Krem z brokułów

5/5 (1)

Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Charakterystyczny smak brokułów sprawia, że tej zupy, nawet gdyby bardzo się chciało, nie warto przygotowywać w wyszukany sposób. Ona musi być prosta, z kilku składników i pamiętajcie, że stare brokuły, które już przekwitły, sprawią, że nabierze nieprzyjemnego smaku. Tylko młode, które po ugotowaniu nabiorą pięknego, zielonego koloru, gwarantują sukces kulinarny tego przedsięwzięcia :).

Jestem miłośniczką orzechów, od lat. Uwielbiam łączyć je z serami, przygotowywać z nich masła, dodaję do sałatek. Również w zupach sprawdzają się doskonale – na tyle świetnie, że nierzadko zastępują mi klasyczną, kremową śmietankę. Zawierają dużo roślinnego tłuszczu i samo zdrowie :).

Nie warto zbyt długo gotować, co, niestety, często się zdarza w polskich kuchniach. Krem z brokułów straci wtedy swoją barwę. Warto wzbogacić go o dekorację z chrupiących, prażonych migdałów, orzechów lub nasion słonecznika. Można przemycić trochę szpinaku dla podbicia koloru. A może lepiej zieloną paprykę? Ciekawa jestem, na którą opcję się zdecydujecie.

Krem z brokułów

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania20 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Krem z brokułów - przepis na zupę brokułową wegański i bezglutenowy, chociaż można też dodać do niej ser, jeśli ktoś z niego nie rezygnuje. Prosta i smaczna zupa krem z brokułów z dodatkiem orzechów nerkowców.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 brokuł (duży, podzielony na mniejsze różyczki, a trzon pokrojony na plastry)
  • ¾ Szklanki orzechów nerkowców (zmiksowane w blenderze na masło orzechowe; jeśli blender jest za słaby, można przed miksowaniem namoczyć orzechy przez 4 godziny w zimnej wodzie, a następnie odcedzić; można zmniejszyć ilość orzechów o połowę, a pozostałą część zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki lub śmietanką kremówką; nerkowce można zastąpić blanszowanymi migdałami lub słonecznikiem; zamiast orzechów można też wykorzystać ser pleśniowy camembert (w wersji niewegańskiej) i dodać go pod koniec gotowania)
  • 1 cebula (średnia, pokrojona w półksiężyce)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2-4 Ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

opcjonalnie

  • 2 łodygi selera naciowego (bez łyka, pokrojone na plasterki)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji

  • ser pleśniowy blue, gorgonzola lub feta (pokrojony w kostkę lub pokruszony; w wersji wegańskiej pominięty lub zastąpiony serem wegańskim)
  • 4-6 łyżek migdałów, orzechów lub ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Krem z brokułów wegański - ugotowany na wywarze warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym, bez dodatku masła, z cebulą i czosnkiem szklonymi na oleju roślinnym, zagęszczony bez śmietanki kremówki i bez dekoracji z sera.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Krem z brokułów - Jak zrobić

Krok 1
Na niewielkim ogniu, w garnku, szklę cebulę na tłuszczu.
Krok 2
Dodaję czosnek i jeszcze przez 1-2 minuty szklę całość.
Krok 3
Zalewam wywarem i dodaję trzon z brokuła oraz pastę z orzechów. Zagotowuję.
Krok 4
Zmniejszam ogień, dodaję różyczki brokułowe i na średnim płomieniu gotuję całość przez ok. 5 minut.
Krok 5
Dodaję sok z cytryny i gałkę muszkatołową, doprawiam solą i pieprzem, miksuję za pomocą ręcznego blendera bezpośrednio w garnku (jeśli do dekoracji będzie wykorzystany słony ser, sól można pominąć; zupę można zmiksować w blenderze kielichowym - jeśli kielich jest szklany, należy ją wcześniej ostudzić).
Krok 6
Serwuję krem z brokułów na talerzach, udekorowany prażonymi orzechami lub słonecznikiem, albo migdałami oraz kawałkami sera.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Krem z brokułów
Krem z brokułów

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)