Znam niewielu miłośników „niekremowych” i orzeźwiających, cytrusowych deserów. Z reguły wolimy ciasta słodkie, często karmelowe, torty biszkoptowe przekładane kremem. Znam wielu miłośników karpatki i Pani Walewskiej. Dla wszystkich pozostałych, pragnących odmiany i smaku lata, nawet w środku zimy, chętnie przygotuję krem cytrynowy czyli lemon curd.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 jajek (rozkłócone widelcem w miseczce)
- 6 cytryn (wyszorowane, sparzone; wyciśnięty sok; starta skórka)
- 2 szklanki cukru (można wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 200 g masła (1 kostka)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Sok, startą skórkę, cukier i masło podgrzewam w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
- Dodaję rozkłócone jajka, przelewając je stopniowo przez sitko i cały czas dokładnie mieszając.
- Podgrzewam krem na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, zapobiegając ścięciu się jajek.
- Zgęstniały krem przelewam do słoiczków, studzę i schładzam w lodówce. Ewentualne grudki można rozetrzeć przez sito.
- Krem cytrynowy lemon curd można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Można zjadać go bezpośrednio ze słoiczka, tuż po porządnym schłodzeniu w lodówce. Można przełożyć nim tort cytrynowy albo nałożyć odrobinę na pokrojoną babkę piaskową lub brioszki. Co tam, można nawet nałożyć odrobinę na kanapkę, dodać do lodów albo sałatki owocowej. Jeśli przypadły Wam do gustu serwowane w szkolnych sklepikach lat ’90 cukierki „Shock” z gumą do żucia, krem cytrynowy to ich łagodniejsza, smaczna wersja.
Krem już stygnie. Nie mogłam wytrzymać aby nie spróbować. Krem jest wspaniały, aromatyczny. Po prostu genialny! 😀
Dziękuję za ten przepis. Będę tu częściej zaglądać.
Pozdrawiam
mam do Ciebie prośbę o przepis na zrobienie skórki cytrynowej 🙂 Liczę na Twoją pomoc :-))
Świetny przepis… W życiu bym nie pomyślał że cytrynę można wykorzystać w taki sposób 🙂
Jeden z moich ulubionych np.do tarty.Wymieszać z mascarpone,dodać owoce i zajadać z pasją.
lemon curd to świetna sprawa:)