fbpx
Czytasz właśnie
Kuchnia Billa: Notting Hill – konkurs

Kuchnia Billa: Notting Hill – konkurs

Kuchnia Billa: Notting Hill - konkurs
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Opowiem Wam dziś historię kucharza-samouka, mieszkańca pięknego miasta Sydney, które i ja, rok temu, miałam okazję poznać, w którym mieszkałam przez kilka tygodni, przechadzając się po pięknych, ogromnych plażach, patrząc z mostu Harbour Bridge na operę i spacerując po The Rocks, gdzie w restauracjach króluje barramundi z frytkami, kawiarnie serwują anzac biscuits, cukiernie oferują słodkie, kremowe serniki waniliowe na czekoladowym spodzie, a na śniadanie można zjeść tosty posmarowane odrobiną Vegemite.

Australijczycy to pogodni i zrelaksowani ludzie, którzy cenią sobie towarzystwo innych, chętnie nawiązują rozmowy nawet z nieznajomymi, pomogą odnaleźć zgubioną drogę oraz doradzą, gdzie warto pójść, co zobaczyć i czego spróbować, podróżując po ich pięknym kraju. To właśnie w Australii urodził się i mieszkał Bill Granger, sympatyczny mężczyzna o jasnych włosach i uroczym, australijskim uśmiechu, pasjonujący się gotowaniem i uwielbiający nieskomplikowane przepisy na dania, w których bardziej od oszczędności czasu i wiecznego pośpiechu liczy się relaks, przyjemność i dobry smak. Człowiek, który pewnego dnia przeprowadził się do Londynu, kolejnego miasta z mapy moich dotychczasowych podróży, gdzie Big Ben odgrywał dla mnie swoją melodię, światła na Tower Bridge tworzyły niezapomniany widok po zachodzie słońca, a spacer po Notting Hill przypomniał jedną z uroczych historii miłosnych współczesnego kina. I to właśnie w Notting Hill zamieszkał po przeprowadzce z Australii Bill Granger, otwierając tu swoją restaurację.

Kuchnia Billa: Notting Hill – premiera w BBC Lifestyle Polska

Dziś na kanale BBC Lifestyle, o godzinie 18:00 odbędzie się premiera programu kulinarnego Kuchnia Billa: Notting Hill, 10-odcinkowej serii kulinarnej przygotowanej w Wielkiej Brytanii. Razem z Billem, oprócz wspólnego gotowania, będzie można wybrać się w wirtualną podróż po Londynie i jego ulicznych targach, odkrywając nowe smaki i kulinarne inspiracje.

Program będzie można oglądać w poniedziałki, o godzinie 18:00.

Bill Granger o sobie oraz fragmenty odcinków - w obrazek można kliknąć i przejść do strony z filmami wideo :)
Bill Granger o sobie oraz fragmenty odcinków – w obrazek można kliknąć i przejść do strony z filmami wideo 🙂

Kuchnia Billa: Notting Hill – konkurs

Wyobraźcie sobie teraz, że Bill przyjeżdża w podróż do Polski, a Wy macie okazję zaproponować mu spróbowanie potrawy z… ziemniaków, jednego z popularniejszych składników stosowanych w kuchni polskiej. Najlepiej, żeby było to danie nieskomplikowane i smaczne, choć niekoniecznie szybkie w przygotowaniu, które pokochałby nie tylko sam Bill, ale też jego widzowie. To może być rodzinny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie lub potrawa, którą przygotowujecie na specjalne okazje. Taka, przy której relaksujecie się w kuchni: ulubione śniadanie, obiad, kolacja… Klasyka w nowym wydaniu lub całkowicie autorski pomysł kulinarny. Coś, co przygotowalibyście dla przyjaciół lub ukochanej osoby.

Oto zadanie konkursowe dla Was

Podzielcie się swoimi pomysłami na ziemniaczane danie w komentarzach (mile widziane będą te ze zdjęciami lub rysunkami) oraz odpowiedzcie na pytanie: Jakie danie Bill wyczaruje w trzecim odcinku (emisja 9 września o godz. 18:00) z ziemniaków?

Możecie też sprawdzić zapowiedzi najbliższych odcinków Kuchni Billa na stronie programu :).

Oglądajcie program 9 września i przesyłajcie odpowiedzi!

Nagrody

Kuchnia Billa - nagrody
Kuchnia Billa – nagrody

Na Wasze zgłoszenia czekam od 9 do 15 września 2013 roku (do godz. 23:59). 2 tygodnie później, w poniedziałek, 30 września, w osobnym wpisie, ok. godz. 21:00, opublikuję listę zwycięzców.

Zobacz też
Ciasto z jagodami

Czekam na Wasze pomysły. Powodzenia! 🙂

Udział w konkursie oznacza akceptację regulaminu.

Regulamin konkursu

  1. Konkurs trwa od 9.09 do 15.09 2013 roku, do godz. 23.59.
  2. W konkursie biorą udział zadania zamieszczone jako komentarz do niniejszego wpisu. Podczas zamieszczania komentarza należy podać prawdziwy adres e-mail.
  3. Korzystając z tego samego adresu e-mail, jedna osoba może zamieścić dowolną ilość komentarzy do niniejszego wpisu.
  4. W konkursie mogą wziąć udział prace, do których uczestnik posiada wszystkie prawa autorskie(własnoręcznie wykonane fotografie/filmy/rysunki i samodzielnie wymyślone odpowiedzi na pytanie konkursowe). W praktyce oznacza to, że będą usuwane zgłoszenia zawierające fotografie/filmy/grafiki/treści pobrane z internetu, zmodyfikowane, z usuniętymi znakami wodnymi czy podpisami, a przesyłający takie zgłoszenia uczestnicy otrzymają dożywotnią blokadę udziału w kolejnych konkursach.
  5. W konkursie mogą zostać nagrodzone osoby pełnoletnie. Osoby, które nie ukończyły 18. roku życia, w przypadku wygranej, muszą wskazać osobę pełnoletnią, która odbierze nagrodę w ich imieniu.
  6. Nagrody zostaną wysłane na adres na terenie Polski.
  7. Zwycięzcy zostaną powiadomieni o wygranej za pośrednictwem adresu e-mail podanego w komentarzu.
  8. Rozwiązanie konkursu zostanie opublikowane w poniedziałek, 30.09.2013, o godzinie 21:00. Rozwiązanie konkursu pojawi się na stronie PozytywnaKuchnia.pl, w osobnym wpisie.
  9. Na dane adresowe do wysyłki pocztą czekam przez tydzień, to jest do 7.10.2013. Po przekazaniu danych, Sponsor ma 21 dni kalendarzowych na przesłanie nagród.
  10. Czas trwania konkursu, decyzją Organizatora i Sponsora, może zostać przedłużony.
  11. Za wysyłkę nagród będzie odpowiedzialne biuro prasowe Sponsora.
  12. Sponsorem konkursu jest firma BBC Worldwide Polska, Pl. Piłsudskiego 3, Regus Metropolitan, 00-078 Warszawa.


Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

36 komentarzy
  • Odp. Bill w trzecim odcinku wyczarował ziemniaki z curry i jajkiem.
    Rożno ziemniaczane.
    Jest to przepis na danie jednogarnkowe.
    Składniki oraz sposób przyrządzenia:
    Głównym składnikiem są ziemniaki, potrzebujemy ich ok. 1 kg. Obieramy je, myjemy, a następnie kroimy w średniej wielkości plasterki.
    Następnie dodajemy swoje ulubione warzywa, u mnie to są zawsze marchewka, pietruszka, czerwona oraz zielona fasola, cebulka , brokuł i kalafior. Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w piórka. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki.
    Do dania potrzebujemy dodatkowo udek oraz skrzydełek – dowolna ilość. Oraz posiekana natkę pietruszki, oraz pół kostki masła – wcześniej pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Przyprawy: pieprz oraz sól lub vegeta.
    Szykujemy duży garnek, dno wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwami:
    garść ziemniaków pokrojonych w plasterki, mięsko, małe kawałki masła, garść warzyw, troszkę posiekanej natki pietruszki, a na to przyprawy i układamy kolejno warstwami, aż do wyczerpania składników. Stawiamy na gazówkę i gotujemy do momentu, aż ziemniaki i mięsko będą miękkie.

  • W ostatnim czasie w moim menu królują wszelkiej maści kluski, poniżej przedstawię nasze ulubione 🙂

    Kluski leniwe waniliowo-imbirowe z borówką amerykańską
    0,5kg ziemniaków
    0,5kg serka włoskiego
    1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    2 łyżeczki cukru
    1 laska wanilii
    1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
    pół łyżeczki otartej skórki cytryny
    3 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    100g masła
    3 łyżki bułki tartej
    300g borówki amerykańskiej

    Ziemniaki obieramy i gotujemy z 2 łyżeczkami soli. Odcedzone i przestudzone przeciskamy przez praskę razem z serkiem włoskim. Dodajemy do tego jajko, mąkę, cukier, łyżeczkę soli, pieprz, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, starty na drobnych oczkach imbir oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy z nich ciasto, w razie potrzeby osypując delikatnie mąką. Dzielimy na 6 części, formujemy cienki wałek i kroimy w romby. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy porcjami kluski, po wypłynięciu na wierzch od razu wykładamy na talerz. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy do niego bułkę tartą. Mieszamy, delikatnie podsmażamy i polewamy kluski, posypujemy borówką amerykańską.

    Bill przygotuje ziemniaki z curry i jajkiem w trzecim odcinku.

    • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/DSC08835-001-2.JPG[/img]

      Wczoraj strona nie chciała umieścić zdjęcia, to robię to dzisiaj, bo widzę, że się da.

  • Mój ulubiony obiad. Niby prosty i banalny ale jakże zachwyca swoim wyglądem i smakiem 🙂
    Idealny zarówno w upalne letnie dni jak i w te zimne i deszczowe.
    A mowa tu o:
    Kalafiorze gotowanym na parze, przyprawionym zielonym Delikatem z Knorra
    Pomidorki koktajlowe
    1 pierś z kurczaka smażona na oliwie, (mix przypraw : do grilla pikantna, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa)
    warzywa polane jogurtem naturalnym
    + w szklance pyszna maślanka 🙂

    Polecam, pychotka <3
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/DSCF5878.jpg[/img]

  • Mój pomysł na danie z ziemniaków jest bardzo prosty, ale zarazem daje wielkie pole do popisu. Mianowicie są to:

    ZŁOCISTE PRALINKI ZIEMNIACZANE 🙂

    Sposób ich przyrządzenia jest banalnie prosty. Potrzebujemy do nich tylko:
    1kg ziemniaków
    1 jajko
    opcjonalnie sól
    bułkę tartą do obtoczenia
    olej do smażenia
    ew. swoje ulubione przyprawy, ale bez nich danie wychodzi równie smaczne 🙂

    Sposób przyrządzenia ziemniaczanych pralinek jest także super łatwy. Wystarczy ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do nich jajko ( i przyprawy jeśli mamy taką ochotę), aby masa była bardziej zwarta. Formujemy kształt kuleczek i obtaczamy w bułce tartej (można ew. wymieszać ją z rozgniecionymi krakersami- to sprawi, że panierka będzie super chrupiąca :)). Kuleczki smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.
    Za co lubię to danie? Bo jest bardzo uniwersalne. Można je podawać jako odrębną przekąskę na wielkim talerzu 🙂 A ułożone w piramidkę wyglądają jak pralinki w złotej folijce, tyle że są na wytrawnie. Można także podawać je do obiadu zamiast zwykłego puree ziemniaczanego bądź ryżu czy kaszy- zawsze dobrze smakują, mogę to zagwarantować.
    Gorąco polecam ten przepis i zachęcam do spróbowania :)!

    (W 3 odcinku Bill przygotuje ziemniaki z curry i jajkiem :))

  • Sekret tkwi w prostocie! Proponuję nietrudne, bardzo comfortfoodowe i bardzo polskie danie, którym podbiłam francuskie serca – myślę, że australijskie nie stanowiłoby problemu 🙂
    KLUSKI ŚLĄSKIE Z KURKAMI(na 4 osoby)
    kilogram ziemniaków
    7-8 łyżek mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki soli
    Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane i przestudzone przecisnąć przez praskę, zagnieść z solą i mąką ziemniaczaną. Formować niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego, zrobić w nich wgłębienie palcem. Wrzucać do garnka z wrzącą wodą, wyjmować jak tylko wypłyną na powierzchnię.
    SOS:
    400 g kurek
    łyżka masła
    250 ml śmietanki kremówki
    spora garść pietruszki
    Kurki dokładnie umyć i pokroić, podsmażyć na maśle i odparować, dodać śmietankę i jeszcze trochę gotować, na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
    Podawać gorące, parujące, delikatne kluski z pachnącym sosem prosto z patelni i z szerokim uśmiechem, na jesienny obiad. Proste i piękne połączenie smaków, miłość od pierwszego wejrzenia gwarantowana.
    Odpowiedź na pytanie to ziemniaki z jajkiem i curry, yummy!

  • w 3 odcinku Bill przygotuje ziemniaki z curry i jajkiem

    a moja propozycja, to … nieco inne ziemniaki, czyli zupa z topinambura – wszak to też takie niby ziemniaki 🙂

    potrzebujemy:
    0,5 kg topinambura
    2 średniej wielkości ziemniaki
    2 małe cebule
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki pszennej
    3 szklanki bulionu (wywaru mięsnego)
    1/2 szklanki śmietanki
    sól i pieprz do smaku
    posiekana natka pietruszki lub inne zioła do dekoracji

    Wszystkie warzywa obierz. Cebule posiekaj drobno, ziemniaki i topinambura pokrój w kostkę. Do dużego garnka wrzuć masło oraz posiekaną cebulę, topinambura i ziemniaki, chwilę podsmaż a następnie powoli dolewaj bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Z mąki i odrobiny wywaru sporządź zawiesinę i dodaj do zupy, gotuj na małym ogniu chwilę. Następnie zmiksuj całość blenderem, zabiel śmietaną i dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Przed podaniem koniecznie posyp posiekaną natką pietruszki.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/topi.JPG[/img]

  • U mnie na Śląsku znana jest rymowanka „Wpadła kluska do fartuszka…”, a raczej do garnka ;-). I to w każdą niedzielę. Niezależnie od pory roku, czy okazji punktualnie o 12 na stole pojawiały się kluski. Obowiązkowo polane dużą ilością zołzy (sosu), z modrą kapustą i roladą. W domu Dziadku podawane na tym samum talerzu co zupa, czasem jedzone łyżką. Koniecznie z dziurką w środku, by więcej zołzy na niej zostało 😉
    Przepis jest niedokładny. Nie potrafię podać z jakich proporcji zrobić kluski śląskie. Zawsze robi się je na wyczucie, dostosowując resztę składników do ilości kartofli.
    Kluski śląskie
    Składniki:

    ziemniaki
    sól
    jajko
    mąka ziemniaczana
    masło

    Przygotowanie:

    Ziemniaki / kartofle gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę na gładką masę, umieszczamy w misce. Dodajemy trochę masła – mniej więcej 2 łyżki. Wszystko mieszamy. Gdy masa ziemniaczana lekko przestygnie dodajemy jajko i sól. Szybko mieszamy lub dalej ubijamy by nie powstała jajecznica. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zabierzemy się za „kulanie” klusek masa powinna być lekko ciepła. Pora na mąkę. Masę równo przyklepujemy w misce. Dzielimy ją na 4 równe części. Wyciągamy jedną z nich i odkładamy na bok. W powstałą dziurę wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ma ona wypełnić cały otwór, równo z masą ziemniaczaną. Dokładamy odłożone ziemniaki. Wszystko razem zagniatamy rękoma. Gdy masa będzie jednolita formułujemy niewielkiej wielkości kulki, na ich środku robimy dziurkę.
    Gotujemy w osolonej wodzie, ok 7 min po wypłynięciu. Kluski zwiększą swoją objętość i nabiorą szklistego koloru.

    Jestem autorką tego przepisu, posiadam do niego wszelkie prawa (zdjęcia i formuła). Przepis został już opublikowany w portalu Glamki. (http://www.glamki.pl/blog/3569_kluski-slaskie.html)

    Bill ugotuje ziemniaki z jajkiem i curry.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/1-2.JPG[/img]
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/2-2.JPG[/img]

  • Kolejną potrawą jaką uraczyłabym Billa, byłby kopytka pietruszkowe!

    Składniki:

    1 kg ziemniaków
    2 niepełne szklanki mąki pszennej
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    łyżeczka soli
    pęczek natki pietruszki

    Dodatki:

    2 łyżki bułki tartej
    łyżka masła do smażenia

    Ziemniaki ugotować, zemleć w maszynce lub ugnieść praską do ziemniaków. Przestudzić. Do ziemniaków dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość szybko wyrobić na gładką, jednolitą masę. Jeśli masa klei się do rąk, dodać odrobinę mąki pszennej. Odrywać kawałki ciasta, rolować je w wałeczki, delikatnie spłaszczyć dłonią. Kroić ukośne kopytka o szerokości około 2-3 cm. Gotować w osolonym wrzątki około 2-2,5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzić.

    Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą (tłuszcz ma wpić bułkę, by była ona dość sucha, a nie pływać w tłuszczu; jeśli będzie jej za mało, odrobinę dosypać), smażyć 2 minuty do zarumienienia bułki, od czasu do czasu mieszając, by bułka się nie spaliła. Posypać nią wcześniej ugotowane kopytka.

    W 3 odcinku programu Bill przyrządzi ziemniaki z curry i jajkiem.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/DSC07627-001.JPG[/img]

  • Na pierwszy ogień poszłyby tradycyjne kluski śląskie!

    Składniki:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    25 dag mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól

    Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Kiedy ostygną, dodać mąkę, jajka i sól i szybko wyrobić na elastyczną masę. Stolnicę oprószyć mąką, odrywać po kawałku ciasta, formować niewielkie kulki z charakterystyczną dziurką w środku. Kluski gotować w osolonych wrzątku około 3 minut od wypłynięcia, odcedzić. Podawać zamiast ziemniaków do obiadu lub samodzielnie, np. ze skwarkami lub ulubionym sosem.

    W 3 odcinku programu Bill przyrządzi ziemniaki z curry i jajkiem.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/DSC08947-1.jpg[/img]

  • Bill ugotuje ziemniaki z jajkiem i curry 🙂

    A oto mój szybki, prosty i pożywny przepis. Porcja dla jednego głodnego studenta 😀

    „Chłopski placek”

    Składniki:
    – 2 duże ziemniaki
    -cebula
    -3 jajka
    -3 plastry boczku
    -sól, pieprz, ulubione zioła
    -olej do smażenia

    Ziemniaki obieramy i namaczamy. Odsączamy, kroimy w równej grubości plastry i obsmażamy z obu stron na rumiano. Na drugiej patelni podsmażamy boczek z cebulą, następnie kładziemy na ziemniakach. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i ziołami. Masą zalewamy pozostałe składniki i smażymy pod przykryciem. Gdy się już trochę zetną, obracamy na drugą stronę. Smażymy na rumiano.

    Życzę smacznego i pozdrawiam! 🙂

  • Ja wam proponuje zrobić pieczone ziemniaczki niebo w gębie potrawa pochodzi z chrzanowa w którym mieszkam najczęściej wykonuje się ja z dodatkiem kiełbasy i boczku , ale że jako jestem wegetarianką u mnie tylko marchew burak cebula i główny przywódca ziemniak.Można zrobić sobie je w piekarniku lub w garnku z grubym dnem jednak najlepiej smakują z garnka żeliwnego ,który dajemy na ognisko.Polecam!!Podajemy je z kwaśnym mlekiem i kiszonymi ogórkami
    Przepis

    ziemniaki
    cebula
    marchew
    buraki
    i inne warzywa
    masło
    sól, pieprz
    zielona pietruszka
    Ziemniaki kroimy w kostkę lub jak kto woli warzywa również kroimy sobie dowoli w garnku układamy warstwami .

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/pieczonki.jpg[/img]

  • Odp. ziemniaki z curry i jajkiem

    przepis: Pizza z ziemniakami

    ciasto:
    0.5k maki żytniej typ 500
    30g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki letniej wody

    dodatkowo:
    200g młodych ziemniaków (umytych, ze skórka)
    200g mozzareli
    rozmaryn
    sól, pieprz

    Składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 4 części. Z każdego kawałka formujemy placek na pizzę.
    Ziemniaki kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Obkładamy nimi packi. Układamy kawalki mozzarelli. Posypujemy sol, pieprzem i rozmarynem do smaku.

    Pizzę pieczemy w nagrzanym do 220st.C piekarniku ok. 25-30 minut.

  • Odp. ziemniaki z curry i jajkiem

    przepis: Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem

    kilogram ziemniaków
    2 łyżki oleju rzepakowego
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    3 łyżki śmietany 18%
    puszka czerwonej fasoli
    1 ostra papryczka
    sól, pieprz

    Ziemniaki szorujemy pod wodą. Suszymy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem rzepakowym. Wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika i pieczemy około 40 minut.
    Tuńczyka odsączamy z wody, przekładamy do miski. Z fasoli odlewamy zalewę i przepłukujemy wodą, dodajemy do tuńczyka. Papryczkę drobno siekamy, przekładamy do ryby. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
    Upieczone ziemniaki nacinamy na krzyż, w zagłębieniu nakładamy porcję tuńczyka.
    Podajemy z ogórkami kiszonymi.

  • Odp. ziemniaki z curry i jajkiem

    przepis: Baba ziemniaczana z jajem

    1kg ugotowanych ciepłych ziemniaków
    5 ugotowanych na twardo jajek
    1 surowe jajko
    100g wędzonego łososia
    1 cebula
    5 łyżek zsiadłego mleka
    1 łyżka masła 82%
    2 łyżki bułki tartej (z innego zboża niż pszenica)
    do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Ziemniaki dokładnie rozgniatamy. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków. Następnie wbijamy surowe jajko, dodajemy zsiadłe mleko, masło, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Szykujemy formę do babki. Dno wykładamy odrobiną masy ziemniaczanej, na niej układamy łososia, przykrywamy kolejną cienką warstwą masy ziemniaczanej. Układamy ugotowane i obrane jajka. Nakrywamy resztą masy ziemniaczanej. Dbamy o to, aby masa dokładnie otuliła jajka.
    Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez około godzinę.

  • Odp. ziemniaki z curry i jajkiem

    przepis: Ziemniaczane kuleczki

    500g ugotowanych ziemniaków

    2 łyżki masła

    2 łyżki + 50g bułki tartej (starta z bułki nie-pszennej)

    5 łyżek mąki kukurydzianej

    sól, pieprz

    żółtko+białko jajka

    olej rzepakowy do smażenia

    Jeszcze ciepłe, ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mąkę, żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładką, ale zwartą masę. Formujemy kulki. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (wysokość przynajmniej do połowy kulki), z obydwu stron, na złoto-brązowy kolor.

  • Odpowiedz -W 3 odcinku zobaczymy jak Bill przygotuje nam ziemniaki z curry i jajkiem
    Polskie pyzy
    Takie pyzy robiła moja babcia i smakowały obłędnie
    1 kg ziemniaków ugotowanych,ostudzonych i przekręconych przez maszynkę do mięsa lub przeciśniętych przez praskę
    1,5 kg ziemniaków startych na tarce
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    30 dkg słoninki lub wędzonego boczku
    1 cebula
    Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa.Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce Utarte ziemniaki wrzucić do lnianego woreczka i porządnie wycisnąć.Ma być sucha masa.Wodę z ziemniaków odstawić na bok,jak się ustoi i na dnie naczynia ostanie się krochmal dodać do masy ziemniaczanej.Gotowane ziemniaki połączyć z masą surowych,startych ziemniaków.Dodać mąkę ziemniaczaną i składniki pożądnie połączyć.Formować pyzy i gotować w dobrze osolonej wodzi/około 10 minut/PO ugotowaniu położyć na półmisek i polać skwarkami z boczku lub słoniny usmażonymi z pokrojona cebulą.
    Przepraszam,że piszę po raz drugi ale nie odpowiedziałam na pytanie w poprzednim poście.Pozdrawiam .

  • Odp.: ziemniaki z curry i jajkiem

    Przepis: Chleb ziemniaczany

    Aug
    23
    Chleb ziemniaczany
    Chleb z dodatkiem ziemniaków zamiast maki.
    Wyszedł smaczny. Skórka chrupiaca, środek miękki, lekko mokry.

    Jedyna uwaga – trzeba dokładnie rozgnieść lub zmielić ziemniaki, bo ja tego nie zrobiłam i mam w chlebie kilka niedużych grudek kartoflanych.

    1 duży kilogramowy bochenek lub 2 małe

    400g ziemniaków
    600g maki żytniej typ 500 lub 720
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    50g świeżych drożdży
    300ml letniej wody

    Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie do miękkości. Zmiel lub rozgnieć dokładnie. Ostudź.

    Wsyp makę do miski, dodaj ziemniaki. Wymieszaj.
    Dodaj resztę składników, dokładnie zagnieć. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.
    Po tym czasie znowu zagnieć ciasto, przełóż do formy, ukształtuj w dowolny bochenek chleba. Jeśli ciasto by się kleiło, formowanie można sobie ułatwić poprzez posypanie wierzchu ciasta maka.
    Odstaw na 20 minut.
    Po tym czasie upiecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok. 50 minut.

  • Polskie pyzy
    Takie pyzy robiła moja babcia i smakowały obłędnie
    1 kg ziemniaków ugotowanych,ostudzonych i przekręconych przez maszynkę do mięsa lub przeciśniętych przez praskę
    1,5 kg ziemniaków startych na tarce
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    30 dkg słoninki lub wędzonego boczku
    1 cebula
    Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa.Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce Utarte ziemniaki wrzucić do lnianego woreczka i porządnie wycisnąć.Ma być sucha masa.Wodę z ziemniaków odstawić na bok,jak się ustoi i na dnie naczynia ostanie się krochmal dodać do masy ziemniaczanej.Gotowane ziemniaki połączyć z masą surowych,startych ziemniaków.Dodać mąkę ziemniaczaną i składniki pożądnie połączyć.Formować pyzy i gotować w dobrze osolonej wodzi/około 10 minut/PO ugotowaniu położyć na półmisek i polać skwarkami z boczku lub słoniny usmażonymi z pokrojona cebulą.

  • Chrupiące krokiety

    Przeważnie najsmaczniejsze są proste dania. Tak jest i w tym przypadku. Wystarczy wziąć ziemniaki, jajka, trochę masła i przypraw i pyszne krokiety gotowe

    Składniki:

    10 ugotowanych ziemniaków
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżka masła
    bułka tarta
    mąka
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    olej

    Przygotowanie: Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Żółtka utrzeć z masłem, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Masę jajeczną dodać do ziemniaków. Wyrobić jednolitą masę. Uformować z niej wałeczki. Każdy obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku (wzięłam 1 jajko oraz te 2 białka, co pozostały pooddzielaniu od żółtek).Na końcu w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju, każdej ze stron na złoty kolor.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/chrupiące krokiety.jpg[/img]

  • chciałabym żeby Bill poczuł się w Polsce jak w domu 🙂 i tak natchnęło mnie to danie otóż chciałam zaprezentować Warzywną tarte na „pyrkowym” spodzie :). Chciałabym dodać że wszystkie warzywa pochodzą z mojego ogródka 🙂
    Warzywna tarta na „pyrkowym spodzie”
    składniki:
    Ciasto:
    20 dag twarogu
    1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Farsz:
    30-40 dag pieczarek
    1 średnia papryka
    3 listki botwinki
    1 średni burak
    pół średniego kalafiora
    Zalewa:
    3 jajka
    szklanka mleka
    i przyprawy
    Wykonanie
    ciasto:
    ser utłuc z ziemniakami dodać jajko i 2-3 łyżki mąki przyprawić, wyrobić. Wylepić formę i piec przez 15-20 min na 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nałożyć farsz.
    Farsz:
    pieczarki myjemy i kroimy tak jak lubimy, smażymy do miękkości lekko przyprawiamy, wykładamy do miski, następnie kroimy paprykę w kostkę smażymy na tej samej patelni co pieczarki-smażymy z ok 3-5 min i przekładamy do pieczarek następnie umyte liście botwinki kroimy z łodygą i podsmażamy na maśle lub oleju przez 2 min i dodajemy do miski. Buraczka obieramy kroimy w kostkę lub słupki jak kto woli i smażymy z ok 5 min i dodajemy do reszty, następnie gotujemy kalafior w słonej wodzie i dodajemy do farszu. Można dodać kiełbaskę pierś z kurczaczka jak kto woli. Wszystko razem przyprawiamy,mieszamy i wykładamy na ciasto nie napychamy farszu za dużo bo jeszcze musimy wlać zalewę. Mleko i jajka mieszamy razem troszkę przyprawiamy solą i pieprzem zalewamy tarte i wkładamy do piekarnika na 30 min na 180 stopni i gotowe smaczne na gorąco jak i na zimno bardzo dobre z sosem czosnkowym 🙂 Smacznego. Mama nadzieje ze taka tarta smakowałaby Billowi 🙂

  • Bill przygotuje w trzecim odcinku ziemniaki z curry i jajkiem 🙂

    Jako moje ziemniaczane danie chciałabym zaproponować zupę ziemniaczano-selerową. Ta zupa ma same zalety: jest bardzo smaczna, sycąca, rozgrzewająca (co przy zbliżających się porach roku będzie istotne) no i niezwykle tania. Bardzo polecam 🙂

    Składniki (4-5 porcji):

    1 seler (mój ważył 660 g, a po obraniu i oczyszczeniu 560 g), obrany i pokrojony w kostkę
    3 ziemniaki (ok. 500 g), obrane i pokrojone w kostkę
    3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    1 cebula, pokrojona w kostkę
    1 papryczka chilli, drobno posiekana
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    1 litr bulionu
    2 łyżki klarowanego masła
    sól, świeżo mielony czarny pieprz
    ew. śmietana (ja użyłam takiej z mleka prosto od krowy)

    Do przygotowania grzanek:
    pszenne pieczywo
    ser do posypania
    oliwa, czarny świeżo mielony pieprz

    W garnku rozgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy papryczkę chilli, czosnek oraz gałązki rozmarynu. Smażymy je przez chwilę. Do garnka dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy go na niewielkim ogniu przez 4-5 minut. Całość zalewamy gorącym bulionem i dodajemy pokrojone ziemniaki. Zagotowujemy, skręcamy ogień pod garnkiem i dodajemy 0.5 łyżeczki soli. Od momentu zagotowania gotujemy pod przykryciem, na malutkim ogniu przez około 30 minut (zarówno ziemniaki jak i seler muszą być miękkie). Miksujemy przy użyciu blendera (jeśli zupa wyszła nam za gęsta to możemy ją rozrzedzić za pomocą dodatkowego bulionu). Próbujemy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie solą do smaku (wszystko zależy od tego jak słony bulion mieliśmy – sól możemy zastąpić też sosem sojowym).

    Ja swoją zupę podałam z grzankami serowymi oraz z kleksem śmietany.

    Grzanki z serem. Pszenną bułkę kroimy na kromki i ewentualnie na mniejsze kawałki. Skrapiamy oliwą i oprószamy delikatnie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią kawałki pieczywo. Obsmażamy aż będą chrupiące. Posypujemy drobno startym serem, przykrywamy na chwilę patelnię pokrywką by ser się roztopił na grzankach. Podajemy grzanki albo na wierzchu zupy albo na dodatkowym talerzyku.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/IMG_0670b.jpg[/img]

  • Ja proponuje pieczone ziemniaczki podawane z ratatouille na kilka sposobów (również z dodatkiem mięsa!)

    Danie proste, wykorzystujące sezonowe warzywa, dość szybkie i jak dla mnie obłędnie smaczne, bo warzywa w codziennym menu kocham i cenie ponad wszystko!
    SKŁADNIKI: ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka (będziemy potrzebowali ok. 1/2 średniej wielkości papryki), olej lub oliwa z oliwek, 2 (lub więcej) ząbki czosnku, zioła prowansalskie, kilka łyek passaty lub bardzo dojrzałe pomidory, kilka pomidorków koktajlowych (lub zwykłych np. malinowych), sól, pieprz, zioła prowansalskie; OPCJONALNIE: ser kozi, oscypek, kiełbaska chorizo, grillowany lub smażony filet z kurczaka, papryczka chili.

    Krok I: Do przygotowania ratatouille potrzebujemy 200 g cukinii, 200 g bakłażana, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek dowolnego koloru papryki (ja osobiście używam papryk w trzech kolorach- dla lepszego efektu wizualnego), kilka łyżek passaty lub bardzo dojrzałych pomidorów sparzonych i drobno pokrojonych, wedle uznania można dodac odrobinę papryczki chili, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Ponieważ lubię eksperymenty do ratatouille dodaję często ser np. kozi lub tradycyjnego oscypka lub kiełbaskę chorizo. Jeśli chodzi o wykonanie- chyba nie ma czegoś prostszego: wszystkie nasze składniki kroimy w dość małą kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozgrzewamy patelnię grillową (może być również zwykła- jeśli nie posiadamy grillowej). Warzywka mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy według uznania solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażymy ok.10 minut, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy passatę, kilka łyżek wody i dusimy pod przykryceim aż warzywka będą miękkie.
    Kiedy ratatouille będzie gotowe możemy eksperymentować na wiele sposobów i dodać do niego to na co mamy jeszcze ochotę: wszelkiego typu sery, kiełbaski, może to być także filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony lub grillowany, częśto dodaję też mięso mielone lub tradycyjne mielonki np. z indyka.

    Krok II: Ziemniaczki- ok 8 sztuk, dokładnie szorujemy a następnie przez 10 min. gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki odcedzamy, przekładamy na blaszkę do pieczenia, koniecznie skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek. Dodatkowo możemy posypać ulubionymi ziołami (nie zbyt obficie ponieważ mocno doprawione będą nasze sosy, które posłużą za nadzienie ziemniaczków). Pieczemy je do miękkości.

    Gotowe, miękkie ziemniaczki natnij na krzyż, nafaszeruj przygotowanym wcześniej ratatouille, podawaj posypane koperkiem w towarzystwie jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego.

    SMACZNEGO I NA ZDROWIE!

    A W 3 ODCINKU ZIEMNIACZKI Z CURRY (MOJA ULUBIONA PRZYPRAWA) I Z JAJKIEM! 🙂

  • „Chrupiące kuleczki ziemniaczano – serowe”

    Składniki:

    6 średniej wielkości ziemniaki
    5 plastrów sera koziego
    1 jajko
    pół szklanki bułki tartej
    pół niewielkiej cebuli
    4 łyżki cebulki prażonej
    sól
    pieprz

    Przygotowanie:

    Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie.

    Następnie obieramy je delikatnie i zgniatamy.
    Dodajemy jajko, drobno pokrojony ser, podsmażoną na oliwie cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.

    Przed formowaniem dosypujemy prażoną cebulkę i mieszamy.

    Nawilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy we frytkownicy na złoty kolor przez około dwie minuty.

    Świetny dodatek do ryb lub jako samodzielna przekąska.

    Odpowiedź na pytanie konkursowe: W trzecim odcinku Bill przygotuje ziemniaki z curry i jajkiem. 😉

    Serdecznie pozdrawiam, podziwiam i czytam każdy post z przyjemnością! 😉
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/chrupiacekuleczkiziemniaczanoserowe.jpg[/img]

  • Ziemniaczane placuszki na bogato

    Klasyczne placuszki wzbogacone przeze mnie w otręby pszenne oraz ziarnka słonecznika i nie tylko 🙂 smakują wyśmienicie zarówno ze śmietana jak i z keczupem.

    Składniki:

    3 duże ziemniaki

    pół dużej cukinii ze skórką

    10 dkg żółtego sera

    2 jajko (u mnie S)

    3 łyżki otrąb pszennych

    3 łyżki ziaren słonecznika

    sól

    mąka

    Cukinię oraz żółty ser ścieramy na tartce na dużych oczkach, ziemniaki natomiast ścieramy na miazgę. Dodajemy jajka, otręby, ziarna słonecznika, sól według uznania oraz mąkę (ja dałam na oko jakieś 6 czubatych łyżek). Mąki nie może być za dużo gdyż placuszki wyjdą zbite i twarde. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

    W 3 odcinku Bill przygotuje ziemniaki z curry i jajkiem.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/3-1.jpg[/img]

  • do spróbowania koniecznie- soczewiaki! niekoniecznie polskie, bardziej litewskie, natomiast mam takie korzenie, więc moja rodzinka kultywuje przygotowywanie ich z wielkim pietyzmem 🙂
    To taka nasza odpowiedź na drożdżówki do szkoły 🙂

    Ciasto:
    7 ziemniaków (im starsze, tym lepsze)
    2 szklank mąki pszennej
    2 jajka
    3 dag drożdży
    trochę jogurtu greckiego albo nadbużańskiego

    Nadzienie z soczewicy:
    1.5 szklanki soczewicy zielonej
    4 cebule (znów- im starsze tym lepsze)
    3 ząbki czosnku
    Boczek wędzony
    Majeranek, pieprz
    Marchew

    Cebulę, czosnek bardzo drobno siekamy. Marchew trzemy na grubej tarce.

    W rondlu rozgrzewamy olej (tradycyjnie robi się na smalcu…) , zesmażamy boczek pokrojony w kostkę i cebulę z czosnkiem na złoto. Dodajemy marchewkę, przyprawy i soczewicę, dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Czekamy do momentu całkowitego odparowania płynów- farsz powinien być suchy.

    Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić wodę, odparować jej nadmiar i bardzo szybko rozgnieść gorące ziemniaki na jednolitą masę.
    Drożdże delikatnie wymieszać z 2 łyżkami jogurtu (takiego, co stał z godzinę poza lodówką), dodać łyżkę mąki i pół łyżki cukru. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
    Do rozgniecionych i wystudzonych ziemniaków dodajemy resztę mąki, jajka i drożdże. Gnieciemy (długoooo) ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Jakby za szybko rosło- traktujemy je lekko z pięści 😉
    Kiedy wyrośnie, dzielimy na kilka części i każdą z nich rozwałkować na grubość około pół centymetra. Na placki kładziemy ostudzony farsz. Pieczemy w piekarniku na złoto 20 minut- 200 stopni. Przed pieczeniem wierzch delikatnie pędzlujemy białkiem i kminkiem.

    A w 3 odc. Bill przygotuje ziemniaki z curry i jajkiem .

  • Myślę, że Bill zakochał by się w” Babce ziemniaczanej” z Podlasia.
    Moja babka jest zawsze aromatyczna dzięki majerankowi i cząbrowi. Nie żałuję ziół ale każdy niech dodaje według swojego upodobania.

    1,5 kg mącznych ziemniaków
    cebula biała
    boczek pokrojony w kosteczki
    jajo
    2 łyżki mąki
    sól i pieprz
    po łyżeczce majeranku i cząbru olej.

    Ziemniaki ścieram w malakserze, cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju. Dodać boczek i poczekać aż się zrumieni. Całość lekko wystudzić. Do ziemniaków wbić jajo, dodać mąkę i cebulkę z boczkiem. Doprawić ziołami, solą i pieprze. Piec w formie keksowej ok godziny w 180 stopniach.
    Podawać z zsiadłym mlekiem lub kefirem.

    Myślę, że też nie pogardził by kiszką ziemniaczaną pachnącą olchowym dymem.

    A co ugotuje Bill w III odcinku swojego programu: ziemniaki z curry i jajkiem .

    Pozdrawiam smacznie:)

  • To jest przepis mojego autorstwa wstawiony jest też na moim blogu .
    Jest wiele przepisów na pieczone ziemniaki ,ale one nie oddają takiego smaku i aromatu jak te moje .Ja je uwielbiam i przeważnie podaję z pieczonym mięsem . Zapach jaki roznosi się po całym domu jest niesamowity .

    PRZEPYSZNE ZIEMNIAKI Z RĘKAWA

    POTRZEBNE BĘDZIE
    1.5 kg obranych ziemniaków
    0,5 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
    rękaw do pieczenia

    NA FARSZ
    1 cebula duża
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki pokrojonej w kostkę wędzonki (boczek)
    wegeta do maku
    przyprawa do ziemniaków
    0,5 łyżeczki chili
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    koperek

    WYKONANIE -Cebulę kroimy w piórka ,czosnek drobno siekamy.Dodajemy 2 łyżki majonezu , pokrojoną wędzonkę oraz wszystkie przyprawy .Wszystko ze sobą mieszamy,wkładamy obrane ziemniaki do farszu i ponownie mieszamy.
    Do rękawa wkładamy 0,5 łyżki smalcu i przekładamy do niego ziemniaki z farszem .Pieczemy 200-210*C ok 1 godziny można pod koniec pieczenia rozerwać rękaw na środku i odkryć ziemniaki wtedy delikatnie zarumienią się z wierzchu .Podawać z pieczonym mięsem .

    Odpowiedz -W 3 odcinku zobaczymy jak Bill przygotuje nam ziemniaki z curry i jajkiem .
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/f8ea3af914.jpeg[/img]

  • Nie wiem dlaczego nie dodało się zdjęcie do przepisu na kopytka, próbuje raz jeszcze.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/kopytka.jpg[/img]

  • Najczęściej u mnie w domu z ziemniaków robimy… kopytka. Danie proste, smaczne, syte, w sam raz dla dzieci i dla dorosłych. Od jakiegoś czasu łączę ziemniaki w kopytkach z innymi warzywami. Moje dzieci najbardziej kochają te kluski z dynią. A teraz jest najwspanialszy czas na dynię, ina ziemniaki 🙂 Dlatego Billa przywitałabym kopytkami z dynią.

    Składniki:
    1/2 kg ziemniaków
    400 g dyni
    mąka pszenna
    1 jajko
    sól
    curry
    1 łyżka oliwy
    pieprz
    1/2 kostki półtłustego białego sera

    Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Z kawałka dyni usunąć miąższ z pestkami, zawinąć z folie aluminiową i piec 1,5 godziny w 200 stopniach. W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. gdy będą juz miękkie usunąć skórkę i przecisnąć przez praskę, odstawić do ostygnięcia. Upieczoną dynię również ostudzić, obrać skórkę i za pomoca blendera zblendować na gładkie puree. Przełożyć na gęste sito aby odsączyć nadmiar płynu.
    Do dużego garnka wlać wodę, osolić oraz wlać troszke oliwy z oliwek, zagotować.
    Na stolnicy wyłożyć przeciśnięte ziemniaki oraz ser, wbić jajko, dodać szczyptę soli, curry i pieprzu oraz łyżkę oliwy oraz dynię, dosypując mąkę szybko zagniatać gładkie ciasto na kopytka ( należy robic to sprawnie ponieważ dynia sprawia, że ciasto robi sie szybko ciapowate i podchodzi wodą),mąki dodajemy ile sie wgniecie, ale nie aż tyle, żeby było zbyt twarde. Formujemy wałęczkii kroimy tradycyjne kopytka, lub wykrawamy kluseczki za pomocą foremek do ciastek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty , tak żeby kluski nie rozgotowały się. Wyjmujemy sitem i przelewamy odrobiną zimnej wody. Podajemy ze śmietaną, ziołami, pesto, sosami, surówkami – wedle uznania.
    Dynia sprawia, że kopytka robia się aksamitne, lekko słodkawe i delikatne. Smacznego 🙂

    Odpowiedź na pytanie: w 3 odcinku Bill przygotuje ziemniaki z curry i jajkiem .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom