fbpx
Czytasz właśnie
Lody z mango

Lody z mango

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

Pamiętam ich konsystencję: kremową, bez grudek, delikatną. Można było zanurzać w nich niedużą łyżeczkę i rozkoszować się każdą malutką porcją, zamykając oczy i myśląc, że właśnie tak smakują najlepsze wakacje. Bo podróż do Australii, wtedy, w 2012 roku, to był najlepszy wyjazd mojego życia. I choć nie zdawałam sobie sprawy, że to dopiero początek moich wojaży i każda kolejna daleka wycieczka przybliży mnie do poznania kolejnych, niezapomnianych smaków, tamte lody z mango na zawsze utkwiły w mojej pamięci.

Lody z mango jako sorbet lub z zestawem opcjonalnych dodatków

Pięć lat później, w jednej z wrocławskich lodziarni, spróbowałam pysznych lodów z mango z dodatkiem marakui, której ziarenka delikatnie chrupały w kremowej masie. To był tamten smak i tamta konsystencja, choć w nieco innym, urozmaiconym wydaniu.

Zobacz też
Ajoblanco

We własnym domu lody z mango zrobiłam, miksując zamrożone kawałki dojrzałego mango z kokosową śmietanką. Można je, opcjonalnie, zrobić z dodatkiem mrożonych bananów i ananasów, dołożyć odrobinę mięty lub kolendry, a nawet dodać syrop z agawy, miód lub ksylitol, jeśli mają być jeszcze słodsze. Są doskonałe i cieszę się, że ten niezapomniany smak mogę odtworzyć w mojej kuchni, choć wiele bym dała, by znów znaleźć się w Sydney i sprawdzić, czy tam nadal smakują równie dobrze jak dawniej.

Lody z mango

Lody z mango

Przepis na lody z mango naturalne, bez mleka i cukru, wegańskie i doskonale smakujące. Domowe lody z mango i banana lub mleka kokosowego.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 3 hours 5 minutes
Razem: 3 hours 5 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka
Przepis na: lody z mango
Liczba porcji: 500 ml
Kalorie: 307kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 2 mango (duże, słodkie, obrane i wypestkowane, zamrożone w kawałkach)

Opcjonalnie

  • 1,5 szklanki śmietanki kokosowej (zamrożona; można zastąpić 1 bananem zamrożonym w kawałkach lub 1 grubym plastrem obranego ananasa, zamrożonym w kawałkach)
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu, albo syropu z agawy
  • 1 Garść listków świeżej mięty
  • 1 marakuja (wydrążony miąższ)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
  • Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
  • Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100ml (lody ze wszystkich składników podanych na liście) | Kalorie: 307kcal (15%) | Węglowodany: 22g (7%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 22g (138%) | Sód: 8mg | Potas: 404mg (12%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 965IU (19%) | Witamina C: 31.4mg (38%) | Wapń: 17mg (2%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Lody z mango
Lody z mango
Zobacz komentarze (1)
  • W potrawach piękne jest to, że właśnie ten, konkretny smak potrafi obudzić w nas związane z nim wspomnienia. Czasem są to chwile dotyczące naszego rodzinnego domu, a czasem nieodłącznie kojarzące się z danym miejscem na drodze naszej podróży.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom