Makowiec to takie ciasto, którego w Święta w wielu polskich domach nie może zabraknąć na stole. U mnie przywołuje na myśl wspomnienia sprzed lat. Wspólne przygotowywania i krzątanina oraz rozchodzący się po domu zapach… Piernik czy korzenne, świąteczne pierniczki albo dojrzewający w spiżarni, nabierający smaku i aromatu keks. A może typowo świąteczna rolada, strucla z makiem? Moja babcia od lat robi makowce. Zapraszam Wam po przepis na makowiec zawijany.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
i inne receptury na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc
Święta w moim domu rodzinnym to keks z kolorowym nadzieniem i bakaliami, polany polewą z rozpuszczonej, mlecznej czekolady. Oprócz tego sernik puszysty mojej mamy. Natomiast potem, kiedy jedziemy do mojej babci, od kiedy pamiętam, zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc, możemy liczyć na porcję świątecznego makowca.
Przepis na makowiec
Babcia wypieka go z krucho-drożdzowego ciasta. Dzięki tej mieszance surowe ciasto posmarowane masą makową, po zawinięciu w roladę, nie rozwarstwi się i zbyt mocno nie wyrośnie w trakcie pieczenia. Potem już tylko dekoracja i można pałaszować ze smakiem :). Teraz również i Wy możecie poznać tę recepturę. Zobaczcie jak zrobić makowiec jak u mojej babci.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa z maku
- ½ kg maku Fine Food* (wypłukany, zalany zimną wodą, odstawiony na kilka godzin, osączony na sicie wyłożonym lnianą ściereczką)
- 1 szklanka cukru (można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
- 200 g masła (1 kostka)
- ¾ szklanki miodu
- 1½ l mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą)
- 100 g migdałów w płatkach Fine Food*
- 50 g orzechów nerkowców lub włoskich Fine Food* (w całości lub grubo siekane)
- 100 g rodzynek Bio Fine Food*
- ½ laski wanilii
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto krucho-drożdżowe
- 2½ szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 3 łyżki śmietany (o temperaturze pokojowej)
- skórka starta z ½ cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 150 g masła (¾ kostki; stopione)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić biały lukier
- Masa makowa – przepis
Jak zrobić
- Osączony mak wsypujemy do garnka i zalewamy ciepłym mlekiem. Po 15 minutach stawiamy na ogniu i podgrzewamy na niewielkim płomieniu przez ok. 30 minut.
- Osączamy mak na sicie wyłożonym lnianą ściereczką, dokładnie odciskamy (masa makowa nie może być rzadka) i mielimy 2-3 razy w maszynce o najmniejszych oczkach.
- W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy bakalie i miąższ wydrążony z 1/2 laski wanilii i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty na niedużym ogniu, cały czas mieszając.
- Do garnka z bakaliami dodajemy mak i podgrzewamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Odstawiamy ją do wystudzenia.UWAGA: przy zbyt rzadkiej masie makowej ciasto niestety się nie uda.
- Mąkę przesiewamy do miski i cienkim strumieniem wlewamy schłodzone, stopione masło, cały czas mieszając nożem lub łopatką.
- Drożdże rozcieramy w miseczce ze śmietaną.
- Dodajemy do mąki 2 jajka i 1 żółtko (1 białko zostawiamy do dodania później do masy makowej), cukier puder i rozczyn drożdżowy. Siekamy całość nożem, łopatką albo siekaczem do kruchego ciasta, następnie szybko zagniatamy ciasto i przykrywamy lnianą ściereczką.
- Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ostudzoną masą makową.
- Ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×40 cm.
- Na obydwu płatach ciasta rozsmarowujemy masę makową.
- Szybko rolujemy ciasta, dokładnie dociskając (niedociskane ciasto nie zawinie się w roladę tylko otoczy masę makową).
- Rolady zawijamy luźno w papier do pieczenia lub folię aluminiową (zostawiamy tyle miejsca, żeby do środka łatwo mieściła się dłoń). Roladę najlepiej ułożyć tak, żeby brzeg ciasta leżał na spodzie. Boki należy dokładnie skleić.UWAGA: Rolady, zamiast zawijania w papier/folię, można też ułożyć, brzegiem do dołu, w wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem keksówkach.
- Przekładamy obie rolady na blaszkę do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte, nadal zawinięte rolady wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Pod koniec pieczenia rozwijamy i rumienimy wierzch.
- Wystudzonego makowca lukrujemy, usypujemy na wierzchu kilka pasków z maku i delikatnie prószymy grubo pokrojonymi, blanszowanymi orzechami.
Wartości odżywcze
Polukrowany, posypany ukośnie makiem i ozdobiony odrobiną blanszowanych, siekanych orzechów lub migdałów.
Makowiec przepis
Makowiec mojej babci, znany też powszechnie pod nazwą strucla z makiem, to niewątpliwie jeden z najładniejszych i najchętniej próbowanych wypieków na świątecznym stole. Jeśli brak Wam doświadczenia, w rezultacie nie od razu może Wam wyjść taka ładna rolada makowa. Pamiętajcie, że ćwiczenie czyni mistrza! Z pewnością z czasem opanujecie tę umiejętność. Jak Wam się podoba?
A jakie ciasto pojawia się obowiązkowo na Waszych świątecznych stołach? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, ponieważ jestem bardzo ciekawa :).
Makowiec jest wysmienity 🙂 dziekuje za ten przepis 🙂
Smacznego i Wesołych Świąt! Cieszę się, że się udał :).
Dobry jest ten makowiec liczę na szbyką odpowiedż 😀 😀 Bardzo Prosze!!!
Bardzo dziękuję za przepis, makowiec wyszedł pyszny.Piekę wg pani przepisu już drugi raz i mam jeden problem.Nie wiem dlaczego kolejny raz pęka. Proszę o podpowiedź co robię nie tak.
Barbara
Chciałam napisać, że jest świetny ten makowiec i jakie piękne zdjęcia jestem pod wrażenie. Przez przypadek tu wpadłam, ale stronkę zapisuję do zakładek super:)))
Pozdrawiam i zapraszam do mojego bloga:)
Mam nadzieje,ze tak smakuje jak wyglada.U mnie na Swieta nie moze brakowac makowca.Sama pieke nie kupuje.
Ciasto nie wychodzi suche?
A ja mam, moze glupie, pytanie. Lepiej spytam niz popsuje dwa makowce. po wyrosnieciu makowca odwijamy go z foli czy w foli ma sie piec?
Nie ma głupich pytań i zawsze lepiej się upewnić :). W folii ma się piec, dopiero można na koniec odwinąć i zrumienić wierzch jeśli będzie taka potrzeba. Może trochę niejednoznacznie jest to opisane w instrukcji krok po kroku, zaraz podmienię, żeby nie było wątpliwości.
Ojoj hhehheheh to się dogadałyśmy:)
[..YouTube..] Ojoj hhehheheh to się dogadałyśmy:)
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Ojoj hhehheheh to się dogadałyśmy:)
O matko, przepraszam, ja to przeczytałam jako „serwetki”, hahaha ;). Wszystkie są z Zary :).
[..YouTube..] O matko, przepraszam, ja to przeczytałam jako „serwetki”, hahaha ;). Wszystkie są z Zary :).
[..YouTube..] @TheAsiuuunia O matko, przepraszam, ja to przeczytałam jako „serwetki”, hahaha ;). Wszystkie są z Zary :).
Z wyposażeniem wnętrz???Ale mi chodziło o Twoje ubrania…
Trochę mam z sieciówek z wyposażeniem wnętrz (zawsze jak tylko jestem w galerii handlowej, odwiedzam wszystkie po kolei i grzebię w koszach z wyprzedawanymi artykułami 🙂 ), a trochę uszyłyśmy same z mamą, kupując wcześniej len w sklepie z tkaninami.
[..YouTube..] Z wyposażeniem wnętrz???Ale mi chodziło o Twoje ubrania…
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Z wyposażeniem wnętrz???Ale mi chodziło o Twoje ubrania…
[..YouTube..] Trochę mam z sieciówek z wyposażeniem wnętrz (zawsze jak tylko jestem w galerii handlowej, odwiedzam wszystkie po kolei i grzebię w koszach z wyprzedawanymi artykułami 🙂 ), a trochę uszyłyśmy same z mamą, kupując wcześniej len w sklepie z tkaninami.
[..YouTube..] @TheAsiuuunia Trochę mam z sieciówek z wyposażeniem wnętrz (zawsze jak tylko jestem w galerii handlowej, odwiedzam wszystkie po kolei i grzebię w koszach z wyprzedawanymi artykułami 🙂 ), a trochę uszyłyśmy same z mamą, kupując wcześniej len w sklepie z tkaninami.
Trochę nie na temat… Masz zawsze takie ładne sweterki w filmikach…można wiedzieć gdzie je kupujesz?
[..YouTube..] Trochę nie na temat… Masz zawsze takie ładne sweterki w filmikach…można wiedzieć gdzie je kupujesz?
Wzorowałam się na przepisie, z tym, że masy makowej nie robiłam sama – zakupiłam gotową. Nie wiem czy to źle czy nie, ale wszystko wyszło pięknie za pierwszym razem i wygląda na to, że rodzinie smakowało, bo pobrali „na wynos” 🙂
Makowiec upieczony, jest pyszny (kosztowałam), jest łatwy do zrobienia. Dziękuję za ten przepis 🙂 pozdrawiam i wesołych świąt życzę.
hm probowalam, ale mi sie totalnie rozjechał 🙁 mozliwe ze masa kupna nie byla tak zbita i dlatego, badz cos z ciastem nie tak 🙁 nie byla to zbyt mila niespodzianka na swieta 🙁
Jak masa jest rzadka sama w sobie to zamiast piany z białek można do niej dodać kosteczkę drożdży (o boku 1 cm) rozrobioną w niewielkiej ilości śmietany. Szkoda, że się nie udało :(. Mnie za pierwszym razem też nie wyszedł do końca taki jak chciałam, bo za słabo rozwałkowałam i zrolowałam – czasem tak już się po prostu zdarza.
hmmm aż ślinka leci 🙂
[..YouTube..] hmmm aż ślinka leci 🙂
Klasyka to jednak klasyka :] U mnie makowiec zwykle występuje w formie masy makowej na kruchym cieście, ale zdarzyło się też mamie piec taką piękną roladę 😀 W tym roku jednak spróbujemy czegoś nowego, bo jestem ciekawa nowych smaków, w przyszłym pewnie wrócimy jak zawsze do klasyki 😀
Najlepszy makowiec robi nasz babcia. Nic go nie przebije 🙂
Babciny najlepszy, wiadomo :).
KEKS!
Makowiec na cieście drożdżowym:)
pyszny mokry sernik i przesłodziasty migdałowiec 🙂
sernik z bakaliami <3