Krem czekoladowy

Najprostszy krem czekoladowy, który idealnie nada się do przełożenia tortu lub dekoracji babeczek cupcakes można przygotować z kremowego sera, np. mascarpone, zmiksowanego z roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą: gorzką, najlepiej deserową.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze torty i babeczki cupcakes

Te dwa składniki wystarczą w zupełności do uzyskania idealnej, kremowej konsystencji, a dodatkowo, dla smaku, można dodać w trakcie miksowania 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz 1-4 łyżki cukru pudru, w zależności od pożądanej intensywności smaku i koloru. Zamiast cukru pudru można wykorzystać zwykły cukier, roztapiając go wcześniej razem z czekoladą.

Przygotowany w ten sposób krem czekoladowy można też wzbogacić o dodatek likieru czy pokruszonej lub pokrojonej w drobną kostkę, albo utartej na tarce o grubych oczkach, twardej czekolady. Podobnie jak w przypadku innych, podstawowych receptur, również tutaj mamy pole popisu dla naszych cukierniczych, kuchennych eksperymentów z konsystencją i smakiem.

Krem czekoladowy zmiksowany ze składników z poniższej listy wystarczy do przełożenia dwóch warstw biszkoptu o średnicy 24 cm oraz wykonania kilku drobnych dekoracji  na wierzchu, za pomocą szprycy lub do dekoracji ok. 24 szt. małych babeczek.

5 od 1 osoby
Krem czekoladowy
Krem czekoladowy
Przygotowanie
2 godz. 10 min
Całkowity czas
2 godz. 10 min
 
Prosty, najlepszy krem czekoladowy z gorzkiej czekolady i serka mascarpone, który można przygotować bez miksera. Świetny krem czekoladowy do tortów, ciast oraz deserów czy babeczek cupcakes.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Włoska
Przepis na: czekoladowy krem, krem czekoladowy, krem z czekoladą, krem z czekolady
Liczba porcji: 1 porcja do przełożenia dwóch warstw tortu o średnicy ok. 24 cm lub dekoracji 24 małych babeczek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g kremowego sera (np. mascarpone)
  • 400 g gorzkiej czekolady (4 tabliczki)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2-8 łyżek cukru lub cukru pudru (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krem czekoladowy - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Jak rozpuścić czekoladę i co zrobić, kiedy się zwarzy
  2. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
Krem czekoladowy - Jak zrobić
  1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeśli używam cukru, mieszam go z czekoladą w trakcie roztapiania. Cukier puder można dodać później, w trakcie miksowania.

  2. Miksuję mascarpone na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, na puszysty krem. Jeśli używam cukru pudru, miksuję go razem z serem, jeśli wcześniej nie został już dodany do roztapianej czekolady.

  3. Dodaję do masy roztopioną (ale nie gorącą!) czekoladę i na średnich obrotach miksera miksuję dokładnie do połączenia składników.

  4. Gotowym kremem przekładam nasączony biszkopt lub dekoruję wierzch i boki tortu lub babeczki za pomocą szprycy cukierniczej albo łyżki.

  5. Przełożony tort lub ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia kremu. Udekorowane babeczki wymagają krótszego czasu tężenia kremu - wystarczy 1 godzina.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dajcie mi koniecznie znać, jak udał się Wam ten krem z czekolady! Ciekawa jestem, do czego u Was zostanie wykorzystany :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

29 komentarzy
    1. Dzień dobry Magdo, tak. Barwiłam w ten sposób kiedyś mój krem, ale zawsze dla pewności lepiej spróbować na małej ilości kremu na łyżeczce, a dopiero potem dodać barwnik do całej masy.

  1. Witam serdecznie.Czy do tego kremu można dodać troszkę masła dla pewności że dekoracja się utrzyma na torcie czy mogę być spokojna że zachowa swój kształt?Pozdrawiam

  2. Pani Doroto, czy zamiast roztopionej czekolady można dodać kakao? Czy jest szansa, że krem wtedy się uda czy może być problem z połączeniem składników?

    1. Dzień dobry Pani Olu! Można, wielokrotnie to sprawdziłam, bo od dłuższego czasu wolę dodawać do mascarpone kakao, rozpuszczone masło 82% tłuszczu (opcjonalnie) i ksylitol zamiast cukru. Dodaję 2-3 czubate łyżki kakao i 1-2 ksylitolu (zmielonego w młynku na puder) do mascarpone i mieszam łyżką lub widelcem, a jeśli konsystencja wychodzi zbyt gęsta, dodaję 1 łyżkę stopionego masła i znów delikatnie mieszam. W razie potrzeby dokładam jeszcze 1-2 łyżki stopionego masła. Łyżką mieszać jest bezpieczniej, bo nie przebije się serka, ale jeśli mikser ma bardzo powolne obroty, można spokojnie miksować. To, czy dodaje się masło, zależy od tłustości samego mascarpone i jego wilgotności – serki potrafią być bardzo różne, niektóre mają 40, inne nawet 75% tłuszczu. Można też rozpuścić masło z ksylitolem i kakao, wystudzić i taką mieszankę dodać do mascarpone zamiast roztopionej czekolady. Każde 100 g czekolady zastępuję 25 g masła, 15 g ksylitolu i 70 g kakao (wychodzi z tego mieszanka 70% kakao).

      1. Dziękuję za odpowiedź 🙂 Moja mama robiła kiedyś taką masę do wafli z masłem, kakao i cukrem pudrem. Szukam jakiejś alternatywy, zwłaszcza, że mam wszystkie składniki na Pani krem pod ręką. U nas przyjął się wafel w wersji bardziej wilgotnej, stąd chciałam spróbować z tym kremem.

  3. Właśnie zrobiłam krem z Pani przepisu i rzeczywiście wyszedł bardzo twardy, cudem go rozsmarowałam… Proporcje dokładnie takie jak w przepisie, teraz obawiam się o jutrzejszą degustacje tortu…

  4. Dziękuję bardzo???? a jeśli chce zrobić krem czekoladowy na bazie śmietany to czy w wersji z czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej wyjdzie on smaczny?

  5. Pani Doroto moje pytanie o krem.dlaczego nie robi go Pani na bazie śmietany tylko mascarpone?czy krem przy takiej ilości czekolady nie będzie zbity i twardy?
    Pozdrawiam

    1. Przygotowałam go z dodatkiem mascarpone, bo zależało mi na najprostszej recepturze i uzyskaniu mniej tłustego kremu niż to ma miejsce w przypadku ucieraniu kremu z samego masła. Konsystencją bliżej mu do kremu maślanego, chociaż jest nieco delikatniejszy, dlatego polecam go do cięższych ciast, bardziej wilgotnych. Nie jest zbyt twardy, po schłodzeniu i krojeniu tortu trzyma kształt, ale łatwo go od razu jeść łyżeczką. Do lżejszych biszkoptów, moim zdaniem, lepiej wykorzystać krem na bazie bitej śmietany, dodając do niego kakao i cukier puder – chociaż oczywiście to kwestia gustu, bo widziałam już na własne oczy jak ktoś się zachwycał tortem na biszkopcie przygotowanym na pianie z białek, przełożonym ciężkimi kremami :).

  6. Witam czy można dodać czekoladę mleczna lub 200 mlecznej i 200 deserowej ?. Boję się ze z czarną czekoladą wyjdzie taki lekko gorzkawy smak a nie wszyscy lubią czarną czekoladę

    1. Każdy tzw. ser kremowy (np. Philadelphia), który ma min. 40% tłuszczu. Dobrze, żeby był to ser bez słonawego posmaku, bo taki, w połączeniu z czekoladą, nie każdemu przypadnie do gustu.

  7. Doroto, 400 g czekolady to 4 tabliczki. Chciałabym zrobić ten krem, więc daj znać, czy proporcja się zgadza 😉

  8. Dlaczego przy ubijaniu serka mascarpone wybija mi się serwatka?? Jest to bardzo nieestetyczne?? Doradź coś proszę, już kilka razy robiłam kremy i coraz bardziej zrażam się do tego serka…

    1. Są różne serki. Przy tych tańszych, dyskontowych, niestety tak jest, też mnie to kilka razy spotkało i ratowałam się wtedy dodaniem mleka w proszku :). Moim zdaniem winą należy obarczyć fakt, że te serki mają mniej tłuszczu niż klasyczne, włoskie mascarpone. Dlatego lepiej te niedrogie wykorzystywać do sernika, albo odsączać przed zmiksowaniem tak jak jogurt grecki na krem jogurtowy :).

      1. Już pytałam się Ciebie o te serki i właśnie kupiłam droższy, wydawało mi się, że lepszy i to samo zadziałało się 🙁 Z kremu jogurtowego z pewnością skorzystam 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)