Krokiety z pieczarkami

5/5 (1)

Jednym ze smaczniejszych dodatków do czerwonego barszczu są krokiety, z kapustą i grzybami albo z dodatkiem przesmażonych z cebulą pieczarek, doprawionych „od serca” pieprzem i posypanych tartym żółtym serem. Krokiety z pieczarkami to ulubiony dodatek do barszczu, który, na zmianę z knyszami z cebulą, wybiera mój brat, jedyny w rodzinie „niejadek”, który, w przeciwieństwie do nas wszystkich, nie przepada za innymi grzybami, a z ryb najbardziej lubi kotlety mielone :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wigilijne

Krokiety z pieczarkami lub z każdym innym nadzieniem najlepiej przygotować z cieniutkich, usmażonych na niewielkiej ilości tłuszczu naleśników, a po ponownym smażeniu w panierce odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Najbardziej chrupiącą panierkę uzyskamy, obtaczając je najpierw w mące, potem maczając w jajku, następnie dokładnie posypując bułką tartą, ale w wersji lżejszej wystarczą jajo i bułka.

Krokiety z pieczarkami

Liczba porcji8-10
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Chrupiące krokiety z pieczarkami, idealnie pasujące do czerwonego barszczu: przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym w panierce.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Farsz

    • 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
    • 1-2 cebule (drobno pokrojone)
    • ½ łyżeczki papryki w proszku
    • 100 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach)
    • sól, pieprz

    Ciasto naleśnikowe

    • 1 Szklanka mleka
    • 1 Szklanka wody (najlepiej mineralna, gazowana)
    • 1 jajko
    • 1-2 Szklanki mąki (w zależności od jakości mąki)
    • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
    • 1 Szczypta cukru
    • 1 Szczypta soli

    Do panierki

    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • sól, pieprz, papryka

    Do smażenia

    • olej lub masło klarowane

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Krokiety z pieczarkami - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić naleśniki
    2. Jak zrobić masło klarowane
    3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
    4. Jak pokroić cebulę
    5. Jak zawijać krokiety

    Krokiety z pieczarkami - Jak zrobić

    Krok 1
    Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję regulujemy, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
    Krok 2
    Dobrze rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub stopionym masłem. Smażymy z obu stron cienkie naleśniki, następnie studzimy.
    Krok 3
    Cebulę szklimy na maśle lub oleju na patelni.
    Krok 4
    Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odkrywamy i smażymy, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
    Krok 5
    Doprawione pieczarki smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
    Krok 6
    Na naleśnikach wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.
    Krok 7
    Zawijamy z naleśników krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej.
    Krok 8
    Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym ręczniku lub serwetce.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Krokiety z pieczarkami

    Krokiety z pieczarkami

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    55 komentarzy
    1. [..YouTube..] a jak ktoś nie lubi pieczarek ( :-O ) to polecam włożyć cienką paróweczkę w naleśnika i plaster sera, zawinąć jak krokieta, obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć. Pychota 😀

    2. a jak ktoś nie lubi pieczarek ( :-O ) to polecam włożyć cienką paróweczkę w naleśnika i plaster sera, zawinąć jak krokieta, obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć. Pychota 😀

    3. [..YouTube..] @AnneFromPoland Myślę, że to już kwestia gustu. Ja lubię bardziej na ciepło, ale na zimno też zjem, tak samo jak pizzę. Ale na imprezie gościom na zimno bym nie podała :).

    4. [..YouTube..] @AnneFromPoland Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).

    5. [..YouTube..] Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).

    6. Myślę, że to już kwestia gustu. Ja lubię bardziej na ciepło, ale na zimno też zjem, tak samo jak pizzę. Ale na imprezie gościom na zimno bym nie podała :).

    7. Jak w taki sposób najlepiej je odgrzać? Na patelni można? Czy się przypalą z wierzchu a w środku będą nadal zimne?

    8. Na suchej patelni ceramicznej/teflonowej na małym ogniu, ale odpowiednio długo, żeby w środku nie były zimne i oczywiście ze wszystkich stron. Można też w piekarniku na środkowej półce w 180 st. C przez ok. 10 minut albo w mikrofalówce, oczywiście krócej :).

    9. [..YouTube..] Rewelacja musze przygotowac krokiety w najblizszym czasie no i kilka przydatnych dla mnie rad, ja zawsze kroje pieczarki nigdy nie ucieram, dodatek sera tez ciekawe, no i fajny sposob zawijania i jedno pytanie : czy zaczynamy smazyc krokiety od strony na ktorej konczy sie nalesnik zeby sie nie rozpadly ?

    10. Rewelacja musze przygotowac krokiety w najblizszym czasie no i kilka przydatnych dla mnie rad, ja zawsze kroje pieczarki nigdy nie ucieram, dodatek sera tez ciekawe, no i fajny sposob zawijania i jedno pytanie : czy zaczynamy smazyc krokiety od strony na ktorej konczy sie nalesnik zeby sie nie rozpadly ?

    11. tak, zapomniałam o tym powiedzieć, trzeba zacząć smażenie od strony, na której kończy się naleśnik, wtedy krokiet się „zaklei”.

    12. hej moglabyś mi napisać z jakiej firmy jest ta pomarańczowa patelk an której smażyłaś naleśnieki z góry dziękuję

    13. mam taką samą, tylko na indukcji kiepsko się sprawuje 🙁 przyciągana jest tylko na najwyższej mocy, przez to na wolnym „ogniu” nic nie można smażyć, nie mówiąc nic o rachunku za prąd

    14. Najlepiej na dużej, ale można też tak jak ja – kombinując z ich obracaniem i dosmażając nawet ustawione do pionu :).

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)