fbpx
Czytasz właśnie
Krem cytrynowy – lemon curd

Krem cytrynowy – lemon curd

Krem cytrynowy

Znam niewielu miłośników „niekremowych” i orzeźwiających, cytrusowych deserów. Z reguły wolimy ciasta słodkie, często karmelowe, torty biszkoptowe przekładane kremem. Znam wielu miłośników karpatki i Pani Walewskiej. Dla wszystkich pozostałych, pragnących odmiany i smaku lata, nawet w środku zimy, chętnie przygotuję krem cytrynowy czyli lemon curd.

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

Pyszny krem cytrynowy znany też jako lemon curd. Przygotowany na bazie jajek, cytryn, cukru i masła. Gotowany w kąpieli wodnej.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: krem cytrynowy, lemon curd
Liczba porcji: 2 słoiki po 800 ml każdy
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 jajek (rozkłócone widelcem w miseczce)
  • 6 cytryn (wyszorowane, sparzone; wyciśnięty sok; starta skórka)
  • 2 szklanki cukru (można wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 200 g masła (1 kostka)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sernik bananowy

Jak zrobić

  • Sok, startą skórkę, cukier i masło podgrzewam w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
  • Dodaję rozkłócone jajka, przelewając je stopniowo przez sitko i cały czas dokładnie mieszając.
  • Podgrzewam krem na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, zapobiegając ścięciu się jajek.
  • Zgęstniały krem przelewam do słoiczków, studzę i schładzam w lodówce. Ewentualne grudki można rozetrzeć przez sito.
  • Krem cytrynowy lemon curd można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Więcej przepisów na desery i domowe przetwory

Można zjadać go bezpośrednio ze słoiczka, tuż po porządnym schłodzeniu w lodówce. Można przełożyć nim tort cytrynowy albo nałożyć odrobinę na pokrojoną babkę piaskową lub brioszki. Co tam, można nawet nałożyć odrobinę na kanapkę, dodać do lodów albo sałatki owocowej. Jeśli przypadły Wam do gustu serwowane w szkolnych sklepikach lat ’90 cukierki „Shock” z gumą do żucia, krem cytrynowy to ich łagodniejsza, smaczna wersja.

Krem cytrynowy
Krem cytrynowy
5 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom