fbpx
Czytasz właśnie
Kruche ciasto czekoladowe

Kruche ciasto czekoladowe

Kruche ciasto czekoladowe

Klasyczna wersja jest bez kakao, ale można przecież zrobić kruche ciasto czekoladowe, a właściwie kruche ciasto kakaowe. Z mąki, żółtek, masła i kakao zagnieść kulę i przygotować kruche ciasteczka czekoladowe, spód do tarty czy wykorzystać do przyrządzenia pleśniaka. Zobaczcie jak zrobić kruche ciasto czekoladowe krok po kroku.

Kruche ciasto czekoladowe

Kruche ciasto czekoladowe

Kruche ciasto czekoladowe, a właściwie kruche ciasto kakaowe, bo z dodatkiem gorzkiego kakao, na maśle, mące i żółtkach lub całych jajkach.
4.25 from 12 votes
Przygotowanie: 40 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 1 hour 20 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: kruche ciasto czekoladowe
Liczba porcji: 1 porcja na standardową blaszkę z piekarnika
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek cukru pudru (⅓ szklanki)
  • 4-6 żółtek (lub 2-3 jajka)
  • 250 g masła (1¼ kostki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę z cukrem i kakao przesiewam do miski.
  • Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
  • Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom