Lody jagodowe

5/5 (1)

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

Wiele osób myśli, że łatwiej pójść do sklepu i kupić gotowe, ale jeśli poczytacie ich składy i zobaczycie, w jak prosty sposób można przygotować wersję domową, może lody jagodowe zachęcą Was do rozpoczęcia domowej produkcji? 🙂

Lody jagodowe czyli przepis na lody z jagód polskich

Wystarczą dwie rzeczy: blender i zamrażalnik. Może jeszcze do tego jakieś pudełko, które można wstawić do zamrożenia. Nie trzeba mieć specjalnej maszynki, zamrażać wkładu, chociaż niektórym może go ułatwić pracę. Ja oszczędzam miejsce w kuchennych szafkach, bo nie mam go zbyt dużo. Miksuję lody jagodowe z zamrożonych owoców, w wysokoobrotowym, mocnym blenderze, a właściwie przystawce do wielofunkcyjnego robota planetarnego. Gdy go nie miałam, mieszałam świeże owoce w słabszym i tańszym blenderze, a gdy masa miała jednolitą konsystencję, zamrażałam, mieszając w trakcie mrożenia co ok. 30 minut, żeby zapobiec krystalizacji masy i uzyskać gładką konsystencję. To wszystko :).

Możecie spróbować wzbogacić ich skład wanilią, mlekiem kokosowym lub jogurtem, jeśli chcecie uzyskać lody z jagód o nieco jaśniejszym kolorze. Te są ciemne, za to banan i ananas doskonale komponują się z naszymi polskimi jagodami. Poza sezonem zastąpcie je borówką amerykańską, tylko kolor wtedy nie będzie tak głęboki, chyba że dorzucicie trochę malin dla równowagi. Możecie wykorzystać dowolną mieszanką owoców jagodowych w tym zestawie – zawsze wyjdzie smacznie :). Dajcie znać, jakie są Wasze wrażenia po degustacji :).

Lody jagodowe

Liczba porcjiok. 500 ml
Czas przygotowania i oczekiwania3 godz., 5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Lody jagodowe wegańskie, bez cukru, bez jajek i bez mleka. Przepis na lody z jagód, banana i ananasa, opcjonalnie z dodatkiem wanilii i mleka kokosowego, doskonałe w smaku i niskokaloryczne.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 Szklanki jagód (świeże lub zamrożone)
  • 1 banan (bardzo dojrzały, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
  • 1 gruby plaster świeżego ananasa (słodki, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)

opcjonalnie

  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Lody jagodowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jagody - właściwości i walory

Przydatny sprzęt:

Lody jagodowe - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
Krok 2
Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.
Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Lody jagodowe
Lody jagodowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)