Krem czekoladowy wegański

5/5 (1)

Hit wieczoru panieńskiego mojej koleżanki, kiedy przełożyłam nim połowę tortu dla tych dziewczyn, które nie jedzą nabiału, a pozostałe też koniecznie chciały spróbować i ostatecznie połówka z klasycznym kremem niewegańskim ledwie została napoczęta. Pyszny krem czekoladowy wegański, który przygotowuję na bazie dojrzałego awokado.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki

To właśnie dojrzałe awokado jest koniecznym składnikiem, dzięki któremu krem czekoladowy wegański ma swoją jedwabistą konsystencję, odpowiedni smak i zapach. Nie próbujcie go przygotowywać z twardych owoców, szkoda czasu i energii. Nie polecam też przyspieszania dojrzewania awokado w piekarniku – ta metoda sprawdzi się, gdy jest ono składnikiem wieloowocowego koktajlu i ma zapewnić mu gęstość. Krem czekoladowy wegański to głównie awokado w składzie i musi być ono najlepszej jakości.

Można wykorzystać go do przekładania tortu lub ciasta, nadziewania naleśników lub podawać w pucharkach. Nadaje się świetnie jako zdrowy zamiennik klasycznej nutelli, zwłaszcza dla osób uczulonych na orzechy. Przypadł Wam do gustu? Ciekawa jestem, czy polubicie go równie mocno jak obdarzyły go sympatią moje koleżanki :).

Krem czekoladowy wegański

Liczba porcjina krem do przełożenia 2 warstw ciasta o średnicy ok. 24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Krem czekoladowy wegański z awokado, z dodatkiem kakao, wanilii i miodu lub cukru brzozowego. Prosty do zrobienia, o doskonałym smaku i konsystencji.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6-8 awokado
  • ⅓ Szklanki miodu lub cukru (najlepiej ksylitolu)
  • 12 łyżek kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

Moje porady

  1. Jak wybrać dojrzałe awokado

Przydatny sprzęt:

Krem czekoladowy wegański - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki krem. Alternatywnie można najpierw dokładnie rozdusić awokado widelcem, a potem wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)