fbpx
Czytasz właśnie
Lukier pomadkowy

Lukier pomadkowy

Mazurek migdałowy

Nieco bardziej skomplikowany lukier pomadkowy, bo ucierany z syropu cukrowego. Kiedy już opanujecie przygotowywanie najprostszego lukru z cukru pudru i wrzątku oraz białego lukru z białek, warto spróbować zagotować cukier z wodą i odrobiną octu lub soku z cytryny do odpowiedniej gęstości syropu. Potem wystarczy utrzeć go na gładko i biała pomada lukrowa gotowa.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na mazurki

Lukier pomadkowy najlepiej wykorzystać do dekoracji mazurków wielkanocnych lub serników czy innych ciast o równej, płaskiej powierzchni. Można rozprowadzić warstwę o jednolitej grubości, która po zastygnięciu utworzy na dekorowanym wypieku elegancką, białą glazurę. Nie polecam go jednak do dekorowania drobnych elementów, np. za pomocą pisaków cukierniczych. Po prostu się do tego nie nadaje. Znacznie lepiej wykorzystać w tym celu biały lukier.

Jak przechowywać

Lukier pomadkowy można przechowywać w lodówce, koniecznie pod przykryciem. Nie przejmie innych zapachów, a na jego powierzchni wytworzy się po jakimś czasie cienka, sucha skorupka. Ale bez obaw! Zniknie po wymieszaniu i podgrzaniu całości. Możecie zabarwić ten lukier za pomocą barwnika spożywczego, po zdjęciu z ognia, w trakcie ucierania.

Zobacz też
Lukier z białek

Mazurek migdałowy z różą

Lukier pomadkowy

Gęsty, biały lukier pomadkowy do dekoracji ciast: serników lub mazurków i innych wypieków. Lukier pomadkowy ucierany z syropu cukrowego - przepis.
4.67 from 6 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: lukier pomadkowy, lukier pomadowy
Liczba porcji: 23 łyżki (około)
Kalorie: 50kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g cukru (1½ szklanki)
  • 125 ml wody (½ szklanki)
  • ½ łyżki octu 6% lub soku z cytryny

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. W trakcie gotowania, za pomocą silikonowego pędzelka zanurzonego delikatnie w wodzie, wycieramy krople osadzające się na ściance garnka (zapobiegnie to krystalizowaniu się syropu).
  2. Łyżki zanurzonej raz w syropie nie wolno wkładać do niego ponownie - może to spowodować krystalizację cukru.
  3. Lukier pomadkowy można wykorzystać natychmiast po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce przez ok. 30 dni. Wyjęty z lodówki, przed wykorzystaniem, trzeba delikatnie podgrzać.

Jak zrobić

  • Cukier rozpuszczam w wodzie wymieszanej z octem/sokiem z cytryny, zagotowując całość w garnku.
  • Gotuję syrop cukrowy na dużym ogniu, sprawdzając za pomocą łyżki jego konsystencję. 
    Kiedy syrop będzie spływać z łyżki, pozostawiając na niej nitkę zawijającą się w tzw. piórka, natychmiast zdejmuję garnek z ognia.
  • Wstawiam garnek do miski z zimną wodą (zatrzymuję proces gotowania syropu) i za pomocą drewnianej łyżki ucieram intensywnie syrop do białości.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (ok. 15 ml) | Kalorie: 50kcal (3%) | Węglowodany: 13g (4%) | Cukier: 13g (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał Wam się lukier pomadowy i do czego go wykorzystaliście :).

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom