Makaron z tuńczykiem i pomidorami przygotowuję często w mojej kuchni. Eksperymentując z kuchnią włoską, nie sposób ominąć przygotowania choć jednego makaronu z dodatkiem ryby: świeżej, wędzonej lub z puszki. Spaghetti al tonno czyli pasta z tuńczykiem, to jedno z popularnych, prostych do zrobienia dań.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 250 g świeżego tuńczyka lub tuńczyka z puszki w oliwie
- 6 małych pomidorów (obrane ze skórki, przekrojone na pół; lub 1 puszka całych pomidorów Fine Food)
- 2 ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojony)
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki natki pietruszki (drobno pokrojona)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
- Jak ugotować makaron
- Jak sprawdzić świeżość ryby
Jak zrobić
- Tuńczyka podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu na klarowanym maśle.
- Na drugiej patelni, na oliwie z oliwek, szklimy na małym ogniu czosnek i natkę pietruszki.
- Do czosnku i natki dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i podsmażamy przez kilka minut na średnim ogniu. Świeże pomidory należy poddusić z czosnkiem i natką przez kilka minut pod przykryciem.
- Warzywa dodajemy do tuńczyka i znów podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przerzucamy na durszlaku z masłem, aż całkowicie się roztopi.
- Nakładamy makaron na talerze, polewamy sosem i dekorujemy świeżą bazylią.
Dziś zapraszam natomiast na makaron z tuńczykiem w wersji ze świeżą rybą, podsmażoną na niewielkim ogniu na klarowanym maśle, z dodatkiem sosu pietruszkowo-pomidorowego. Tak podany obiad, w towarzystwie lampki białego, wytrawnego wina, przeniesie nas w regiony letniej, słonecznej Italii.
Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami
Świeża ryba i produkty marki Fine Food wykorzystane w przepisie i pokazane w filmie zostały dostarczone przez Makro Cash & Carry.
Zobacz też: Inne pomysły na potrawy kuchni włoskiej
Pomidory to owoce, nie warzywa.
[..YouTube..] Pomidory to owoce, nie warzywa.
Jestem fanka kuchni wloskiej ,zainspirowana Twoim przepisem postanowilam przyrzadzic makaron z tunczykiem.Zazwyczaj robilam tylko spaghetti bolognese, tym razem postanowilam sprobowac czegos nowego. wyszlo pyszne:)) Przepis zmodyfikowalam dodajac do niego pieczarki , papryke czerwona, troche marchewki, a d sosu na koniec gotowania dodalam rozklucone jajko co nadalo fajna konsystencje:)) jesli chodzi o makaron uzylam tagiatelle, swietnie komponowal sie z stym sosem:)
oprocz cebuli i szosnku troche bazyli oregano slodkiej papryki i na koniec na talerzu troche startego sera . mniam :)) dziekuje za inspiracje:)
Prędzej ona do mnie ;))))). A na serio to nie widzę podobieństwa, Paulina chyba nawet ma niebieskie oczy i jest dużo młodsza :).
[..YouTube..] Prędzej ona do mnie ;))))). A na serio to nie widzę podobieństwa, Paulina chyba nawet ma niebieskie oczy i jest dużo młodsza :).
[..YouTube..] @milenasymilenasy Prędzej ona do mnie ;))))). A na serio to nie widzę podobieństwa, Paulina chyba nawet ma niebieskie oczy i jest dużo młodsza :).
[..YouTube..] jestescie jak siostry!bardzo podobne do siebie, nawet glosami, kolor oczu to drugorzędna sprawa
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia
jestescie jak siostry!bardzo podobne do siebie, nawet glosami, kolor oczu to drugorzędna sprawa
[..YouTube..] a co do dania to zaraz bede robić, tylko dodam tuńczyka z puszki i troche soku z cytryny na koniec, zeby danie nie bylo zbyt mdłe
[..YouTube..] jestes podobna do tej pauliny sykut z polsatu
ja uwielbiam dodac swieze listki bazylii to zamiast pietruszki i czasem ew. jakas kukurydze lub mieszanke meksykanska, i fakt ze swiezym tunczykiem jest o lepsze ale kilka firm puszkowaych tez jest niczego sobie 🙂
Pewnie, sama mam cały zapas dobrych puszek w szafkach i korzystam zawsze jak nie mam dostępu do świeżego tuńczyka, który w mojej okolicy nie pojawia się zbyt często, a do Makro mam niestety dość daleko :).
szkoda że ja nie mam makro w swoim mieście i nie mam dostępu do tak świeżych ryb które tak uwielbiam zostaje mi tuńczyk z” rio mare” , ale on tez wcale nie jest taki tani podobnie robię to danie:) ,ale daje jeszcze oliwki no i na koniec koniecznie parmezan musi być:)
[..YouTube..] szkoda że ja nie mam makro w swoim mieście i nie mam dostępu do tak świeżych ryb które tak uwielbiam zostaje mi tuńczyk z” rio mare” , ale on tez wcale nie jest taki tani podobnie robię to danie:) ,ale daje jeszcze oliwki no i na koniec koniecznie parmezan musi być:)
Tak, przygotuję dla nich jeszcze kilka przepisów, a dzięki współpracy powstanie też jeden ciekawy wideoporadnik, ale o tym niebawem :).
widze, ze wspolpracujesz i reklamujesz MAKRO ?;>
[..YouTube..] Tak, przygotuję dla nich jeszcze kilka przepisów, a dzięki współpracy powstanie też jeden ciekawy wideoporadnik, ale o tym niebawem :).
[..YouTube..] @klusiiaa Tak, przygotuję dla nich jeszcze kilka przepisów, a dzięki współpracy powstanie też jeden ciekawy wideoporadnik, ale o tym niebawem :).
[..YouTube..] widze, ze wspolpracujesz i reklamujesz MAKRO ?;>
No jeden z lepszych jest jeszcze kilka innych miejsc ale są to już specjalistyczne sklepy np. na ursynowie wiem ze jest jeden i słychałam że koło ronda babka podobno rewelacyjny.
Nie byłam :). Pewnie tak, w Warszawie jest też największy rynek zbyt, zwłaszcza restauracyjny. Ale we Wrocławiu też jest sporo, chociażby właśnie jest tuńczyk, o którego czasem ciężko nawet w znanych delikatesach.
Czy można dodać do tego jakieś inne przyprawy czy nie jest raczej wskazane?Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis:)
W tej wersji danie jest bardzo łagodne. Myślę, że można też spróbować dodać sproszkowane chili do sosu albo świeże, drobno pokrojone, nieco wcześniej, podczas podsmażania czosnku i natki i w ten sposób przygotować wersję na ostro. Również pozdrawiam :).
Smakowicie wygląda…muszę koniecznie zrobić, bo kocham wręcz smak tuńczyka:))
[..YouTube..] Smakowicie wygląda…muszę koniecznie zrobić, bo kocham wręcz smak tuńczyka:))
wybór świeżych ryb chyba najlepszy w Warszawie