fbpx
Czytasz właśnie
Kurczak z sosem miętowym

Kurczak z sosem miętowym

Kurczak z sosem miętowym

Kurczak z sosem miętowym – drugi ze zwycięskich przepisów w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój. Pierś z kurczaka, która jest usmażona w cieście i podana z jabłkowo-gruszkowo-cytrynowo-miętowym sosem to według autorki przepisu idealna kompozycja ze Smako-Łykiem:

Wyśmienicie wygląda i jeszcze lepiej smakuje oczywiście tylko podane ze Smako-Łykiem cytrynowym. Od wieków bowiem już wiadomo, że cytryna “czuje mięte” do mięty :). Lekkość dania podkreśla orzeźwiający smak cytrynowego Smako-Łyku. Aż chce się jeść! – aneta

Kurczak z sosem miętowym bardzo przypadł mi do gustu. Jabłko z gruszką i miętą doskonale przełamują łagodny smak mięsa. Świetne połączenie!

Zobacz też
Sos holenderski

 

Kurczak w sosie miętowym

Kurczak z sosem miętowym

Kurczak z sosem miętowym, przygotowanym na bazie jabłka i gruszki oraz soku z cytryny z dodatkiem świeżej mięty. Świetne połączenie z łagodnym smakiem drobiu i smaczny, szybki i łatwy obiad.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kurczak z sosem miętowym
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • podwójna pierś z kurczaka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)

Ciasto

  • 1 jajko
  • 1 Szczypta sody oczyszczonej
  • 5 łyżek mleka
  • 10 łyżek mąki
  • sól, pieprz

Sos

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • ½ cytryny
  • ¾ szklanki wody
  • ½ szklanki drobno posiekanych listków mięty

Dodatkowo

  • olej do głębokiego smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Mięso nacieram solą i pieprzem.
  • Składniki na ciasto dokładnie mieszam w miseczce. Powinno być konsystencji gęstszej niż na naleśniki, aby po zanurzeniu mięsa dobrze się go trzymało.
  • Maczam kawałki mięsa w cieście i smażę na głębokim oleju.
  • Osączam każdy usmażony kawałek na papierowym ręczniku.
  • Jabłka i gruszkę obieram, ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze. Starte owoce wkładam do rondelka, zalewam wodą i duszę, rozgotowując je.
  • Do tak przygotowanego przecieru owocowego wlewam sok z ½ cytryny i wsypuję miętę.
  • Mięso można polać sosem lub podać go w osobnym naczyniu do maczania pojedynczych kawałków. Dekoruję całość miętą i plasterkami cytryny.
  • Danie można podać z białym ryżem lub samo, jako przystawkę.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kurczak w sosie miętowym
Kurczak w sosie miętowym
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom