Krem z kalafiora

5/5 (1)

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Proponuję Wam przygotowanie wersji wegańskiej, z mlekiem kokosowym, na bazie warzywnego wywaru. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby krem z kalafiora ugotować na wywarze drobiowym i śmietance kremówce, zwłaszcza jeśli wolicie trochę bezpieczniejszy smak. W wersji na ostro można wykorzystać odrobinę chili, doprawiając nim pod koniec całą miksturę w garnku.

Gęsty, słonecznie żółty krem z kalafiora cieszy oko i podniebienie. Ciekawa jestem, na którą wersję smakową się zdecydujecie. A może warto byłoby tu dorzucić jeszcze jakieś warzywo dla smaku? Obstawiam, że kalafior można byłoby też zastąpić brokułem. Co Wy na to?

Krem z kalafiora

Liczba porcji6
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania20 godz.
Całkowity czas20 godz., 10 min
Przepis z książki „Superfood po polsku”, Dorota Kamińska
Krem z kalafiora w słonecznym, żółtym kolorze czyli pyszna zupa krem z kalafiora o azjatyckiej nucie smakowej, przygotowana z dodatkiem cebuli, czosnku, kuminu i kolendry oraz mleka kokosowego.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Zupa

    • 1 kalafior (cała główka, bez liści, umyta i podzielona na mniejsze części (razem z trzonem))
    • 1 cebula (duża, pokrojona w półksiężyce)
    • 4 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    • 1 l wywaru warzywnego (w wersji wegańskiej przygotowany na tłuszczu roślinnym; w wersji niewegańskiej można zastąpić wywarem drobiowym)
    • 1 Szklanka mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić śmietanką kremówką 30-36%)
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju kokosowego
    • ½ łyżeczki kolendry (nasiona; rozgniecione w moździerzu)
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżeczka kuminu
    • sól, pieprz

    Zupa (opcjonalnie)

    • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny

    Do dekoracji

    • świeży tymianek
    • plasterki limonki

    Do dekoracji (opcjonalnie)

    • 4 łyżki orzechów włoskich lub nerkowców (grubo siekane, uprażone na suchej patelni)
    • 4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić wywar warzywny

    Krem z kalafiora - Jak zrobić

    Krok 1
    Cebulę szklę na oliwie, w garnku, na niedużym ogniu.
    Krok 2
    Dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
    Krok 3
    Dodaję kalafior i wywar oraz przyprawy: kolendrę, kurkumę i kumin. Zagotowuję.
    Krok 4
    Na małym ogniu gotuję zupę przez ok. 15 minut, do miękkości kalafiora.
    Krok 5
    Dodaję mleko kokosowe lub śmietankę kremówkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, miksuję całość za pomocą blendera odpornego na działanie wysokich temperatur - ręcznego lub kielichowego.
    Krok 6
    Przelewam zupę do miseczek lub na talerze, opcjonalnie dekoruję wybranymi składnikami i serwuję.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Krem z kalafiora
    Krem z kalafiora

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    2 komentarze

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)