Marchewka z groszkiem przepis | Dorota Kamińska

Marchewka z groszkiem

Uwielbiam marchewkę z groszkiem. Jako dziecko godzinami przebywałam w ogródku i czekałam, aż dojrzeją moje ulubione owoce i zielony groszek. Codziennie sprawdzałam strączki, a gdy wreszcie dojrzały, szybko zjadałam zawartość, zanim ktokolwiek inny mógłby go zerwać. Z czasem moja miłość do groszku przerodziła się w nowe uczucie: marchewka z groszkiem – delikatnie słodka, o pięknym, pomarańczowo-zielonym kolorze, cieszy moje podniebienie, kiedy przygotowuję jeden z klasycznych, polskich obiadów.

Zobacz też: Pomysły na inne dodatki do głównych dań

Marchewka z groszkiem to bardzo ładny i smaczny dodatek do drugich dań. Szczególnie pasuje do kurczaka, np. do kotletów de volaille. Sprawdzi się też jako ciepłe danie kolacyjne, choć osobiście mogłabym zjeść cały garnek samej marchewki z groszkiem również na obiad.

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Najlepsza marchewka z groszkiem, duszona na maśle, delikatnie zagęszczana mąką (opcjonalnie), z dodatkiem soli i odrobiny soku z cytryny.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 157kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 marchewki (średnie; pokrojone w kostkę)
  • 200 g groszku (świeży lub mrożony)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki + kilka łyżek wody (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i solą.
    Jak zrobić marchewkę z groszkiem krok po kroku
  • Dodajemy marchewkę, mieszamy dokładnie, żeby masło rozprowadziło się po wszystkich kawałkach. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.
  • Dodajemy groszek, delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
  • Opcjonalnie dodajemy łyżkę mąki rozrobioną w kilku łyżkach wody, dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.

Przydatne przepisy i poradniki

Zestaw marchewka z groszkiem można urozmaicić, dodając pod koniec gotowania 1-2 łyżki soku z cytryny.

Wartości odżywcze

Serving: 175g | Calories: 157kcal | Carbohydrates: 13g (4%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 10g (15%) | Saturated Fat: 6g (30%) | Cholesterol: 26mg (9%) | Sodium: 230mg (10%) | Potassium: 317mg (9%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 217.7% | Vitamin C: 28.6% | Calcium: 3.6% | Iron: 5.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam groszek z marchewką? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy to także Wasze miłe wspomnienie jedzenia z dzieciństwa :).

Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

43 komentarze
  1. Uwielbiam marchewkę z groszkiem tylko nigdy mi nie wychodzila tak jak mojej babci ale teraz sprobuje z tym przepisem.

  2. Właśnie przed chwilą zrobiłam :)) wygląda pysznie!! Super prezentuje się z kotletami sojowymi i ziemniaczkami, idę zajadać! Przepis mistrzowski!

  3. Uwielbiam!!!!, jak zrobie taki rondelek do obiadu, mimo,iż sama go pochłaniam, (moje córki juz sie przejadly niestety), na kolacje koniecznie go wykańczam i do tego kanapeczka z masełkiem:)))
    A jeszcze jadlam bardzo dobra marchewkę z pietruszka i selerem starta na plasterki, i dodatki takie same, naprwawde mniammm i polecam:)) Pozdrawaim serdecznie

  4. Przepis taki sam jak mój z tym że ja jeszcze dodaję łyżkę słodkiej śmietany. A co do ilości, to ja robię z 2 kg marchewki, wszystko krojone nożem.Roboty mnóstwo ale warto.

  5. Kiedyś do marchewki dorzuciłam garść orzeszków ziemnych ( bo tak zostało trochę w torebce)- wyszło pyyyszne

  6. @Ania nie omieszkam wypróbować 🙂 @Leokadia ale cukru już wtedy nie dodajesz, czy też na lekko słodko?

  7. Polecam marchewkę pokrojoną w słupki, ugotowaną „al-dente” ;)), z odrobiną masła i posypaną bazylią :)))

  8. to kwestia smaku, ale kiedyś dodawałam trochę cukru i była ok, teraz raczej nie dodaję cukru, jak mi czegoś brakuje w smaku dodaje nieco fruktozy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)