Choć w wielu częściach kuli ziemskiej obieranie krewetek uważa się za profanację i poddaje się je obróbce termicznej (gotowaniu, smażeniu lub grillowaniu) w całości, wiele przepisów wciąż wymaga obrania surowych krewetek. Jak obrać krewetki? To bardzo proste, a w poniższym filmie pokazuję proces obierania krewetek krok po kroku.
Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania
Jak obierać krewetki – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Krok 1. Umytym krewetkom usuwamy głowy, delikatnie chwytając je w palce i odrywając od tułowia bądź zdejmując pancerz z głowy i odcinając ją za pomocą noża (głów i pancerzy nie trzeba wyrzucać – można z nich przygotować wywar krewetkowy do zup rybnych).
Krok 2. Delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza, obierając je. Ostatni kawałek pancerza wraz z ogonem można pozostawić nieobrany.
Krok 3. Odrywamy odnóża.
Krok 4. Płuczemy krewetki w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku.
A jak Wam wygodniej? Wolicie obierać krewetki surowe, czy smażyć/gotować nieobrane oczyszczać je dopiero w trakcie jedzenia?
Intuicyjnie, mniej więcej wiedziałam co należy zrobić ze świeżymi krewetkami. Twój film niewątpliwie bardzo mi pomógł. Smak w porównaniu do tych obranych i zamrożonych…NIE DO PORÓWNANIA. Być może wygląda to dość hmm… mało estetycznie, ale uwierzcie – smak jest niepowtarzalny. Dla miłośników owoców morza !
Pozdrawiam ciepło,
Marta
Dzięki za sposób obierania 🙂 właśnie mam do obrania 1KG krewetek…
O rany! Powodzenia :).
„A jak Wam wygodniej? Wolicie obierać krewetki surowe, czy smażyć/gotować nieobrane oczyszczać je dopiero w trakcie jedzenia?”
To zalezy od potrawy jaka chcemy przygotowac. Np krewetki pod sola, lub grilowane lub flambe musza pozostac w pancerzu. Krewetki z zielonym groszkiem, albo greckie saganaki albo chocby jako farsz gotujemy bez pancerza 🙂
po co te żyłki usuwać?
Świetny filmik 🙂 Mogę się teraz zabrać za moje krewetki 🙂
bez sensu obiera jedna krewetko pol godziny 🙂
tam jest więcej żyłek 🙁
widziałem na żywo i jakoś nic mnie to nie przeraża 🙂 przecież w końcu wołowina nie przypomina robaka czy karalucha… 🙂
pewnie co tu do wytrzymywania 🙂 widok zarzynania świni nie byłby jakiś straszliwy, a to jest podobne do robaka, albo jakiegoś karalucha i nawet do ręki bym tego nie wziął 🙂
dokładnie to mniam 🙂
ochydstwo…
Pewnie w telewizji krewetkowej pokazują, jak obrać człowieka.
znaczy sie mrozone ale surowe 😉
ile mniej wiecej kosztuja nie obrane dobre krewetki a nie mrozone bo mrozone to nic dobrego
i gdzie mozna je dostac
Czyli praktykuje się to, co przyrządzone ze śledzia jest najpyszniejsze 🙂
[..YouTube..] Czyli praktykuje się to, co przyrządzone ze śledzia jest najpyszniejsze 🙂
jakie gowienk male wyskoczylo hahaha
[..YouTube..] jakie gowienk male wyskoczylo hahaha
mniami, co nie znaczy ze lubie ogladac zarzynanie swinki
[..YouTube..] mniami, co nie znaczy ze lubie ogladac zarzynanie swinki
noz tak naprawde niepotzrebny, kiedys w Chorwacji miejscowi pokazali mi genialny sposob, kilka ruchow i wszystko co najlepsze wyciaga sie z pancerzyka
Bardzo lubię ale raczej na taką „sekcję” się nie skuszę, ale bardzo fajnie Ci to poszło 😀
Uwielbiam krewetki,dobre jadłem w Finlandi i Hiszpani :-))
lubimy w całości najlepiej świeże ,najbardziej smakowały w Hiszpanii:)))
smażone w całości z ziołami prowansalskimi są przepyszne!
Twój blog jest świetny!:) Dzisiaj w pracy, korzystając z nieobecności szefa, nauczyłam się jak robić musztardę i majonez!:D Mój narzeczony też jest bardzo zadowolony ponieważ codziennie przyrządzam mu nowe przysmaki:)
Ostatnio zainteresował mnie temat wchodzących na rynek produktów „ułatwiających” gotowanie (soser, pomysły na…, desery w proszku). Co o tym sądzisz? Moim zdaniem to zbędny wydatek na trochę chemii w proszku. Niestety coraz więcej osób z tego korzysta i nie widzi w tym nic złego…
Cieszę się, że moje przepisy są przydatne i że potrawy Wam smakują :). Jeśli chodzi o produkty ułatwiające, trzeba czytać skład na opakowaniu i od razu wiadomo czy kupować czy nie. Soser to zwykła zasmażka, do tego pewnie z konserwantami, szkoda przepłacać. Ciasta w proszku to z reguły mąka wymieszana z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia (ew. z kakao), do której trzeba dodać jajka i olej – szkoda przepłacać, aczkolwiek jest wiele ciast w proszku bez konserwantów, więc dla początkujących nie jest to złym rozwiązaniem, bo nie muszą odmierzać :). Budyń w torebce to mąka ziemniaczana wymieszana z cukrem pudrem i aromatyzowana waniliną – szkoda przepłacać. Cukier wanilinowy lepiej zastąpić domowym cukrem waniliowym, bo nie dość, że szkoda przepłacać, to jeszcze smak lepszy i aromat mocniejszy. Wiele produktów dopuszczam jako awaryjne, bo raz do roku to i kostka rosołowa nikomu nie zaszkodzi, jak akurat nie ma zapasu wywaru w zamrażarce albo czasu na ugotowanie świeżego, ale zatrważa mnie to, że współczesnym gospodyniom wmówiono, że wszystko to są produkty lepsze, smaczne, idealne do podania dzieciom i opakowano to w tradycję domowej kuchni dla najbliższych (sama kiedyś brałam udział w kampanii promocyjnej jednego z takich produktów i miałam okazję, żeby przyjrzeć się temu bliżej), dlatego ogólnie mówię im „nie” :).
odpowiadając na pytanie – nie lubimy w żadnej postaci 😛
Zawsze lubiłem sałatkę z krewetek, którą robiła moja mama – do momentu, kiedy nie zobaczyłem żywych krewetek. Wtedy mnie jakoś odrzuciło (i mówi to osoba, która jadła larwy owadów 😉
Oj tam, oj tam, nie takie rzeczy człowiek zjada. Na ten przykład flaki wołowe :).
A w Piterze and Paulu tylko mrożone?
[..YouTube..] Oj tam, oj tam, nie takie rzeczy człowiek zjada. Na ten przykład flaki wołowe :).
[..YouTube..] @nursem71 Oj tam, oj tam, nie takie rzeczy człowiek zjada. Na ten przykład flaki wołowe :).
[..YouTube..] A w Piterze and Paulu tylko mrożone?
[..YouTube..] @Arthur71imago A w Piterze and Paulu tylko mrożone?
zajrzyj po prostu do sklepu rybnego, pamiętam że kiedyś w którymś były.
[..YouTube..] zajrzyj po prostu do sklepu rybnego, pamiętam że kiedyś w którymś były.
[..YouTube..] @Arthur71imago zajrzyj po prostu do sklepu rybnego, pamiętam że kiedyś w którymś były.
Te żyłki to ich układ pokarmowy i wydalniczy, więc lepiej usunąć…:)
[..YouTube..] Te żyłki to ich układ pokarmowy i wydalniczy, więc lepiej usunąć…:)
[..YouTube..] @candy96176 Te żyłki to ich układ pokarmowy i wydalniczy, więc lepiej usunąć…:)
Dorotko,nie wiem czego oni się spodziewają:)…może dla niektórych obieranie krewetek to rozrywanie foliowego opakowania;)…w Głogowie jeszcze nie ma niestety makro.
[..YouTube..] Dorotko,nie wiem czego oni się spodziewają:)…może dla niektórych obieranie krewetek to rozrywanie foliowego opakowania;)…w Głogowie jeszcze nie ma niestety makro.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Dorotko,nie wiem czego oni się spodziewają:)…może dla niektórych obieranie krewetek to rozrywanie foliowego opakowania;)…w Głogowie jeszcze nie ma niestety makro.
Nie było jeszcze wideoprzepisu na zupę rybną – na stronie jest na razie tylko wersja pisana ze zdjęciem rosołu rybnego: pozytywnakuchnia.pl/rosol-rybny/ Zupa rybna pewnie się zrobi (i pewnie na wywarze, o którym wspominam w tym filmie), ale dopiero po Wielkanocy. Co do krewetek: kupiłam w Makro. A jeśli chodzi o obejrzenie samego filmu, nikt nikogo do tego nie zmusza – skoro ktoś wchodzi i widzi w tytule: „Krewetki – jak obierać” to chyba nie spodziewa się śpiewających słowików 🙂
Na tym kanale nie używamy takiego słownictwa, więc proponuję Ci usunięcie tej wypowiedzi i zamieszczenie nieco bardziej cywilizowanego porównania.
[..YouTube..] Nie było jeszcze wideoprzepisu na zupę rybną – na stronie jest na razie tylko wersja pisana ze zdjęciem rosołu rybnego: pozytywnakuchnia.pl/rosol-rybny/ Zupa rybna pewnie się zrobi (i pewnie na wywarze, o którym wspominam w tym filmie), ale dopiero po Wielkanocy. Co do krewetek: kupiłam w Makro. A jeśli chodzi o obejrzenie samego filmu, nikt nikogo do tego nie zmusza – skoro ktoś wchodzi i widzi w tytule: „Krewetki – jak obierać” to chyba nie spodziewa się śpiewających słowików 🙂
[..YouTube..] @Arthur71imago Nie było jeszcze wideoprzepisu na zupę rybną – na stronie jest na razie tylko wersja pisana ze zdjęciem rosołu rybnego: pozytywnakuchnia.pl/rosol-rybny/ Zupa rybna pewnie się zrobi (i pewnie na wywarze, o którym wspominam w tym filmie), ale dopiero po Wielkanocy. Co do krewetek: kupiłam w Makro. A jeśli chodzi o obejrzenie samego filmu, nikt nikogo do tego nie zmusza – skoro ktoś wchodzi i widzi w tytule: „Krewetki – jak obierać” to chyba nie spodziewa się śpiewających słowików 🙂
[..YouTube..] Na tym kanale nie używamy takiego słownictwa, więc proponuję Ci usunięcie tej wypowiedzi i zamieszczenie nieco bardziej cywilizowanego porównania.
[..YouTube..] @chrofcia Na tym kanale nie używamy takiego słownictwa, więc proponuję Ci usunięcie tej wypowiedzi i zamieszczenie nieco bardziej cywilizowanego porównania.
o właśnie! a może przy okazji postu pokazałabyś jakąś zupę rybną? u mnie w domu praktykuje się tzw. „wodę śledziową” hahah 🙂
[..YouTube..] o właśnie! a może przy okazji postu pokazałabyś jakąś zupę rybną? u mnie w domu praktykuje się tzw. „wodę śledziową” hahah 🙂
Bercik jest pewnie z tego pokolenia,które na pytanie skąd się biorą jajka,odpowiada,że z lodówki.Swoją drogą nie wiem,czy reszta zniesmaczonych „patroszeniem”krewetki,wytrzymała by widok świniobicia,nie mówiąc już o rozbiorze.
Dorotko ja mam pytanie,a właściwie dwa,pierwsze gdzie kupujesz,krewetki jeszcze w skorupkach,a drugie czy pokażesz przepis na zupę rybną,chyba,że już był…wstyd przyznać,ale jeszcze nie jadłem :)pozdrawiam cieplutko;)
[..YouTube..] Bercik jest pewnie z tego pokolenia,które na pytanie skąd się biorą jajka,odpowiada,że z lodówki.Swoją drogą nie wiem,czy reszta zniesmaczonych „patroszeniem”krewetki,wytrzymała by widok świniobicia,nie mówiąc już o rozbiorze.
Dorotko ja mam pytanie,a właściwie dwa,pierwsze gdzie kupujesz,krewetki jeszcze w skorupkach,a drugie czy pokażesz przepis na zupę rybną,chyba,że już był…wstyd przyznać,ale jeszcze nie jadłem :)pozdrawiam cieplutko;)
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Bercik jest pewnie z tego pokolenia,które na pytanie skąd się biorą jajka,odpowiada,że z lodówki.Swoją drogą nie wiem,czy reszta zniesmaczonych „patroszeniem”krewetki,wytrzymała by widok świniobicia,nie mówiąc już o rozbiorze.
Dorotko ja mam pytanie,a właściwie dwa,pierwsze gdzie kupujesz,krewetki jeszcze w skorupkach,a drugie czy pokażesz przepis na zupę rybną,chyba,że już był…wstyd przyznać,ale jeszcze nie jadłem :)pozdrawiam cieplutko;)
Sęk w tym, że nie każdy wie, jak wygląda sama obróbka tej wołowiny. Na widok tego też leciałyby „fuje”.
[..YouTube..] Sęk w tym, że nie każdy wie, jak wygląda sama obróbka tej wołowiny. Na widok tego też leciałyby „fuje”.
[..YouTube..] @chrofcia Sęk w tym, że nie każdy wie, jak wygląda sama obróbka tej wołowiny. Na widok tego też leciałyby „fuje”.
A wieprzowinka z zabitej świnki to zapewne mniami?
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia jezulku jestem Ci wdzieczna pokazalas mi co kocham, ale nie porownoj gowna do twarogu, kazdy wie jak wolowina wyglada po obrobce ale nie obrzydzaj, nizkt w polsce se ich nie zlowi
[..YouTube..] A wieprzowinka z zabitej świnki to zapewne mniami?
[..YouTube..] @Bercik4811 A wieprzowinka z zabitej świnki to zapewne mniami?
jak smaży się krewetki w całości, to się ich nie usuwa i nic się nie dzieje. Co najwyżej trzeba sobie wyjąć te żyłki przed zjedzeniem, bo one są takie nieprzyjemnie gumowate jak już są na ciepło.
[..YouTube..] jak smaży się krewetki w całości, to się ich nie usuwa i nic się nie dzieje. Co najwyżej trzeba sobie wyjąć te żyłki przed zjedzeniem, bo one są takie nieprzyjemnie gumowate jak już są na ciepło.
[..YouTube..] @candy96176 jak smaży się krewetki w całości, to się ich nie usuwa i nic się nie dzieje. Co najwyżej trzeba sobie wyjąć te żyłki przed zjedzeniem, bo one są takie nieprzyjemnie gumowate jak już są na ciepło.
[..YouTube..] fuj !
hej mam pomysł
może zrobisz taką serie paru odcinków w których pokażesz co można zrobić mając 4-5 składników, które powinny sie znajdować w każdej lodówce
takie niby mało ambitne, ale za to w miare lekkie i syte albo szybkie do zrobienia:)
a co jeżeli nie usunie żyłek???
[..YouTube..] hej mam pomysł
może zrobisz taką serie paru odcinków w których pokażesz co można zrobić mając 4-5 składników, które powinny sie znajdować w każdej lodówce
takie niby mało ambitne, ale za to w miare lekkie i syte albo szybkie do zrobienia:)
[..YouTube..] a co jeżeli nie usunie żyłek???
Właśnie dlatego przynajmniej pod koniec jest ładny kadr z już gotowymi. Wy oglądacie na ekranie jedną, a ja musiałam obrać 60 sztuk 😉
ffuj a one biedne paczom i paczom na mnie 😀
Nie panikuj kochanie o krewetki, bo ja byś choć raz usłyszała kwik przerażonej świnki , to do końca życia nie zjadła byś schaboszczaka . No tak wygląda łańcuch pokarmowy. Nawet trawa piszczy ze strachu jak ją koszą albo chrupie krowa. Nie kłamię.
no z tą trawą to trochę przegiąłeś 🙂 :-p ;
a jeśli chodzi o świnki to prawda, dlatego właśnie na potwierdzenie twoich słów – już trzeci rok bez mięsa i mam się bardzo dobrze 🙂
[..YouTube..] Właśnie dlatego przynajmniej pod koniec jest ładny kadr z już gotowymi. Wy oglądacie na ekranie jedną, a ja musiałam obrać 60 sztuk 😉
[..YouTube..] @bluebird1422 Właśnie dlatego przynajmniej pod koniec jest ładny kadr z już gotowymi. Wy oglądacie na ekranie jedną, a ja musiałam obrać 60 sztuk 😉
powinnaś dać +18 ;), istny horror 😛
[..YouTube..] powinnaś dać +18 ;), istny horror 😛