Lukier z białek

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Przygotowując tegoroczne pierniczki świąteczne zastanawiałam się nad sposobem ich ozdobienia – brązowa polewa czekoladowa, kolorowe lukry, wzorki malowane pisakami cukierniczymi, których nadal nie posiadam… A może klasycznie – biały lukier i proste, kolorowe dodatki? Klasyczny lukier z białek przygotowuje się z białek z dodatkiem cukru pudru. Można dodać do niego aromat waniliowy lub migdałowy albo sok z cytryny, który przyspieszy jego „ścinanie się” na powierzchni ciastek i przedłuży trwałość i przydatność do spożycia.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta

Im więcej cukru pudru, tym lepsza krzepliwość i „bielszy odcień bieli” ;). Po wymieszaniu składników warto wypróbować kilka kropel lukru na talerzyku i zobaczyć, czy schną wystarczająco szybko i czy dekoracja nie rozpływa się zaraz po wykonaniu.

Lukier z białek można przechowywać w lodówce 1-2 dni, najlepiej w woreczku lub w szczelnie zamkniętym pudełku. Jeśli zgęstnieje, wystarczy dodać do niego odrobinę wody lub rumu i dobrze wymieszać.

Lukier z białek

Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Prosty lukier z białek do dekoracji ciast, ciasteczek i pierniczków. Łatwy do zrobienia, można przygotować bez miksera.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Lukier

    • 1 białko (przed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone; wielkość białka będzie wpływać na ilość cukru pudru, który trzeba dosypać do uzyskania pożądanej gęstości)
    • 100 g cukru pudru (jeśli lukier ma być wykorzystany do drobnych dekoracji, można dodać więcej cukru, łącznie nawet 200 g cukru pudru)

    Dodatki (do wyboru) (opcjonalnie)

    • 1 Kropla aromatu migdałowego lub waniliowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka soku z buraków
    • barwnik spożywczy

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Lukier z białek - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Lukier będzie gęstszy i bardziej biały, gdy zamiast rozkłócania widelcem ubije się go za pomocą elektrycznego miksera.
    2. Jak sprawdzić świeżość jajka
    3. Jak wyparzyć jajko

    Lukier z białek - Jak zrobić

    Krok 1
    Białko wlewam do miski, dodaję cukier puder i rozkłócam widelcem aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru (nieco rzadszy do malowania pędzelkiem, gęstszy i sztywniejszy do drobnych wzorków malowanych pisakiem cukierniczym).
    Krok 2
    Dodaję opcjonalne składniki i jeszcze chwilę mieszam.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Klasyczny lukier z białek jest doskonałą bazą do barwienia na inne kolory. Odrobina soku z buraków zabarwi go na różowo, można też mieszać go z barwnikami spożywczymi.

    Mój lukier nie jest sztywny i gęsty, dzięki czemu pozwala na malowanie nim ciastek za pomocą pędzelka. Jeśli chcemy uzyskać lukier, za pomocą którego namalujemy na ciastkach drobne, skomplikowane wzorki, warto dodać do niego nieco więcej cukru i, opcjonalnie, ubijać za pomocą miksera, uzyskując gęsty, biały lukier.

    Biały lukier
    Biały lukier

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    18 komentarzy
    1. Twoje nowe filmy są naprawdę dobrej jakości i byłyby jeszcze lepsze, gdybyś popracowała nad oświetleniem. Wszystkie ujęcia z przygotowania potraw są świetne. Do dopracowania zostają jeszcze tylko ujęcia z Tobą – one są ‚przepalone’ i niestety słabo Cię widać, co może psuć końcowy efekt. Domyślam się, że to zamierzony efekt artystyczny, jednak trochę za mocny 😉

    2. @Kuba Dziękuję :). Żaden negatywny efekt w moim filmie nie jest zamierzony, a raczej wynika z ciągłych braków w sprzęcie :). I w umiejętnościach zresztą też. Postanowiłam pójść najpierw w ilość, a o jakość będę się martwić później :).

    3. a ja do lukru nie dają białek- mieszam sam cukier puder z wodą i też jest dobry 🙂 a no i oczywiście jakiś aromacik też jest 🙂

      1. Też znam tę wersję, ale jednak wolę białkową, zwłaszcza gdy trzeba robić drobne zdobienia. Bo do polania całego sernika czy ciasta marchewkowego taki wodny lukier jak najbardziej można wykorzystać. Albo np. do pączków :).

    4. [..YouTube..] Dodam jeszcze, że lukier do malowania drobnych zdobień, oprócz użycia większej ilości cukru pudru, powinno się ubijać za pomocą miksera. Wyjdzie wtedy bardzo biały i dość gęsty.

    5. Dodam jeszcze, że lukier do malowania drobnych zdobień, oprócz użycia większej ilości cukru pudru, powinno się ubijać za pomocą miksera. Wyjdzie wtedy bardzo biały i dość gęsty.

    6. ubilam bialka, dodalam cukier puder i pozostale skladniki, lukier ma zwarta gesta konsystencje(ubijalam mikserem), jest super;-) doskonale sie go rozprowadza.Tylko troszke jajka za dlugo we wrzatku przytrzymalam bo mi zie troszke bialko scielo, ale tylko ciutke hehe;-) wiec tak jak w przepisie 10 sekund, dluzej nie;-) ciasto marchewke, grubo oblane lukrem czeka na mnie….hmmm…mniam;-)

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).