Lukier

Najprostszy lukier można przygotować, mieszając wrzątek z cukrem pudrem i dodając odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowana masa lukrowa, jeszcze gorąca, może zostać wylana na domowe wypieki. Potem wystarczy poczekać aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze wypieki

Ten lukier to wersja klasyczna, półprzezroczysta. Daleko mu do bieli lukrowej wersji z białek czy królewskiej. Jest za to najłatwiej go rozprowadzić i nadaje się do przygotowania lukrowej polewy na ciasto, ciasteczka czy deser.

Ze sklepowego lub domowego cukru pudru

Pamiętajcie o tym, że im lepiej zmielony cukier na puder, tym ładniejsza konsystencja gotowej mieszanki, w której nie będzie widać niewielkich, cukrowych grudek. Jeśli mielicie cukier samodzielnie, pamiętajcie o przesianiu go przez sitko po zmieleniu!

5 od 2 osób
Lukier
Lukier najprostszy
Przygotowanie
3 min
Czas gotowania
3 min
Całkowity czas
6 min
 
Przepis na lukier najprostszy czyli klasyczny lukier z cukru pudru, którego smak można wzbogacić sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: klasyczny lukier, lukier, lukier klasyczny, lukier najłatwiejszy, lukier najprostszy, lukier z cukru pudru i wody, łatwy lukier, szybki lukier
Liczba kalorii: 29 kcal
Liczba porcji: 16 łyżek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Lukier najprostszy - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Lukier można też przygotować z gorącego soku z cytryny lub pomarańczy, zastępując nim łyżkę gorącej wody.
Lukier najprostszy - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki ucieram łyżką w miseczce, w razie potrzeby regulując konsystencję już utartego lukru dodatkowym cukrem pudrem lub wodą.

Wartości odżywcze
Lukier najprostszy
Wielkość porcji (1 łyżka)
Liczba kalorii 29 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 7g
Witamina C 0.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Bardzo jestem ciekawa, jak udał się Wam lukier najprostszy. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i pochwalcie się, do jakich smacznych wypieków trafił!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

18 komentarzy
  1. Witam. Chcę zrobić niespodziankę mojej rodzinie i zrobić własnoręcznie szarlotke tradycyjną koniecznie z lukrem. Proszę o pomoc i dokładny przepis krok po kroku ponieważ nie mam pojęcia jak to się robi, nigdy tego nie robiłem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

  2. Ja ostatnio kupiłem aromaty i barwniki spożywcze w proszku. Lukier z wodą zmieszam, dodaję troszeczkę aromatu, np. jagodowego, barwnika fajnego i to jest tak pyszne, że można samo jeść, bez ciasta. 😛

  3. Ja muszę jakoś w swoich filmach wyglądać, bo w nich niestety nie widać moich szczupłych nóg tylko skorą do „poprawiania się na” buzię ;).

  4. przecież jest jeszcze tyle pysznych dań do spróbowania!!!:) jaka dieta,nooo,może przed wakacjami,żeby strój nałożyć,i nie wystraszyć ogółu,reszta to pikuś:P****

  5. Jedyne co nas dziś ogranicza to obwód spodni w talii ;). Po rozpięciu oczywiście ;))). A od jutra najwyżej dieta, zresztą post się zbliża :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)