W lodówce otwarty karton mleka, por i pieczarki. Leżą tam od kilku dni, ale wygląda na to, że da się je jeszcze zjeść. Usmażę… będzie kurczak z porem i pieczarkami, a z mleka i mąki kukurydzianej zrobię sos. Sypnę trochę natki pietruszki (jak dobrze, że jeszcze nie zwiędła!) i suszonego estragonu. Będzie bardziej wiosennie.
Zobacz też: Więcej przepisów na smaczny obiad
Jesienią przychodzimy do domu głodni, zmęczeni pracą, staniem w nasilających się wraz z powrotem studentów do miasta korkach, zimnem i brakiem słońca. Zaglądamy do lodówki, w której nie ma zbyt wielu składników. Na myśl o staniu w kolejce do kasy sklepowej ciarki przebiegają po plecach. Zaraz, ale może udałoby się ugotować coś z niczego? Zajrzyjmy do zamrażalnika… Jest pierś z kurczaka!
Polecam ten prosty przepis, bo kurczak z porem i pieczarkami, podany z dodatkiem makaronu, nie jest skomplikowanym daniem. To jeden z wielu pomysłów na obiad z niczego, a sami zobaczcie jaki efekt na talerzu – elegancki obiad, który ucieszy oko i podniebienie po powrocie z pracy lub szkoły do domu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka (pokrojone w kawałki wielkości jednego kęsa)
- 250 g pieczarek (pokrojone w drobną kostkę)
- 1 por (duży; biała część, pokrojony w talarki)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cytryna (tylko starta skórka)
- garść natki pietruszki (drobno pokrojona)
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Kurczaka smażę szybko na dużym ogniu, dodajemy pieczarki. Po ok. 5 minutach, gdy mięso się przyrumieni, dokładam pora.
- Po kolejnych 5 minutach zalewam bulionem, a następnie dolewam mleko wymieszane z mąką. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę przez następnych 5 minut.
- Na koniec doprawiam ziołami: natką pietruszki, estragonem i skórką z cytryny.
- Jeśli odgrzewam kurczaka następnego dnia i sos jest już zbyt gęsty, można rozrzedzić go jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Doroto, czy danie to można zamrozić?
Można, tylko najlepiej jeszcze bez makaronu :).
właśnie zrobiłem… mogę powiedzić tylko że zajebiście zajebiste! Polecam!
Smaczne. Polecam.
dzisiaj robiłem pycha
[..YouTube..] dzisiaj robiłem pycha
lubię takie dania – kulinarne szaleństwo i tworzenie czegoś z „niczego”
pozdrawiam
i to właśnie mnie najbardziej ciekawi 😉 sprawdzę, to napiszę ;))
[..YouTube..] i to właśnie mnie najbardziej ciekawi 😉 sprawdzę, to napiszę ;))
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia i to właśnie mnie najbardziej ciekawi 😉 sprawdzę, to napiszę ;))
Ciekawa ta potrawa:) Trzeba spróbować i się przekonamy 🙂
[..YouTube..] Ciekawa ta potrawa:) Trzeba spróbować i się przekonamy 🙂
Mniam… pychotka!!! Przepis jak najbardziej godny polecenia 🙂
Możesz śmiał wypróbować, por nie zabija w tej potrawie smaku mięsa, a tylko go uzupełnia :).
[..YouTube..] Możesz śmiał wypróbować, por nie zabija w tej potrawie smaku mięsa, a tylko go uzupełnia :).
[..YouTube..] @rumCzajs Możesz śmiał wypróbować, por nie zabija w tej potrawie smaku mięsa, a tylko go uzupełnia :).
wygląda na smaczne 😉 zastanawiam się jak smakuje ta pora z kurczaczkiem – chyba, że ona się rozgotowuje i jest tylko delikatnie wyczuwalna. No cóż, póki nie spróbuje nie przekonam się 😉 Dzięki za pozytywny przepis ;))
[..YouTube..] wygląda na smaczne 😉 zastanawiam się jak smakuje ta pora z kurczaczkiem – chyba, że ona się rozgotowuje i jest tylko delikatnie wyczuwalna. No cóż, póki nie spróbuje nie przekonam się 😉 Dzięki za pozytywny przepis ;))
pycha
wszystko się zgadza, bardzo pozytywne danie z tego wyszło 🙂