Lody z mango

5/5 (2)

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

Pamiętam ich konsystencję: kremową, bez grudek, delikatną. Można było zanurzać w nich niedużą łyżeczkę i rozkoszować się każdą malutką porcją, zamykając oczy i myśląc, że właśnie tak smakują najlepsze wakacje. Bo podróż do Australii, wtedy, w 2012 roku, to był najlepszy wyjazd mojego życia. I choć nie zdawałam sobie sprawy, że to dopiero początek moich wojaży i każda kolejna daleka wycieczka przybliży mnie do poznania kolejnych, niezapomnianych smaków, tamte lody z mango na zawsze utkwiły w mojej pamięci.

Lody z mango jako sorbet lub z zestawem opcjonalnych dodatków

Pięć lat później, w jednej z wrocławskich lodziarni, spróbowałam pysznych lodów z mango z dodatkiem marakui, której ziarenka delikatnie chrupały w kremowej masie. To był tamten smak i tamta konsystencja, choć w nieco innym, urozmaiconym wydaniu.

We własnym domu lody z mango zrobiłam, miksując zamrożone kawałki dojrzałego mango z kokosową śmietanką. Można je, opcjonalnie, zrobić z dodatkiem mrożonych bananów i ananasów, dołożyć odrobinę mięty lub kolendry, a nawet dodać syrop z agawy, miód lub ksylitol, jeśli mają być jeszcze słodsze. Są doskonałe i cieszę się, że ten niezapomniany smak mogę odtworzyć w mojej kuchni, choć wiele bym dała, by znów znaleźć się w Sydney i sprawdzić, czy tam nadal smakują równie dobrze jak dawniej.

Lody z mango

Liczba porcjiok. 500 ml
Czas przygotowania i oczekiwania3 godz., 5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Przepis na lody z mango naturalne, bez mleka i cukru, wegańskie i doskonale smakujące. Domowe lody z mango i banana lub mleka kokosowego.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 mango (duże, słodkie, obrane i wypestkowane, zamrożone w kawałkach)

opcjonalnie

  • 1,5 Szklanki śmietanki kokosowej (zamrożona; można zastąpić 1 bananem zamrożonym w kawałkach lub 1 grubym plastrem obranego ananasa, zamrożonym w kawałkach)
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu, albo syropu z agawy
  • 1 Garść listków świeżej mięty
  • 1 marakuja (wydrążony miąższ)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Lody z mango - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak obrać mango

Przydatny sprzęt:

Lody z mango - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
Krok 2
Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.
Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Lody z mango
Lody z mango

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

1 komentarz
  1. W potrawach piękne jest to, że właśnie ten, konkretny smak potrafi obudzić w nas związane z nim wspomnienia. Czasem są to chwile dotyczące naszego rodzinnego domu, a czasem nieodłącznie kojarzące się z danym miejscem na drodze naszej podróży.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)