Makaron z truskawkami i chili

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Klasyczny makaron z truskawkami podaje się na słodko, z dodatkiem twarogu, śmietany, lub, w nieco nowocześniejszej wersji, z mascarpone. Makaron z truskawkami i chili to wersja tego dania na ostro, z dodatkiem nadających truskawkom charakterystycznego smaku balsamico i parmezanu.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Makaron z truskawkami i chili można podać z dodatkiem pokrojonych w plasterki, świeżych truskawek polanych balsamico i ziół: bazylii i mięty lub zaserwować tylko z sosem truskawkowym. Moja propozycja to szerokie wstążki – pappardelle, ale możecie wybrać swój ulubiony makaron o dowolnym kształcie. Ostrym sosem można też nadziewać duże, ugotowane muszle.

Makaron z truskawkami i chili

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Makaron z truskawkami i chili czyli przepis na makaron z truskawkami wytrawny na ostro. Prosty przepis na makaron z truskawkami i chili i szybki, tani obiad na lato.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400-500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki, można zastąpić makaronem o innym kształcie)
  • 4 Szklanki truskawek
  • 4 łyżki śmietanki kremówki (można zastąpić klasycznym twarogiem)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki balsamico
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 4 łyżki parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chili (mała, drobno posiekana)
  • listki mięty do dekoracji

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Makaron z truskawkami i chili na ostro - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować makaron
  2. Truskawki - walory, właściwości, witaminy

Makaron z truskawkami i chili - Jak zrobić

Krok 1
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy.
Krok 2
Na patelni roztapiamy połowę masła i podsmażamy papryczkę chili aż zmięknie.
Krok 3
Do papryczki dodajemy zmiksowane truskawki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
Krok 4
Do sosu truskawkowego dodajemy śmietankę, doprawiamy kakao, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, pod koniec dodając utarty parmezan.
Krok 5
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przekładamy pozostałym masłem.
Krok 6
Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżą miętą i/lub bazylią.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

 

Makaron z truskawkami i chili na ostro
Makaron z truskawkami i chili na ostro

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.

Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

16 komentarzy
  1. Intrygujący przepis… Truskawki uwielbiam, pikantne potrawy też, więc będzie smakowało. Może jutro uda się przetestować. 🙂

  2. Widze, że pani również używa szefa kuchni z Tupperware też bardzo go lubie używać 🙂 a makaton pycha:)

  3. [..YouTube..] @1truskawkowa Zdarza mi się z niego korzystać jak mam nieumyty dzbanek od elektrycznego blendera. W mojej kuchni to takie „koło zapasowe” 🙂 Cieszę się, że makaron smakował :).

  4. [..YouTube..] Zdarza mi się z niego korzystać jak mam nieumyty dzbanek od elektrycznego blendera. W mojej kuchni to takie „koło zapasowe” 🙂 Cieszę się, że makaron smakował :).

  5. Zdarza mi się z niego korzystać jak mam nieumyty dzbanek od elektrycznego blendera. W mojej kuchni to takie „koło zapasowe” 🙂 Cieszę się, że makaron smakował :).

  6. [..YouTube..] Niech mnie szlag trafi. Sądziłem że nic mnie bardziej nie zaskoczy, a tutaj proszę.
    Kulinarna tragedia, której powstydziliby się nawet Holendrzy z ich piwem wiśniowym w sosie do pieczeni.

  7. Niech mnie szlag trafi. Sądziłem że nic mnie bardziej nie zaskoczy, a tutaj proszę.
    Kulinarna tragedia, której powstydziliby się nawet Holendrzy z ich piwem wiśniowym w sosie do pieczeni.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)