Lasagne bolognese czy lazania z sosem bolońskim? Dobre pytanie :). Wydawało mi się, że w naszym kraju określenie „lazania” powinno się już upowszechnić. W końcu przyrządza się ją od przynajmniej kilkunastu lat. Okazuje się jednak, że takiego słowa nie ma w słowniku języka polskiego. Nie można go też znaleźć w słowniku wyrazów obcych. Czyli oficjalnie nadal powinniśmy pisać „lasagne” i wymawiać „lazanie”, w liczbie mnogiej (te lazanie bolońskie, tych lasagne bolońskich).
Zobacz też: Więcej pomysłów na inne dania kuchni włoskiej
lasagne [wym. lazanie] łazanki, szerokie, płaskie kluski; pieczone łazanki podawane zwykle z pomidorem, serem i sosem mięsnym.
Moje lasagne można zrobić w dwóch wersjach: mięsnej lub warzywnej, każda w ilości dla 4-6 osób. Podam 2 opcje przepisu i dodam, że ja wykonywałam swoją bez mięsa, ale gwarantuję, że z mięsem też będzie wybornie smakować. Zresztą nie ma co się oszukiwać, większość z Was pewnie bardziej przepada za mięsnymi potrawami.
Przygotujcie się na to, że w tym przepisie jest sporo do zrobienia. Czeka Was dużo czyszczenia, krojenia, smażenia, gotowania, układania. Dobrze znaleźć sobie pomocnika i zlecić mu wykonanie paru zadań :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz warzywny
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 papryczka chili (mała; bardzo drobno pokrojona; można ją zastąpić płaską łyżeczką chili w proszku albo papryczką z puszki)
- ½ papryki dowolnego koloru (opcjonalnie; pokrojona w drobną kostkę)
- 2 łodygi selera naciowego (duże; pokrojone na plasterki grubości ok. 0,5 cm)
- 1 marchewka (duża; starta na tarce o drobnych oczkach)
- 3 pomidory (pokrojone w kostkę o szerokości ok. 1,5 cm; zamiast świeżych pomidorów można wykorzystać 2 szklanki soku pomidorowego 100% lub wysokiej jakości pulpy/passaty pomidorowej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Farsz mięsny
- 250 g wołowiny lub wieprzowiny (mielona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos beszamelowy
- 2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki
- 1 opakowanie makaronu do lasagne (taki, którego nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem)
- 2 kulki mozzarelli (pokrojone w cienkie plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Papryczkę chili najlepiej kroić w gumowych rękawiczkach.
- Jak zrobić sos beszamelowy
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy czosnek.
- Dokładamy utartą marchewkę, mieszamy i podsmażamy do miękkości.
- Dodajemy paprykę i seler naciowy, podsmażamy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
- Dokładamy pomidory (lub zalewamy gotowym sosem pomidorowym). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy papryczkę chili. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez kilka minut.
- Mięso
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mielone mięso do lekkiego zrumienienia.
- Beszamel
- W małym rondelku roztapiamy masło. Dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę.
- Do zasmażki dolewamy mleko i dosypujemy przyprawy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
- Układanie warstw lasagne
- Kiedy mamy już przygotowane farsze, dzielimy je na 4 równe części (jeśli robimy wersję warzywną bez mięsa, mogą to być 3 części).
- Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość sosu beszamelowego i kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Jeśli naczynie żaroodporne ma zaokrąglone brzegi, możemy delikatnie nadłamywać makaron, żeby lepiej się układał.
- Na makaron nakładamy farsz warzywny, potem mięsny. Farsze przykrywamy mozzarellą, na wierzch kładziemy makaron. Następnie sos, farsze, mozzarella itd.
- Kończymy ułożeniem ostatniej warstwy makaronu. Ponieważ może on nam się łatwo przypiec podczas pieczenia, polecam obficie polać go po wierzchu sosem beszamelowym lub posmarować miękkim masłem.
- Pieczenie lasagne
- Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekamy przez ok. 30-40 minut, w zależności od instrukcji podanej na opakowaniu makaronu.
- Po upieczeniu kroimy na 4 części i płaską łopatką nakładamy na talerze.
Wychodzi oczywiście przepysznie, ale uwaga: lazania ma strasznie dużo kalorii! Dlatego na następny dzień idziemy na aerobik i spalamy cały nadmiar spożyty dzień wcześniej. A kolejnego dnia znowu możemy zrobić lasagne ;).
I ile mam teraz wolnego miejsca w lodówce!
Czy można lazanię przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i upiec dopiero następnego dnia?
Nie wiem, jak zachowa się makaron. Teoretycznie nie powinno mu się nic stać, bo to suche płaty. Ale dla wszelkiej pewności chyba po prostu zrobiłabym wszystkie sosy z wyprzedzeniem, a następnego dnia układała i piekła.
Dzięki bardzo ;))
Sok pomidorowy 100% w tej samej ilości lub 1 słoiczek przecieru i resztę uzupełnić wodą :).
Ten sos pomidorowy można zastąpić sokiem czy przecierem pomidorowym ? 🙂
Ładnie ubrana ładna pani, tylko nieładnie tępi nóż o deskę (aż mi się serce kroi) i śmiesznie rozrzuca kawałki warzyw, pewnie przez tremę ;D
Jutro robię lasagne, nie ma bata.
Domowa lasagne to jest dobry pomysł i przy tym przepisie wychodzi super. Niestety, to co podają w pseudo włoskich restauracjach nie jest dobre w Warszawie.
Widze ze ostry i wywazony Nóż podstawa i kazdej kuchni + Pieknie wygladasz w tym swetrze
[..YouTube..] Widze ze ostry i wywazony Nóż podstawa i kazdej kuchni + Pieknie wygladasz w tym swetrze
dobry montażyk
pzd
[..YouTube..] dobry montażyk
pzd
Przepis dobry choć najlepszą lasagne na świecie robi mój mąż 🙂
Oh bejbe… Jak tak na Ciebie patrze… Niech żyje Archeo!
[..YouTube..] Oh bejbe… Jak tak na Ciebie patrze… Niech żyje Archeo!
[..YouTube..] Hehe kroić nie umiesz:D
[..YouTube..] Hehe kroić nie umiesz:D
Dlaczego przypala mi się spód ??
W jakiej formie pieczesz Darku?
Wczoraj robiłam, wyszła przeboska!! 🙂
Bardzo dziękuję, ja też uwielbiam gotować. Bo jam tu jest jedna jedyna do obsługi całego projektu zwanego Pozytywną Kuchnią ;).
Pycha!! łatwo sie robi i ze smakiem zjada super przepis…:))
[..YouTube..] Bardzo dziękuję, ja też uwielbiam gotować. Bo jam tu jest jedna jedyna do obsługi całego projektu zwanego Pozytywną Kuchnią ;).
[..YouTube..] @WsaWisnia91 Bardzo dziękuję, ja też uwielbiam gotować. Bo jam tu jest jedna jedyna do obsługi całego projektu zwanego Pozytywną Kuchnią ;).
Przepis super naprawdę lasagne pychota…łatwo się robi i ze smakiem zjada…:))
Uwielbiam gotowac ! Macie bardzo dobre przepisy!
[..YouTube..] Uwielbiam gotowac ! Macie bardzo dobre przepisy!
Przepis smakowity ale w moim przypadku to zawsze robię to w formie jak na ciasto (blaszanej) bo takie naczynie nie starczy nawet na 3 osoby (wliczając dokładkę). Wychodzę z takiego założenia że gdy robię troszkę bardziej pracochłonne danie to walę wszystkiego dużoooo żeby się ludzie najedli. Sos do lazanii w tym tygodniu sprawdzę! 😉
Marku, naczynie starcza na 4 osoby, może na filmie nie wygląda na duże, ale spokojnie się ludzie takimi porcjami najadają. Oczywiście zależy ile kto zwykle zjada i czy do stołu zasiada dwoje rodziców i dwójka dzieci, cztery kobiety czy może 4 głodnych mężczyzn, którzy wrócili z ciężkiej, fizycznej pracy ;). Do takiej dużej formy jak do ciasta polecam podwójną porcję składników i oczywiście przykrycie jej folią aluminiową. A sos polecam gorąco, jest super :).
Co piekarnik to inaczej piecze :). Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
[..YouTube..] Co piekarnik to inaczej piecze :). Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
[..YouTube..] @justynaperfect Co piekarnik to inaczej piecze :). Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
Dobry przepis. Ale ja dłużej piekłam w piekarniku.
[..YouTube..] Dobry przepis. Ale ja dłużej piekłam w piekarniku.
pieknie wyglada i pewnie smakuje rewelacyjnie….napewno skorzystam
[..YouTube..] pieknie wyglada i pewnie smakuje rewelacyjnie….napewno skorzystam
@Olga kombinuj, kombinuj i na tablicę nam wrzuć z przepisem :D.
Dorota, wg. Redaktora Naczelnego Słowników Języka Polskiego PWN, prof. Mirosława Bańko, powinno się mówić „te lazanie” tak jak „te kluski” – zagadka wyjaśniona, cho i ja z niąmiałem kiedyś problemy 🙂
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7234
I wreszcie mogę spać spokojnie 🙂
Pychota:))
Bardzo dobry przepis. Wszyscy zjedli ze smakiem 🙂
uwielbiamy lasagne. zaraz sobie zapiszę przepis.
Super przepis myślę że wiele osób znajdzie tu inspiracje na lasagne.
Lasagne pieczę się w piekarniku i pachnie wybornie 😉 Ale co się nagimnastykowałam z układaniem makaronu w prawie okrągłym naczyniu żaroodpornym to moje 😉
ania: Podziwiam za wytrwałość :). Ja odważyłam się na przygotowywanie lasagne dopiero po nabyciu prostokątnego naczynia :).
Też mam krągłe naczynie, płaty lasagne zalewam na chwilę wrzątkiem, żeby zmiękły i dopiero układam. Też jest z tym trochę zabawy ale mniej niż zabawa z kwadraturą koła 😉
Ciekawostka: lasagne to potrawa jeszcze mniej fotogeniczna niż zupa. Nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia do sprzedania na stocku, ale mam już chytry plan, jak odnieść sukces fotograficzny następnym razem :).