Wszystkim miłośnikom owoców morza, którzy nie przepadają za karkówką z grilla czy kiełbasą, na pewno przypadną do gustu krewetki z grilla, które można przygotować w kilka minut i zaserwować, zanim na talerzach piknikowych wylądują główne, mięsne dania. Są bajecznie proste i szybkie do przygotowania i choć najlepiej wykorzystać świeże, można kupić też krewetki mrożone, ale takie surowe, niepoddawane obróbce termicznej.
Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza
Krewetki z grilla będą świetnie smakować zarówno w całości jak i wcześniej, przed grillowaniem, obrane z pancerza i pozbawione głowy oraz żyłek. Najlepiej grillować je bez innych dodatków, bo czas ich przygotowania jest wyjątkowo krótki – w wysokiej temperaturze będą gotowe w zaledwie kilka minut. Można poeksperymentować z dodatkami do takich krewetek, chociaż w najprostszej wersji wystarczy odrobina czosnku albo imbiru czy chili oraz sok z cytryny lub limonki. Będą świetnym starterem przed podaniem głównych dań z grilla, na które trzeba dłużej poczekać, a jeśli dodamy do nich lekką sałatkę bez majonezu, mogą z powodzeniem odegrać rolę lekkiego, niskokalorycznego obiadu lub kolacji.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane i oczyszczone z żyłek lub w całości)
- 1 cytryna lub limonka
- 1 ząbek czosnku (lub 1-2 łyżki imbiru albo 1 łyżeczka drobno posiekanego lub suszonego chili)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Krewetki nadziewam na patyczki do szaszłyków.
- Przyprawiam krewetki czosnkiem, imbirem lub chili. Można też, opcjonalnie, skropić je sokiem z cytryny lub limonki.
- Grilluję krewetki z obu stron na grillu lub patelni do grillowania albo w dobrze rozgrzanym piekarniku, na kratce aż do zaróżowienia. Po ok. 2 minuty z każdej strony, jeśli były surowe (szary kolor). Po maksymalnie 1 minucie z każdej strony, jeśli korzystam z krewetek obgotowanych (już lekko zaróżowione).
- Zaróżowione z obu stron krewetki zdejmuję z rusztu – zbyt długo trzymane w cieple staną się gumowate.
- Skrapiam krewetki sokiem z cytryny lub limonki i serwuję.
Wartości odżywcze
Jak wyszły Wasze krewetki z grilla? Dajcie znać w komentarzach, jak sobie poradziliście z obieraniem i czy grillowane krewetki będą częściej gościć na Waszych stołach :).
To te z biedronki są gotowane? Nadają się do grillowania?
Ok, dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Świeże nie zawsze się trafiają – najlepiej zapytać pracownika stoiska z rybami i owocami morza kiedy mają dostawy i uderzać tego konkretnego dnia tygodnia na zakupy. Mrożone są raczej zawsze :).
super, na pewno spróbuje <3
Ale te z Biedry to zdaje się gotowane, a nie surowe.
Dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno mam pytanie. Tam są świeże, czy mrożone krewetki :)?
He he nie w każdym, ale dzięki za info 😉
W Selgrosie, w Makro, w Tesco, Auchan. Różnie.
A można wiedzieć, gdzie kupujesz krewetki :D?
Chyba w każdym mniejszym mieście jest Biedronka a w Biedronce są krewetki tygrysie „Black Tiger” w cenie 9.99 zł
To chyba pozostają Ci mrożone. W dyskontach czasem można dostać.
w panierce,mmmm pycha,
Muszę się przełamać i spróbować krewetek, bo nigdy w życiu ich nie jadłam. Najtrudniejsze jednak będzie…znalezienie sklepu, gdzie je sprzedają! Mieszkam w małym mieście i ciężko je dostać;)
Jak zawsze będą pyszne mniam