fbpx
Czytasz właśnie
Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na danie jednogarnkowe

W opcji z cukinią lub bez jest uznawane za jedno z typowo polskich dań. W przeciwieństwie do tego serwowanego na Węgrzech jako dodatek do kotleta schabowego, u nas podaje się je z kolei samodzielnie, w miseczce, z kromką chleba. A czasem z ryżem, makaronem, ziemniakami. Z jakimi dodatkami Wy je jadacie?

Leczo z kiełbasą – przepis

Osobiście nigdy nie przepadałam za wersją leczo z kiełbasą z dodatkiem cukinii. To w wykonaniu mojej mamy zawsze wydawało mi się zbyt kwaskowate.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Najlepsze leczo z kiełbasą, cebulą, papryką i pomidorami czyli przepis na leczo po polsku.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Węgierska
Przepis na: leczo z kiełbasą
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g kiełbasy podwawelskiej (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 3 papryki (kolorowe; pokrojone w grubą kostkę)
  • 4 pomidory (średnie; pokrojone w kostkę)
  • 3 cebule (drobno pokrojone)
  • 5 łyżek smalcu
  • ½-1 łyżka chili, ostrej papryki lub zmielonego czerwonego pieprzu
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • W dużym garnku lub w woku szklimy cebulę na smalcu.
  • Do cebuli dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy aż zmięknie.
  • Do warzyw dodajemy kiełbasę i dusimy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
  • Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Trzymamy całość na ogniu aż pomidory się „rozpadną”.
  • Przyprawiamy leczo ostrym chili, solą i pieprzem. Jeśli pomidory były mało dojrzałe, smak potrawy można „podbić” odrobiną cukru.
  • Podajemy gorące, z kromką chleba.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Na jego smak duży wpływ będą mieć dojrzałe pomidory. Opcjonalnie, jeśli nie mają dobrego smaku, można doprawić odrobiną cukru. A z pewnością jeszcze lepiej, jeśli będzie to erytrytol lub ksylitol).

Zobacz też
Francuska kanapka z szynką dojrzewającą, jajkiem i pomidorem

Przepis na leczo z kiełbasą i pieczarkami – a może bez?

Oczywiście największe znaczenie ma jednak kiełbasa. Proponuję wykorzystać podwawelską. Możecie pokusić się również o dodatek podsmażonych pieczarek, które na sam koniec, na ostatnich kilka minut, wrzuca się do garnka. Potem wszystko wystarczy wymieszać.

Leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą

Bardzo jestem ciekawa, czy przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z czym najchętniej Wy jadacie leczo!

65 komentarzy
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom