Najprostszy krem czekoladowy, który idealnie nada się do przełożenia tortu lub dekoracji babeczek cupcakes można przygotować z kremowego sera, np. mascarpone, zmiksowanego z roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą: gorzką, najlepiej deserową.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze torty i babeczki cupcakes
Te dwa składniki wystarczą w zupełności do uzyskania idealnej, kremowej konsystencji, a dodatkowo, dla smaku, można dodać w trakcie miksowania 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz 1-4 łyżki cukru pudru, w zależności od pożądanej intensywności smaku i koloru. Zamiast cukru pudru można wykorzystać zwykły cukier, roztapiając go wcześniej razem z czekoladą.
Przygotowany w ten sposób krem czekoladowy można też wzbogacić o dodatek likieru czy pokruszonej lub pokrojonej w drobną kostkę, albo utartej na tarce o grubych oczkach, twardej czekolady. Podobnie jak w przypadku innych, podstawowych receptur, również tutaj mamy pole popisu dla naszych cukierniczych, kuchennych eksperymentów z konsystencją i smakiem.
Krem czekoladowy zmiksowany ze składników z poniższej listy wystarczy do przełożenia dwóch warstw biszkoptu o średnicy 24 cm oraz wykonania kilku drobnych dekoracji na wierzchu, za pomocą szprycy lub do dekoracji ok. 24 szt. małych babeczek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g kremowego sera (np. mascarpone)
- 400 g gorzkiej czekolady (4 tabliczki)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2-8 łyżek cukru lub cukru pudru (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak rozpuścić czekoladę i co zrobić, kiedy się zwarzy
- Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
Jak zrobić
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeśli używam cukru, mieszam go z czekoladą w trakcie roztapiania. Cukier puder można dodać później, w trakcie miksowania.
- Miksuję mascarpone na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, na puszysty krem. Jeśli używam cukru pudru, miksuję go razem z serem, jeśli wcześniej nie został już dodany do roztapianej czekolady.
- Dodaję do masy roztopioną (ale nie gorącą!) czekoladę i na średnich obrotach miksera miksuję dokładnie do połączenia składników.
- Gotowym kremem przekładam nasączony biszkopt lub dekoruję wierzch i boki tortu lub babeczki za pomocą szprycy cukierniczej albo łyżki.
- Przełożony tort lub ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia kremu. Udekorowane babeczki wymagają krótszego czasu tężenia kremu - wystarczy 1 godzina.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać, jak udał się Wam ten krem z czekolady! Ciekawa jestem, do czego u Was zostanie wykorzystany :).
Czy ten krem wymaga lodówki? Czy zepsuje się podczas świąt w szafce?
Tak jest, lodówka musi być.
Witam! A czy moge dac do mascarpone biala czekolade i jeszcze barwnik w zelu?
Dzień dobry Magdo, tak. Barwiłam w ten sposób kiedyś mój krem, ale zawsze dla pewności lepiej spróbować na małej ilości kremu na łyżeczce, a dopiero potem dodać barwnik do całej masy.
Witam serdecznie.Czy do tego kremu można dodać troszkę masła dla pewności że dekoracja się utrzyma na torcie czy mogę być spokojna że zachowa swój kształt?Pozdrawiam
Nie trzeba masła, serek mascarpone ma wystarczająco dużo tłuszczu i dekoracje dobrze się trzymają :).
Pani Doroto, czy zamiast roztopionej czekolady można dodać kakao? Czy jest szansa, że krem wtedy się uda czy może być problem z połączeniem składników?
Dzień dobry Pani Olu! Można, wielokrotnie to sprawdziłam, bo od dłuższego czasu wolę dodawać do mascarpone kakao, rozpuszczone masło 82% tłuszczu (opcjonalnie) i ksylitol zamiast cukru. Dodaję 2-3 czubate łyżki kakao i 1-2 ksylitolu (zmielonego w młynku na puder) do mascarpone i mieszam łyżką lub widelcem, a jeśli konsystencja wychodzi zbyt gęsta, dodaję 1 łyżkę stopionego masła i znów delikatnie mieszam. W razie potrzeby dokładam jeszcze 1-2 łyżki stopionego masła. Łyżką mieszać jest bezpieczniej, bo nie przebije się serka, ale jeśli mikser ma bardzo powolne obroty, można spokojnie miksować. To, czy dodaje się masło, zależy od tłustości samego mascarpone i jego wilgotności – serki potrafią być bardzo różne, niektóre mają 40, inne nawet 75% tłuszczu. Można też rozpuścić masło z ksylitolem i kakao, wystudzić i taką mieszankę dodać do mascarpone zamiast roztopionej czekolady. Każde 100 g czekolady zastępuję 25 g masła, 15 g ksylitolu i 70 g kakao (wychodzi z tego mieszanka 70% kakao).
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Przydatne rady, z pewnością z nich skorzystam! Gratuluję świetnych pomysłów 😉
Czy ten krem nadaje się do przełożenia wafla?
Można zaryzykować, ta górna „dawka” czekolady go utwardzi, a część wilgoci odda do wafli, ale bezpieczniej byłoby przygotować klasyczny krem do wafla na kajmaku, tyle że czekoladowym :).
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Moja mama robiła kiedyś taką masę do wafli z masłem, kakao i cukrem pudrem. Szukam jakiejś alternatywy, zwłaszcza, że mam wszystkie składniki na Pani krem pod ręką. U nas przyjął się wafel w wersji bardziej wilgotnej, stąd chciałam spróbować z tym kremem.
Właśnie zrobiłam krem z Pani przepisu i rzeczywiście wyszedł bardzo twardy, cudem go rozsmarowałam… Proporcje dokładnie takie jak w przepisie, teraz obawiam się o jutrzejszą degustacje tortu…
A moge przepis na ten biszkopt co.na zdjeciu ?
Na zdjęciu jest mazurek z czekoladą, a jeśli chodzi o biszkopt, polecam mój biszkopt czekoladowy :).
Dziękuję bardzo???? a jeśli chce zrobić krem czekoladowy na bazie śmietany to czy w wersji z czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej wyjdzie on smaczny?
Pani Doroto moje pytanie o krem.dlaczego nie robi go Pani na bazie śmietany tylko mascarpone?czy krem przy takiej ilości czekolady nie będzie zbity i twardy?
Pozdrawiam
Przygotowałam go z dodatkiem mascarpone, bo zależało mi na najprostszej recepturze i uzyskaniu mniej tłustego kremu niż to ma miejsce w przypadku ucieraniu kremu z samego masła. Konsystencją bliżej mu do kremu maślanego, chociaż jest nieco delikatniejszy, dlatego polecam go do cięższych ciast, bardziej wilgotnych. Nie jest zbyt twardy, po schłodzeniu i krojeniu tortu trzyma kształt, ale łatwo go od razu jeść łyżeczką. Do lżejszych biszkoptów, moim zdaniem, lepiej wykorzystać krem na bazie bitej śmietany, dodając do niego kakao i cukier puder – chociaż oczywiście to kwestia gustu, bo widziałam już na własne oczy jak ktoś się zachwycał tortem na biszkopcie przygotowanym na pianie z białek, przełożonym ciężkimi kremami :).
A czy taki krem nadaje się jako nadzienie do odrywanych bułeczek drożdżowych? Zamiast nutelli 🙂
Niestety nie, zwarzy się. Lepiej zrobić domową nutellę, będę filmować w przyszłym tygodniu przepis na nią :).
Witam czy można dodać czekoladę mleczna lub 200 mlecznej i 200 deserowej ?. Boję się ze z czarną czekoladą wyjdzie taki lekko gorzkawy smak a nie wszyscy lubią czarną czekoladę
Można, zarówno z samą mleczną lub z mieszanką pół na pół, tylko wtedy już na pewno bez dodatku cukru, bo mleczna ma go sporo.
A jaki inny serek można użyć zamiast mascarpone?
Każdy tzw. ser kremowy (np. Philadelphia), który ma min. 40% tłuszczu. Dobrze, żeby był to ser bez słonawego posmaku, bo taki, w połączeniu z czekoladą, nie każdemu przypadnie do gustu.
Doroto, 400 g czekolady to 4 tabliczki. Chciałabym zrobić ten krem, więc daj znać, czy proporcja się zgadza 😉
Poprawiłam :). Możesz na początek dać 200 g i sprawdzić czy słabszy pod względem ilości czekolady Ci odpowiada.
Dziękuję. 😉
Dlaczego przy ubijaniu serka mascarpone wybija mi się serwatka?? Jest to bardzo nieestetyczne?? Doradź coś proszę, już kilka razy robiłam kremy i coraz bardziej zrażam się do tego serka…
Są różne serki. Przy tych tańszych, dyskontowych, niestety tak jest, też mnie to kilka razy spotkało i ratowałam się wtedy dodaniem mleka w proszku :). Moim zdaniem winą należy obarczyć fakt, że te serki mają mniej tłuszczu niż klasyczne, włoskie mascarpone. Dlatego lepiej te niedrogie wykorzystywać do sernika, albo odsączać przed zmiksowaniem tak jak jogurt grecki na krem jogurtowy :).
Już pytałam się Ciebie o te serki i właśnie kupiłam droższy, wydawało mi się, że lepszy i to samo zadziałało się 🙁 Z kremu jogurtowego z pewnością skorzystam 🙂
Spróbuj może, Olu, odsączyć z serwatki i w razie potrzeby dodać miękkiego masła albo stopionej, białej czekolady. To pomaga utrzymać odpowiednią konsystencję.