Masa makowa domowa – oto bazowa receptura, która bije na głowę wszelkie gotowe produkty z puszki. Najlepsza! Taka, jaką lubimy najbardziej. Można przygotować ją w domu, wykorzystując maszynkę do mielenia mięsa lub blender. Wystarczy wybrać zestaw ulubionych bakalii, słodząc miodem i powstrzymując się przed wyjedzeniem całego zapasu z miseczki. W podstawowej wersji do podania jako dodatek do klusek z makiem lub łamańców z makiem. Można w niej też maczać inne, kruche ciasteczka czy krakersy. Zobaczcie przepis na masę makową – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy z dodatkiem maku
Bardzo lubię takie proste, podstawowe przepisy. Mając odrobinę więcej czasu, przygotowuję bazowe składniki (półprodukty) wielu dań i deserów. Dzięki temu wiem dokładnie, co się w nich znajduje i sama, wedle uznania, modyfikuję skład. Chociaż nigdy nie ukrywam, że czasem sięgam po produkty gotowe, np. z puszek, jestem zdania, że najlepiej wszystko przygotować samodzielnie.
Przepis na masę makową
Domowa masa makowa to mak ugotowany na mleku, chociaż alergicy spokojnie mogą zastąpić je wodą lub mlekiem roślinnym. Zamiast cukru w całości posłodzona miodem, a wykorzystany do podsmażenia bakalii tłuszcz to prawdziwe, dobre, wysokotłuszczowe masło.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- ½ kg maku
- 1 szklanka miodu
- 200 g masła (1 kostka)
- 1½ l mleka lub wody
Dodatki do masy makowej
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów (np. nerkowce, włoskie, laskowe (blanszowane))
- 100 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele)
- 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- ½ laski wanilii (wydrążony miąższ)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek – jak ubić
Jak zrobić
- Mak zalewamy mlekiem lub wodą (można zrobić to kilka godzin wcześniej) i zagotowujemy, następnie na średnim ogniu gotujemy przez ok. 30 minut. Odcedzamy na sicie, odciskamy i mielimy w maszynce na najdrobniejszych oczkach lub w blenderze o dużej mocy.Pozostałe po gotowaniu mleko można wykorzystać jako dodatek do ciasta lub bazę do przygotowania racuchów, placuszków czy naleśników.
- W tym samym garnku, w którym był gotowany mak, roztapiamy masło z miodem.
- Dodajemy bakalie i przez ok. 1-2 minuty podsmażamy na średnim ogniu.
- Dokładnie i intensywnie mieszamy całość z makiem. Odstawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Sklepowa nie zawsze dobrej jakości
Masa makowa z puszki może okazać się produktem mocno posłodzonym cukrem, z dodatkiem niewielkiej ilości bakalii czy nawet… maku. Do tego utwardzane tłuszcze roślinne lub nieekologiczny olej palmowy… Zobaczcie jak odmienny od tego jest pokazanym przeze mnie wcześniej skład.
Masa makowa przepis z miodem
Najlepszy do posłodzenia jest miód i warto wybrać ten o niezbyt intensywnym smaku. Lubię rzepakowy, który delikatnie podkreśla smak wszystkich bakalii. Jeśli masa będzie Waszym zdaniem zbyt mało słodka, można dodać do niej cukier, najlepiej brązowy, a jeszcze lepiej zastąpić go ksylitolem czyli cukrem brzozowym.
Bakalie do masy makowej
Do przygotowania masy makowej można wykorzystać różne bakalie: orzechy włoskie, siekane, orzechy nerkowca (moje ulubione), blanszowane orzechy laskowe lub migdały. Warto dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i rodzynki, które można też zastąpić lub uzupełnić pyszną, suszoną żurawiną. Suszone morele pokrojone w kostkę, suszone figi, kandyzowany ananas czy papaja to tylko kolejne pomysły na wzbogacenie jej smaku, chociaż klasycznie nie dodaje się ich do masy makowej.
Aromaty do masy makowej
W masie makowej nie może zabraknąć wanilii, najlepiej takiej prawdziwej, w ziarenkach. Sprawdzi się też dodatek ekstraktu waniliowego lub pasty. Można wzbogacić jej smak rumem czy likierem, np. migdałowym, pomarańczowym albo cytrynowym, które dodadzą charakterystycznego smaku i zapachu oraz lekkiej kwaskowatości pozostałym, łagodnym składnikom. Dodaję 50 ml alkoholu na każdy 1 kg masy – wyjątek to spirytus, którego wystarczy 1 łyżka.
Masa makowa do ciasta
Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać jajka: oddzielić białka od żółtek, wymieszać żółtka z masą, następnie ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Standardowo na 1 kg masy makowej potrzebne będzie 6 jajek średniej wielkości.
Bardzo jestem ciekawa, jak udała Wam się masa makowa? I do czego wykorzystaliście? Dajcie znać w komentarzach!
Jak długo można przechowywać gotową masę makową?
Do 5 dni w lodówce lub zapasteryzować w słoikach i wtedy przez 1 rok w chłodnym miejscu.
aha-no i na jaką blachę starczy taka proporcja z 0.5 kg maku?
mam zamiar robić makowiec z tej masy-ALE na spód ciasta wykorzystać przepis z JABŁECZNIKA,potem masa makowa a na górę zetrzec te drugą zamrożoną połowę z formie kruszonki i tak upiec.
Pani Doroto-uda się taki mix?
Jeśli masa ma być bez piany z białek, to ja bym najpierw upiekła sam spód przez ok. 20 minut w 220 st. C góra+dół, potem na to, od razu po upieczeniu, gorąca masa. Jak lekko przestygnie, zamrożona druga połowa ciasta starta na wierzch i szybkie podpieczenie od góry: ok.10-15 minut, 220 st. C, do zezłocenia. Polecam też wykorzystanie proporcji z mazurka królewskiego, bo tam masy też się już nie zapiekało, a inne dodatki też ciekawe: http://DOROTA.iN/mazurek-krolewski/
Ja kupuję suchy, mielony mak, a dodatki sama wybieram. Jak ktoś nie ma jak
i gdzie mielić to idealny ratunek
dziękuję za przepis:)
aa no i oczywiście używam do klusek z makiem i do makowca 😉 mniamii 😉
Pani Dorotko, czy jadła Pani kiedyś kutię? Ma Pani porównanie, co jest
lepsze: kutia czy kluchy z makiem? 😛 bo potrzebuję czyjejś opini ;D nie
wiem co zrobić 😉
Pycha ! 😉 Co roku na Święta taką robię 😉 nie ma porównania nawet do tych
sklepowych z maksymalnie 22procentową zawartością maku :/
Gdzie pani mieszka?
Czyli można mielić mak w zwykłej maszynce do mielenia mięsa??? Moja mama ma
taką maszynkę do miażdżenia maku. Ja takiego sprzętu nie posiadam więc
nigdy się w to nie bawiłam. Czy jednorazowe zmielenie maku wystarczy? Dodam
że mam elektryczną maszynkę 🙂
moja mama całe życie mieliła mak w maszynce do mięsa i było ok 🙂
spokojnie możesz.
Ja kupuję w sklepie gotową, nie wiem czy miałabym cierpliwość tak bawić się
😉 Uwielbiam makowca na kruchy spodzie i taki też planuję zrobić na Święta!