Malibu z mlekiem

Drinki o tropikalnych smakach podbijały kluby w latach 90-tych. To właśnie wtedy rozpoczęła się moda na dyskoteki w stylu tropików, a pod szyldem neonowej palmy, na piasku, organizowano pierwsze „bikini party”. Malibu z mlekiem to drink, który zawsze będzie kojarzył mi się z tamtymi kolorowymi, studenckimi czasami, najdłuższymi wakacjami na świecie i imprezami do białego rana.

Zobacz też: Więcej pomysłów na drinki

Malibu z mlekiem było pierwszym drinkiem jakiego wypiłam poza domem; pierwszym, jakiego zamówiłam w klubie, u barmana. Pamiętam, że kosztowało wtedy prawie trzy razy więcej niż duże piwo. I choć z czasem mleczny drink o kokosowym aromacie ustąpił miejsca orzeźwiającemu mojito, do dziś lubię od czasu do czasu wlać do shakera dwa podstawowe składniki, wstrząsnąć i sączyć przez słomkę spienionego, białego drinka.

Malibu z mlekiem

Liczba porcji1
Czas przygotowania i oczekiwania3 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Przepis na malibu z mlekiem - drink o tropikalnym smaku rumu kokosowego połączonego ze skondensowanym mlekiem, lubiany szczególnie przez panie.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Drink

    • 50 ml białego rumu o aromacie kokosowym
    • 100 ml mleka skondensowanego
    • lód kruszony lub w kostkach

    Akcesoria

    • szczypce do lodu
    • shaker
    • szklanka typu hurricane, goblet, tiki, copo grande lub pinta

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Malibu z mlekiem - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Malibu z mlekiem - Jak zrobić

    Krok 1
    Do shakera wrzucamy 1-2 kostki lodu i wlewamy rum i mleko.
    Krok 2
    Intensywnie wstrząsamy zamkniętym shakerem (na powierzchni drinka powinna utworzyć się pianka).
    Krok 3
    Na dno szklanki wsypujemy lód i zalewamy wstrząśniętym drinkiem.
    Krok 4
    Serwujemy ze słomką.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Malibu z mlekiem
    Malibu z mlekiem
    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    61 komentarzy
    1. [..YouTube..] Prawda jest taka, ze sekretem doskonale drinka jest shaker. Ten, ktory prezentujesz z filmikach, to shaker francuski i niestety, ale jest on do bani 😉 Tylko drinki z shakera bostonskiego daja kremowosc i „puchatosc” drinkom 😉 Polecam Ci przerzucic sie na shaker tego wlasnie typu.

    2. Prawda jest taka, ze sekretem doskonale drinka jest shaker. Ten, ktory prezentujesz z filmikach, to shaker francuski i niestety, ale jest on do bani 😉 Tylko drinki z shakera bostonskiego daja kremowosc i „puchatosc” drinkom 😉 Polecam Ci przerzucic sie na shaker tego wlasnie typu.

    3. [..YouTube..] Zależy czy to ma być lepszy czy taki na potrzeby domowych imprez od czasu do czasu, ale nawet w hipermarketach są, w dziale z wyposażeniem kuchni. Poza tym w sieciówkach z wyposażeniem domowym też można dostać albo oczywiście przez Internet :).

    4. Zależy czy to ma być lepszy czy taki na potrzeby domowych imprez od czasu do czasu, ale nawet w hipermarketach są, w dziale z wyposażeniem kuchni. Poza tym w sieciówkach z wyposażeniem domowym też można dostać albo oczywiście przez Internet :).

    5. [..YouTube..] Skondensowane niesłodzone, w puszkach też takie było i chyba dalej można je spotkać, ale moje było z kartonika. Ma inny smak niż zwykłe mleko i więcej tłuszczu – ok. 7%. Można też ewentualnie zastąpić je słodką śmietanką do zup i sosów 12% :).

    6. Skondensowane niesłodzone, w puszkach też takie było i chyba dalej można je spotkać, ale moje było z kartonika. Ma inny smak niż zwykłe mleko i więcej tłuszczu – ok. 7%. Można też ewentualnie zastąpić je słodką śmietanką do zup i sosów 12% :).

    7. Wraz z koleżankami piłam Malibu zrobione ze zwykłego mleka UHT „Polana” 1,5% i bitej śmietany „Bakoma” w spray’u. Wyszły całkiem dobre drinki. Polecam, jeśli ktoś martwi się, że nie może kupić w sklepie skondensowanego mleczka! Pozdrawiam :*

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).