Najprostszy lukier można przygotować, mieszając wrzątek z cukrem pudrem i dodając odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowana masa lukrowa, jeszcze gorąca, może zostać wylana na domowe wypieki. Potem wystarczy poczekać aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki
Ten lukier to wersja klasyczna, półprzezroczysta. Daleko mu do bieli lukrowej wersji z białek czy królewskiej. Jest za to najłatwiej go rozprowadzić i nadaje się do przygotowania lukrowej polewy na ciasto, ciasteczka czy deser.
Ze sklepowego lub domowego cukru pudru
Pamiętajcie o tym, że im lepiej zmielony cukier na puder, tym ładniejsza konsystencja gotowej mieszanki, w której nie będzie widać niewielkich, cukrowych grudek. Jeśli mielicie cukier samodzielnie, pamiętajcie o przesianiu go przez sitko po zmieleniu!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 15 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Lukier można też przygotować z gorącego soku z cytryny lub pomarańczy, zastępując nim łyżkę gorącej wody.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki ucieram łyżką w miseczce, w razie potrzeby regulując konsystencję już utartego lukru dodatkowym cukrem pudrem lub wodą.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, jak udał się Wam lukier najprostszy. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i pochwalcie się, do jakich smacznych wypieków trafił!
Witam. Chcę zrobić niespodziankę mojej rodzinie i zrobić własnoręcznie szarlotke tradycyjną koniecznie z lukrem. Proszę o pomoc i dokładny przepis krok po kroku ponieważ nie mam pojęcia jak to się robi, nigdy tego nie robiłem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Dzień dobry Czarku! Myślę, że w takim najprościej na początek będzie Ci przygotować jabłecznik, który możesz polać lukrem :).
Robiłam taki lukier do babki, ale wyszedł strasznie jasny (nie był biały). Już wiem, że dałam za mało cukru 😉
Ja ostatnio kupiłem aromaty i barwniki spożywcze w proszku. Lukier z wodą zmieszam, dodaję troszeczkę aromatu, np. jagodowego, barwnika fajnego i to jest tak pyszne, że można samo jeść, bez ciasta. 😛
Z nieba mi ten filmik spadł 😀
aj tam Dorotka,ty nic nie poprawiaj,nie musisz,wyglądasz młodziutko:))
Więc u mnie ostrożnie przez cały rok, zwłaszcza od kiedy jestem panią po trzydziestce :).
Ja muszę jakoś w swoich filmach wyglądać, bo w nich niestety nie widać moich szczupłych nóg tylko skorą do „poprawiania się na” buzię ;).
przecież jest jeszcze tyle pysznych dań do spróbowania!!!:) jaka dieta,nooo,może przed wakacjami,żeby strój nałożyć,i nie wystraszyć ogółu,reszta to pikuś:P****
hehe to taka miła alergia 😉
dobre hihihihi:) ja mam alergię na diety:P**
Jedyne co nas dziś ogranicza to obwód spodni w talii ;). Po rozpięciu oczywiście ;))). A od jutra najwyżej dieta, zresztą post się zbliża :).
hehe bo w takim dniu nie ma ograniczeń 😉
Ewelinka poszła na całość!:)))
Dorotko:) polecam,wypróbuj !!:)
akuart właśnie tego szukałam 😉 idę polukrować moje 61 pączków 😉
O, to jeszcze bardziej intensywny smak pewnie wychodzi?
a ja sok z cytryny,lub pomarańczy zagotowuję,bez wody:)