fbpx
Czytasz właśnie
Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Surowa ryba na moim stole pojawia się dość często. Tym razem zagości na nim łosoś marynowany czyli prosta przystawka imprezowa o azjatyckich korzeniach. Taki surowy łosoś w marynacie z pewnością posmakuje miłośnikom sushi, sashimi i wszystkim tym, którzy znają i uwielbiają tatar z łososia lub łososia gravlax. Zobaczcie jak zrobić łososia marynowanego.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej

Tego typu dania, surowe w swojej formie, a jednocześnie pożywne, zostały wymyślone przez azjatyckich rybaków. Będąc na morzu i łowiąc ryby, część z nich przeznaczali na własne posiłki i zjadali na surowo, wzbogacając ich smak mało skomplikowanymi składnikami. I tak, podobnie jak pasterze przygotowujący pierwotnie tatar z koniny, rybacy jedli plasterki surowego łososia, tuńczyka i innych ryb.

Łatwy do zrobienia łosoś z dodatkiem marynaty

Łosoś marynowany jest wyjątkowo prosty do przygotowania i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Wystarczy odpowiednio pokroić surową rybę i zanurzyć ją na 15 minut w kilkuskładnikowej marynacie. Polecam gorąco zaserwować go z marynowanym imbirem! Dodatkowo można też oczywiście dołożyć do niego ugotowany ryż. Sposób podania dokładnie w taki sam jak w przypadku ryżu na sushi: można ulepić z wystudzonego kilka dekoracyjnych kulek, położyć obok sałatkę z glonów, kiełki, kilka plasterków cytryny…

Zobacz też
Brukselka

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany jak w kuchni japońskiej czyli surowy łosoś serwowany w zalewie octowej, z drobno posiekaną cebulką.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 20 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Przekąska, Starter
Kuchnia: Japońska
Przepis na: łosoś marynowany, łosoś w marynacie, łosoś z marynatą
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 125kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 200-300 g łososia (filetowany, pokrojony na plasterki)

Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego
  • 1 cebula (bardzo drobno pokrojona)
  • szczypta cukru

Do dekoracji

  • szczypiorek, mięta lub cebula (posiekany)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki marynaty łączę w miseczce.
  • Łososia wkładam do marynaty i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce.
  • Układam plasterki łososia wyjęte z marynaty dekoracyjnie na talerzykach, ozdabiam szczypiorkiem, miętą lub cebulą i serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 85g | Kalorie: 125kcal (6%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 16g (32%) | Tłuszcze: 4g (6%) | Cholesterol: 41mg (14%) | Sód: 537mg (23%) | Potas: 426mg (12%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 75IU (2%) | Witamina C: 2.6mg (3%) | Wapń: 15mg (2%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W prosty sposób można przygotować całkiem elegancki starter, a później, w miarę pobudzania apetytu, podawać kolejne dania. W prostocie i dobrej jakości składników siła! Pamiętajcie, żeby postawić na naprawdę dobrego, świeżego łososia.

Łosoś marynowany
Łosoś marynowany

Bardzo jestem ciekawa, jak posmakuje Wam marynowany łosoś. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom