Jedne z moich ulubionych, chociaż najchętniej chyba jednak sięgam po truskawki, pyszne, czerwone maliny. To wyjątkowo smaczne, niskokaloryczne owoce sezonowe, których zbiór przypada w czasie od czerwca do września, a rosną zarówno w uprawie jak i dziko, w lasach. Są pyszne bez żadnych dodatków, bardzo dekoracyjne, a dzięki swojemu słodko-kwaskowatemu smakowi nadają się zarówno do deserów jak i wytrawnych dań.
Maliny – przygotowanie i przechowywanie
Przed podaniem trzeba je umyć pod zimną, bieżącą wodą i osączyć na sicie. Maliny smakują wyśmienicie na surowo, zerwane bezpośrednio z krzaczka lub podane z bitą śmietaną, albo jako dodatek do deserów na zimno czy ciast. Wyśmienity jest też mus z malin: wystarczy zmiksować je w blenderze, ewentualnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Tak przygotowany mus, na zimno, można wykorzystać jako dodatek deserowy lub składnik sosu sałatkowego, albo takiego serwowanego z mięsem o łagodnym smaku, np. kurczakiem, chociaż są smakosze uwielbiający np. wątróbkę drobiową z musem z malin. Mus można też oczywiście podgrzać i serwować na ciepło.
Maliny to popularny składnik domowych przetworów z owoców. Najpopularniejsze z nich to sok malinowy, który można też przygotować w formie gęstego syropu, dżem malinowy i konfitura z malin.
Można zamrozić świeże maliny, chociaż po rozmrożeniu, podobnie jak truskawki, najlepiej nadadzą się do przygotowania koktajlu czy musu, a do pieczonego ciasta dobrze dodać je zaraz po wyjęciu z zamrażarki, żeby nie zdążyły puścić soku i stracić pierwotnego kształtu.
Witaminy w malinach
Maliny to owoce bogate w witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz minerały tj. magnez, wapń, żelazo i potas. Zawierają też kwasy: cytrynowy, jabłkowy i salicylowy oraz pektyny.
Dobroczynne działanie malin
Maliny są znane przede wszystkim ze swojego działania przeciwgorączkowego: pobudzają organizm do zwiększenia produkcji potu, który, parując przez skórę, obniża temperaturę ciała. Bogactwo witamin sprawia, że są owocami doskonałymi na urodę, wpływając dobroczynnie na stan skóry i jej odporność na działanie czynników zewnętrznych.
Na przeziębienia i grypę najlepszy jest sok lub syrop z malin, a dodatkowo, zimą, świetnie rozgrzeje nas herbata z konfiturą malinową lub dżemem malinowym. Warto też przygotować napar z liści malin, który działa przeciwbakteryjnie na jelita, łagodząc biegunki i pomagając w bólach miesiączkowych. UWAGA: taki napar nie jest wskazany do spożycia kobietom w ciąży.
Maliny a dieta
100 g malin zawiera jedynie 28 kcal – to zdecydowanie jedne z najmniej kalorycznych owoców, które jednocześnie charakteryzuje niski indeks glikemiczny = 30.
Miałam zabrać się za wina i nalewki w tym sezonie, ale muszą poczekać do
przyszłego. Za to na pewno w przyszłym roku przez całe lato będę w Polsce i
przerobię wszystkie możliwe przepisy. A w daleką podróż wyjadę wiosną lub
jesienią. Całusy z Nowego Jorku :D.
Mmm, muszę pomyśleć o takim, ale to dopiero w przyszłym roku :D.
Z malin przy odrobinie wysiłku i szczęścia można zrobić przepyszne winko.
Polecam i pozdrawiam.
Dokładnie, u mnie jest tak samo z żurawinami, mimo rekomendacji do mięs,
serów etc. jakoś nie wyobrażam sobie zachwycającego smaku…
Maliny wspaniale komponują się z serkiem mascarpone, dla łasuchów wspaniałe
ciasto, z bezą, malinami, mascarpone naprawdę szac 🙂
Ładna sukienka….
Muszę wypróbować malinową maseczkę :).
Studiowałam Zarządzanie i Marketing i przez kilka lat pracowałam w
marketingu w bankach i branży IT.
Kim pani jest z zawodu?
nie zjadłabym tylko malin z dodatkiem do potraw innej beczki np. do mięs
uwielbiam maliny jako owoce, jako smak galaretki , jako dodatek do ciast ,
jako soki i w ogóle uwielbiam maliny pod każdą postacią ! <33 PS: Czasem
wykonuję maseczkę domową , naturalną z świeżych malin i super odświeża i
dodaje blasku cerze.
napar z liści malin nie jest wskazany w ciąży- może wywołać skurcze macicy
;/
Kocham MALINY!!! <3
Garść przydatnych informacji o malinach – do czego je dodajecie? #food
#kuchnia