fbpx
Czytasz właśnie
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

  • pieczony lub duszony
  • z sosem ze śmietany z cebulą, na białym winie
  • pachnący ziołami
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie pojawiał się na stole w domu rodzinnym mojej mamy za czasów, kiedy mój dziadek hodował króliki. W Święta królik w śmietanie gościł u dziadków obok kaczki z jabłkami lub zamiast niej. Pamiętam jego charakterystyczny zapach, który nigdy nie przypadł mi do gustu. To taka mieszanka wiatru i pola, tuż po deszczu. Ciekawe czy Wy też kojarzycie czasem w tak dziwny sposób niektóre zapachy? Wspominając dawne czasy, postanowiłam przygotować go w minioną Wielkanoc. Poprosiłam babcię o przepis na królika w śmietanie. A potem zmodyfikowałam go trochę po swojemu. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc 

lub Boże Narodzenie

„Królik, po umyciu i porcjowaniu, powinien całą noc leżeć w lodówce, wtedy jego mięso będzie kruche” – zaczęła babcia. „Przyprawiony solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, ziołami do smaku. Potem trzeba go obsmażyć do zrumienienia (można z cebulą), a kiedy jest już prawie miękki, zalać go śmietaną wymieszaną z mąką i wodą i poddusić do miękkości”.

Przepis na królika ze śmietaną i winem

Dość klasyczną recepturę babci można nieco zmienić, przygotowując białą zasmażkę z mąki i masła. Dopiero potem trzeba rozprowadzić całość wodą i śmietaną. Na pewno warto wykorzystać do smażenia królika masło klarowane, dzięki któremu mięso nabierze doskonałego smaku. Zamiast wody, do śmietany można dodać lampkę białego wina. Zioła? Tymianek lub rozmaryn. Albo prowansalska mieszanka. Będą idealnie pasować. Może jeszcze odrobina czosnku do cebuli…

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Najlepszy pieczony królik w śmietanie czyli królik z sosem śmietanowym, pachnący ziołami i białym winem. Przepis jak zrobić królika w śmietanie.
4.84 z 6 ocen
Przygotowanie: 25 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 4 godziny 25 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: królik w śmietanie, królik w sosie śmietanowym, królik ze śmietaną, pieczony królik w śmietanie
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 462kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pieczony królik

  • 1 tuszka królika
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii (bazylię i tymianek lub rozmaryn można zastąpić gotową mieszanką ziół prowansalskich)
  • 2 szklanki białego wina (wytrawne)

Zalewa

  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu białego

Sos śmietanowy

  • 1 cebula (pokrojona drobno lub w piórka)
  • 250 ml śmietany
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jeśli królik przypiekałby się zbyt mocno, można przykryć go folią aluminiową i odkryć dopiero pod koniec pieczenia.
Królika, obłożonego masłem i zalanego zalewą, można zamknąć w rękawie do pieczenia i tak upiec.
Przydatne poradniki:
  1. Zasmażka – jak zrobić

Jak zrobić

Przygotowanie zalewy

  • Do składników na zalewę wkładamy cebulę i zagotowujemy całość, gotując przez ok. 2-3 minuty. Studzimy.

Marynowanie mięsa

  • Królika zalewamy wystudzoną zalewą z cebulą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Po wyjęciu królika zachowujemy zalewę.

Pieczenie królika

  • Pieczemy mięso obłożone kawałkami klarowanego masła i posypane ziołami przez 1 godzinę, na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra + dół).
    Pod mięso podstawiamy żaroodporne naczynie wypełnione zalewą z cebulą, do którego będzie wytapiać się tłuszcz. Co 15 minut wybieramy sos z naczynia za pomocą łyżki lub chochelki i polewamy nim królika.
    W osobnym naczyniu, skropione oliwą i posypane solą, pieprzem i ziołami, można w tym samym czasie piec plastry ziemniaków i marchewki – opcjonalnego dodatku do królika.

Przygotowanie sosu śmietanowego

  • Na 15 minut przed końcem pieczenia królika zaczynamy przygotowanie sosu. Podgrzewamy zalewę i rozprowadzamy w niej śmietanę, dokładnie mieszając. 
  • Nie zagotowujemy! Sos ma zgęstnieć, a jeśli śmietana była za rzadka, można dodać do niego zasmażkę lub ser mascarpone.
  • Rozprowadzamy zasmażkę śmietaną wymieszaną z winem lub wodą i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy mocno całość, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Nie zagotowujemy!
  • Królika serwujemy na półmisku, z dodatkiem pieczonych warzyw i sosem przelanym do sosjerki.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 462kcal (23%) | Carbohydrates: 8g (3%) | Białko: 37g (74%) | Fat: 24g (37%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 187mg (62%) | Sód: 569mg (25%) | Potas: 784mg (22%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 470IU (9%) | Witamina C: 2.4mg (3%) | Wapń: 96mg (10%) | Żelazo: 6.3mg (35%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Rok temu, przed Wielkanocą, siedziałam i rozmyślałam jak zrobić królika ze śmietaną.

Pieczony królik w śmietanie przepis

Ostatecznie wpadłam na pomysł, że o wiele łatwiej będzie mi go upiec. Nie miałam odpowiednio dużego garnka do duszenia. Dlatego królik wylądował w piekarniku, a sos ze śmietany i wina przygotowałam osobno. Oprócz tego razem z królikiem upiekłam warzywa: ziemniaki i marchewkę. Zaserwowałam całość z sosem w osobnej sosjerce, chociaż można też pieczonego królika podać tradycyjnie zalanego śmietanowym sosem, z purèe ziemniaczanym jako dodatkiem.

Królik w śmietanie
Królik w śmietanie

Nie każdemu przypadnie do gustu królik podany na półmisku, w całości. Tak już jakoś jest, że kurczak, gęś czy kaczka OK, ale taki widok jak powyższy jest dla niektórych osób nie do przyjęcia. Dlatego na wszelki wypadek polecam poporcjować królika na kilka kawałków. Która wersja lepsza? Duszona czy pieczona?

Królik w śmietanie
Królik w śmietanie

Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam królik pieczony ze śmietanowym sosem i warzywami. A może go udusiliście, tak jak radziła moja babcia? Ciekawa jestem, jakie były Wasze wrażenia podczas degustacji :).

Zobacz komentarze (1)
4.84 from 6 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom