  9. Nigdy wcześniej nie smażyłem kotletów ale zgodnie z tym przepisem kotlety wyszły wyśmienicie. Adam – pierwszy człowiek na Ziemi

  10. Prawdziwy kotlet schabowy miła Dorotko smażymy tylko i wyłącznie na smalcu najlepiej własnoręcznie wytopionym.Tradycyjny kotlet powinien być z kostką.I to jest dopiero smaczny kąsek. Pozdrawiam.

  11. 😀 :)) git :D:P filmik :D:)) tego było mi potrzeba :D:)) tylko biednie tego oleju wlała :)) ale i tak dzieki za wstawke :D:))

    1. Wielce inteligentny dżentelmenie Romanie, weź pod uwagę, że czas smażenia kotletów na patelni zależy od tego jak duży ogień ustawisz i w każdej kuchni będzie inny. Trzeba smażyć na średnim ogniu, aż panierka nabierze odpowiedniego koloru. Przekroić po usmażeniu jednego kotleta, a jeśli panierka jest już taka jak trzeba, a kotlet jednak w środku niegotowy, podpiec przez 10-15 minut w piekarniku albo wstawić na 2 minuty do mikrofalówki.

  12. patelnia teflonowa, więc tłuszczu może być mniej. A jeśli chodzi o wycinanie błon to wycinam jak są duże i twarde – te nikomu nie przeszkadzały.

  13. [..YouTube..] @veronica19v patelnia teflonowa, więc tłuszczu może być mniej. A jeśli chodzi o wycinanie błon to wycinam jak są duże i twarde – te nikomu nie przeszkadzały.

  14. @tynarus Przypomniałeś mi, że miałam usunąć ten komentarz, bo był niezgodny z Netykietą :). Że o zasadach poprawnej pisowni nie wspomnę ;).

  15. No nic nowego…..mogę tylko potwierdzic ze będą smaczniejsze obtaczajac je najpierw, w mące potem jajku i na koncu w bulce…nie beda suche i przypalone,pozdrawiam

  16. @Elżbieta ale to chyba wtedy jest bardziej smażenie w cieście niż w panierce. Bo panierka kojarzy mi się bardziej z czymś chrupiącym.

  17. Moje doświadczenia dotyczące panierki są jeszcze inne – wszystko ( ryby, warzywa, kotlety itd. …) panieruję w kolejności – ” produkt – mąka – jajko – mąka – jajko”. Roztrzepane jajko, łączę nieraz z wodą lub mlekiem. Nigdy nie mam problemów z przypalaniem. Smażę na smalcu….

  18. Mmmm, ale bym sobie teraz „wsunął” takiego schaboszczaka.
    Ogółem podobają mi się drobne zmiany w filmach, ale ten „szeroki uśmiech” po „Zapraszam” mi się nie podoba, oczywiście nie mówię o ząbkach, bo piękne 🙂 Prócz tego wszystko zacnie, czekam na kolejne przepisy.

  19. To też chyba trochę kwestia bułki tartej – ja mam taką „domowej roboty” i się nie przypalała. Ale też z kolei po każdej partii smażenia usuwałam resztki bułki z patelni. Ale dobrze wiedzieć, jak za kilka lat znowu usmażę schabowego, to wymieszam mąkę z bułką pół na pół :).

  20. [..YouTube..] Mmmm, ale bym sobie teraz „wsunął” takiego schaboszczaka.
    Ogółem podobają mi się drobne zmiany w filmach, ale ten „szeroki uśmiech” po „Zapraszam” mi się nie podoba, oczywiście nie mówię o ząbkach, bo piękne 🙂 Prócz tego wszystko zacnie, czekam na kolejne przepisy.

  21. jak do panierki użyje się bułkę tartą wymieszaną w proporcji 1:1 z mąką z pełnego przemiału (lub zwykłą mąką) to kotlety będą mieć piękny złocisty kolor no i nie będą się „paliły”, co jest częstym zjawiskiem przy stosowaniu samej bułki

  22. Wszystko Ok., sama tak kiedyś robiłam. Ale każy dobry kucharz smaży tradycyjnego schabowego na smalcu. I smak oczywiście jest inny.
    Pozdrawiam.)

    1. Prawda, teraz sobie przypomniałam, bo od ładnych paru lat nie smażyłam schabowych. Moja babcia smaży na margarynie wymieszanej pół na pół ze smalcem albo właśnie na samym smalcu. Wtedy nawet zapach podczas smażenia jest zupełnie inny. Już robię małą aktualizację w przepisie :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)