Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Czasem przychodzi mi ochota zjedzenia czegoś ostrego, ale jednocześnie uzupełnionego innymi smakami. Bardzo lubię pikantne dania, chociaż nie jestem zwolenniczką potraw, w których ostrość dominuje do tego stopnia, że podczas jedzenia trudno odgadnąć nazwy składników, z których zostały przygotowane. Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym należy do dań bardzo ostrych, za sprawą dodanej do sosu zielonej pasty curry.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza

Dzięki dodatkowi łagodnych kiełków fasoli, mleczka kokosowego i krewetek smaki świetnie się uzupełniają, tworząc ciekawą i prostą w przygotowaniu kompozycję. Jest to, po curry z łososiem, kolejne wyjątkowo udane połączenie zielonej pasty curry i mleka kokosowego w mojej kuchni.

Poza zieloną pastą curry danie nie wymaga dodawania żadnych przypraw, a jego przygotowanie trwa niewiele – tylko 15 minut. Miłośnicy nieco mniej ostrych potraw mogą zmniejszyć ilość dodawanej pusty curry o połowę. Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym to naprawdę świetne danie!

Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym, przygotowany z dodatkiem ostrej, zielonej pasty curry to potrawa kuchni singapurskiej i prosty do zrobienia, szybki oraz efektowny obiad.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g krewetek królewskich (obrane)
  • 250 g chińskiego makaronu (chow mein (pszenny, z glutenem) lub sojowy, albo ryżowy)
  • 2 puszki mleka kokosowego (małe, ok. 200 ml lub 1 duża, ok. 400 ml)
  • 250 ml wywaru (warzywny lub rybny)
  • 1 puszka kiełków fasoli (ok. 450 g)
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 3 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½zielonej papryki (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 limonki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przydatne poradniki:

Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym - Jak zrobić

Krok 1
W woku rozgrzewam olej i smażę cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając, aż do zeszklenia.
Krok 2
Dodaję pastę curry, smażę jeszcze przez 2 minuty. Dodaję wywar i mleczko kokosowe, doprowadzam do wrzenia i duszę na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Podczas duszenia sosu zalewam w żaroodpornym naczyniu makaron wrzątkiem tak, aby był przykryty wodą. Przykrywam i odstawiamy na ilość minut podaną na opakowaniu.
Krok 4
Do sosu dodaję rozmrożone, obrane krewetki i gotuję przez ok. 3 minuty, aż zróżowieją. Cały czas mieszam.
Krok 5
Dodaję paprykę i kiełki fasoli, a na końcu sok wyciśnięty z 1 limonki.
Krok 6
Odcedzony makaron układam na głębokich talerzach i polewam sosem z krewetkami.
Krok 7
Każdy talerz ozdabiamy ćwiartką limonki i drobno pokrojoną, suszoną papryczką chili.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Makaron z krewetkami po singapursku
Makaron z krewetkami po singapursku

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.

Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

14 komentarzy
  1. @Karol Jedna porcja około 300 kcal. Jak na obiad to chyba nie ma tragedii? 🙂

  2. Uwielbiam takie w czosnku. Krewetki są super, tylko z cholesterolem trzeba ostrożnie.

    1. Tak, krewetki mają go niestety dużo, więc można je włączyć do zdrowej diety na przemian z innymi owocami morza i rybami, ale na pewno nie jest wskazane codzienne ich jedzenie.

  3. Bardzo dawno jadlam krewetki bez dodatkow podawane byly na listku salaty. Bardzo mi smakowaly. Byloto w 1968 roku w Danii. Od tego czasu szukam tego smaku. Przepisy, ktore tu znalazlam to nie to. Tamte byly bez zadnych przypraw i dodatkow. Ale teraz bede chciala sprubowac waszych kilku przepisow. Potem skomentuje i opisze, ktore mi smakowaly- pozdrawiam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)