Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na danie jednogarnkowe
W opcji z cukinią lub bez jest uznawane za jedno z typowo polskich dań. W przeciwieństwie do tego serwowanego na Węgrzech jako dodatek do kotleta schabowego, u nas podaje się je z kolei samodzielnie, w miseczce, z kromką chleba. A czasem z ryżem, makaronem, ziemniakami. Z jakimi dodatkami Wy je jadacie?
Leczo z kiełbasą – przepis
Osobiście nigdy nie przepadałam za wersją leczo z kiełbasą z dodatkiem cukinii. To w wykonaniu mojej mamy zawsze wydawało mi się zbyt kwaskowate.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g kiełbasy podwawelskiej (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
- 3 papryki (kolorowe; pokrojone w grubą kostkę)
- 4 pomidory (średnie; pokrojone w kostkę)
- 3 cebule (drobno pokrojone)
- 5 łyżek smalcu
- ½-1 łyżka chili, ostrej papryki lub zmielonego czerwonego pieprzu
- cukier (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- W dużym garnku lub w woku szklimy cebulę na smalcu.
- Do cebuli dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy aż zmięknie.
- Do warzyw dodajemy kiełbasę i dusimy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
- Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Trzymamy całość na ogniu aż pomidory się „rozpadną”.
- Przyprawiamy leczo ostrym chili, solą i pieprzem. Jeśli pomidory były mało dojrzałe, smak potrawy można „podbić” odrobiną cukru.
- Podajemy gorące, z kromką chleba.
Na jego smak duży wpływ będą mieć dojrzałe pomidory. Opcjonalnie, jeśli nie mają dobrego smaku, można doprawić odrobiną cukru. A z pewnością jeszcze lepiej, jeśli będzie to erytrytol lub ksylitol).
Przepis na leczo z kiełbasą i pieczarkami – a może bez?
Oczywiście największe znaczenie ma jednak kiełbasa. Proponuję wykorzystać podwawelską. Możecie pokusić się również o dodatek podsmażonych pieczarek, które na sam koniec, na ostatnich kilka minut, wrzuca się do garnka. Potem wszystko wystarczy wymieszać.
Bardzo jestem ciekawa, czy przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z czym najchętniej Wy jadacie leczo!
Na innych blogach sugerują żeby podsmażyć kiełbasę przed włożenie do garnka
Uważam to za zbędną czynność :).
bez cukinii ???
Dzięki za przepis 🙂 łatwo szybko i smacznie 😉
Sama szkli się najlepiej i ma najlepszy smak :).
Nie rozumiem, dlaczego najpierw należy zeszklić cebulę. Przecież cebula po 5 minutach już jest miękka, a paprykę trzeba dłużej dusić, aby zmiękła. Ja cebulę dodaję pod koniec.
1:38 mowa o pomidorach ; P
Uwielbiam Twoje przepisy ! 🙂 Zawsze kiedy mam ochotę ugotować coś nowego, wchodzę na Twoją stronę 🙂 Leczo jest najlepsze ! Zawsze myślałam, że to danie jest trudne do zrobienia, tak żeby było nie za rzadkie, a odpowiednio gęste – myliłam się. Pół godziny i pyszny obiadek gotowy 🙂 Polecam wszystkim !!
Pyszna wersja Doroto 🙂 Chyba muszę przyjrzeć się dokładniej innym Twoim przepisom, bo widać, że nas rękę, nosa i dar do gotowania 🙂
przepyszne leczo … robie bardzo podobne … tylko jeszcze dodaje naturalny koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki … wychodzi bardziej intesywne (poprostu lubie mocno pomidorowe :))… mozna tez tak poratowac smak jesli trafily nam sie mniej aromatyczne pomidory 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/zdjęcie.JPG[/img]
Wspaniałe! Ja dodałam jeszcze duuuużo czosnku 😉 bo bardzo z mężem lubimy. I podałam leczo z obsmażonymi na masełku (na żeliwnej patelni!) pokrojonymi w paski bułeczkami. Mniam!
Fajny pomysł z tymi bułeczkami, rewelacja :). A czosnek, faktycznie – jak ktoś bardzo lubi – można dodać :).
Bardzo dobry przepis 🙂
Wszystkim smakowało
Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość :).
Bez pomidorów ?
@Daniel mnie też, ale teraz jest z kolei sezon na cukinię i pomidory – za malinówki zapłaciłam wczoraj 7 zł za kg, w sklepie osiedlowym :).
Ja dodaję cukinię, czasem ogórka gruntowego. Obowiązkowo pomidory!!!
Leczo bardziej kojarzy mi się z daniem na jesień – chyba wtedy papryka jest tańsza
skąd wiedzialaś ?:D
super
tak bo ja nie przepadam za mięsem i pamiętam jak był festyn wyrobów regionalnych i musiałam wygłubywać boczek i kiełbaskę z leczo 🙁 A byłam taka głodna że nie stałam na nogach – dużo zwiedzania…
A, czyli obecność kiełbasy została osobiście tam sprawdzona? 🙂
no ja akurat byłam na węgrzech 🙂 a jak gdzieś jadę to kocham lokalną kuchnie 🙂 bo muszę popróbować wszystkiego- zawsze zwiedzam żołądkiem
Węgierskie z wędzoną słoniną albo boczkiem. Nie widziałam na węgierskich stronach, które przeglądałam, wersji z kiełbasą, ale też nie odwiedziłam wszystkich istniejących ;).
To poszukaj lecso kolbasz paprykowanej kiełbasy przeznaczonej do wykorzystania w tej potrawie. Leczo po polsku z pieczarkami lub z cukinią to tak jak placek po węgiersku… Zupełnie nie znany na Węgrzech. Coś jak ryba po grecku czy śledzie po japońsku
Polecam lekturę pierwszego akapitu :).
węgierskie też robią z kiełbasą bo są 2 wersje mięsna albo wegetariańska. Z tego co kojarze te dania odróżnia czego jest więcej w leczo papryki i dodatkowo sproszkowana jest, a w ratatuji jest więcej cukinii i kabaczka i można dać koncentrat pomidorowy 😛
Węgierskie wegetariańskie też istnieje, to taki żart był ;). Moje też jest polskie, bo z kiełbasą :).
bo jeżeli chodzi o ścisłość to cukini w wegierskim leczo też nie ma 🙂
NIe ponieważ bakłażan opcjonalnie daje a róznica polega między tymi daniami na sproszkowanej papryce i tym że ratatouile cukinia i bakłażan przeważa. A z tego co kojarzę to o co mi chodzi to jest leczo tylko że polskie 🙂
Joasiu, może Ty po prostu uwielbiasz ratatouille, a nie leczo? 😉
Ja leczo uwielbiam natomiast koniecznie wegetariańskie bez mięsa i dodaje ostre papryczki suszone wegierskie, dużo słodkiej sproszkowanej papryki no i kabaczka opcjonalnie dodaje czosnek i czasami bakłażana.
Można pasteryzować. Zamrozić też, ale obawiam się, że po rozmrożeniu i podgrzaniu wyjdzie ciapa, zwłaszcza jeśli w środku będzie cukinia.
[..YouTube..] Można pasteryzować. Zamrozić też, ale obawiam się, że po rozmrożeniu i podgrzaniu wyjdzie ciapa, zwłaszcza jeśli w środku będzie cukinia.
[..YouTube..] @kathazis Można pasteryzować. Zamrozić też, ale obawiam się, że po rozmrożeniu i podgrzaniu wyjdzie ciapa, zwłaszcza jeśli w środku będzie cukinia.
czy przy większej ilości leczo można je pasteryzować w słoiki ? czy może je zamrozić?? :)) pozdrawiam:)
[..YouTube..] czy przy większej ilości leczo można je pasteryzować w słoiki ? czy może je zamrozić?? :)) pozdrawiam:)
O tu już nie ma tej co się mądrzyła ,że się uczyła w Najlepszej szkole Gastronomicznej ;D w Polsce ;D Przepis na leczo smakowity ;D
[..YouTube..] O tu już nie ma tej co się mądrzyła ,że się uczyła w Najlepszej szkole Gastronomicznej ;D w Polsce ;D Przepis na leczo smakowity ;D
przepyszne ! polecam wszystkim jak najbardziej ten przepis. prosty i przyjemny.. 🙂
Coz co dom to inny sposób na robienie leczo. Ja jednak zachęcam do robienia prawdziwego węgierskiego leczo jakie podano tutaj: ze świeżej papryki duszonej na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną cebulą, doprawionych papryką w proszku. Jako dodatek może być kiełlbasa, ale w oryginalnej wersji nie ma cukini, ani tym bardziej pieczarek
[..YouTube..] Coz co dom to inny sposób na robienie leczo. Ja jednak zachęcam do robienia prawdziwego węgierskiego leczo jakie podano tutaj: ze świeżej papryki duszonej na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną cebulą, doprawionych papryką w proszku. Jako dodatek może być kiełlbasa, ale w oryginalnej wersji nie ma cukini, ani tym bardziej pieczarek
leczo to nie zupa 🙂
leczo chyba powinno być bardzie płynne
Ja daje ostra, słodk,a paprykę… chilli… a kiełbaske podduszam z cebulka… i duzo pomidorów w puszcze 🙂
[..YouTube..] leczo to nie zupa 🙂
[..YouTube..] @MsMaciuniek leczo to nie zupa 🙂
[..YouTube..] leczo chyba powinno być bardzie płynne
[..YouTube..] Ja daje ostra, słodk,a paprykę… chilli… a kiełbaske podduszam z cebulka… i duzo pomidorów w puszcze 🙂
Ja ziół nie dosypuję do leczo, stawiam na przewodni aromat kiełbasy, raczej skupiam się na czerwonych przyprawach. Za to do ratatouille obowiązkowo :).
[..YouTube..] Ja ziół nie dosypuję do leczo, stawiam na przewodni aromat kiełbasy, raczej skupiam się na czerwonych przyprawach. Za to do ratatouille obowiązkowo :).
[..YouTube..] @artemizja13 Ja ziół nie dosypuję do leczo, stawiam na przewodni aromat kiełbasy, raczej skupiam się na czerwonych przyprawach. Za to do ratatouille obowiązkowo :).
Wygląda bardzo smakowicie;) 😉
Moja mama zawsze robi leczo z tych samych składników, które podałaś, ale dodaje jeszcze dużo kabaczka. I czasami trochę boczku. REWELACJA. Ten kabaczek to podstawa mojego leczo! 🙂
O, z kabaczkiem brzmi ciekawie. U mnie w kuchni czeka od kilku dni kabaczek przywieziony od babci, zastanawiam się z jakim mięsem go zrobić :).
Mi leczo nie smakuje z cukinią, dlatego dodaję więcej papryki 🙂 też lubię, kiedy leczo jest ostre w smaku, więc dodaję dużo przypraw, w tym zioła prowansalskie i ostrą paprykę.
Robię bardzo podobnie – na samym początku razem z cebulą duszę pieczarki. Czasem zamiast kiełbaski dodaję parówki i na końcu zaprawiam całość koncentratem pomidorowym. Też bardzo dobre.
[..YouTube..] Wygląda bardzo smakowicie;) 😉
Ale fajnie! Właśnie miałam w planie na dziś leczo 🙂
Wyglada bardzo zachecajaco !
a ja najpierw podsmażam kawałki kiełbasy, żeby wytopić tłuszcz i dopiero podsmażoną wrzucam
[..YouTube..] Mi leczo nie smakuje z cukinią, dlatego dodaję więcej papryki 🙂 też lubię, kiedy leczo jest ostre w smaku, więc dodaję dużo przypraw, w tym zioła prowansalskie i ostrą paprykę.
[..YouTube..] Robię bardzo podobnie – na samym początku razem z cebulą duszę pieczarki. Czasem zamiast kiełbaski dodaję parówki i na końcu zaprawiam całość koncentratem pomidorowym. Też bardzo dobre.
[..YouTube..] Wyglada bardzo zachecajaco !
U mnie też ostatnio cukinia poszła na placuszki, ale jeszcze nie zmontowałam filmu. A były przepyszne! 🙂