fbpx
Czytasz właśnie
Masa makowa

Masa makowa

  • słodzona miodem lub cukrem, ksylitolem, erytrytolem
  • z dodatkiem rodzynek i orzechów oraz innych bakalii
  • z naturalnym ekstraktem z wanilii
  • na maśle, bez margaryny
Masa makowa

Masa makowa domowa – oto bazowa receptura, która bije na głowę wszelkie gotowe produkty z puszki. Najlepsza! Taka, jaką lubimy najbardziej. Można przygotować ją w domu, wykorzystując maszynkę do mielenia mięsa lub blender. Wystarczy wybrać zestaw ulubionych bakalii, słodząc miodem i powstrzymując się przed wyjedzeniem całego zapasu z miseczki. W podstawowej wersji do podania jako dodatek do klusek z makiem lub łamańców z makiem. Można w niej też maczać inne, kruche ciasteczka czy krakersy. Zobaczcie przepis na masę makową – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z dodatkiem maku

Bardzo lubię takie proste, podstawowe przepisy. Mając odrobinę więcej czasu, przygotowuję bazowe składniki (półprodukty) wielu dań i deserów. Dzięki temu wiem dokładnie, co się w nich znajduje i sama, wedle uznania, modyfikuję skład. Chociaż nigdy nie ukrywam, że czasem sięgam po produkty gotowe, np. z puszek, jestem zdania, że najlepiej wszystko przygotować samodzielnie. 

Przepis na masę makową

Domowa masa makowa to mak ugotowany na mleku, chociaż alergicy spokojnie mogą zastąpić je wodą lub mlekiem roślinnym. Zamiast cukru w całości posłodzona miodem, a wykorzystany do podsmażenia bakalii tłuszcz to prawdziwe, dobre, wysokotłuszczowe masło.

Masa makowa

Masa makowa

Najlepsza, domowa masa makowa z miodem, orzechami, migdałami, rodzynkami, żurawiną i skórką z pomarańczy. Idealna masa makowa do ciast i deserów.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: masa makowa, masa z makiem, masa z maku
Liczba porcji: 1 kg
Kalorie: 321kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • ½ kg maku
  • 1 szklanka miodu
  • 200 g masła (1 kostka)
  • l mleka lub wody

Dodatki do masy makowej

  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów (np. nerkowce, włoskie, laskowe (blanszowane))
  • 100 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • ½ laski wanilii (wydrążony miąższ)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Masa makowa może być przechowywana przez 2-3 dni w lodówce.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

  • Mak zalewamy mlekiem lub wodą (można zrobić to kilka godzin wcześniej) i zagotowujemy, następnie na średnim ogniu gotujemy przez ok. 30 minut. Odcedzamy na sicie, odciskamy i mielimy w maszynce na najdrobniejszych oczkach lub w blenderze o dużej mocy.Pozostałe po gotowaniu mleko można wykorzystać jako dodatek do ciasta lub bazę do przygotowania racuchów, placuszków czy naleśników.
  • W tym samym garnku, w którym był gotowany mak, roztapiamy masło z miodem.
  • Dodajemy bakalie i przez ok. 1-2 minuty podsmażamy na średnim ogniu.
  • Dokładnie i intensywnie mieszamy całość z makiem. Odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Kalorie: 321kcal (16%) | Carbohydrates: 28g (9%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 21mg (7%) | Sód: 86mg (4%) | Potas: 243mg (7%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 20g (22%) | Witamina A: 250IU (5%) | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 379mg (38%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sklepowa nie zawsze dobrej jakości

Masa makowa z puszki może okazać się produktem mocno posłodzonym cukrem, z dodatkiem niewielkiej ilości bakalii czy nawet… maku. Do tego utwardzane tłuszcze roślinne lub nieekologiczny olej palmowy… Zobaczcie jak odmienny od tego jest pokazanym przeze mnie wcześniej skład.

Zobacz też
Brownie

Masa makowa przepis z miodem

Najlepszy do posłodzenia jest miód i warto wybrać ten o niezbyt intensywnym smaku. Lubię rzepakowy, który delikatnie podkreśla smak wszystkich bakalii. Jeśli masa będzie Waszym zdaniem zbyt mało słodka, można dodać do niej cukier, najlepiej brązowy, a jeszcze lepiej zastąpić go ksylitolem czyli cukrem brzozowym.

Bakalie do masy makowej

Do przygotowania masy makowej można wykorzystać różne bakalie: orzechy włoskie, siekane, orzechy nerkowca (moje ulubione), blanszowane orzechy laskowe lub migdały. Warto dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i rodzynki, które można też zastąpić lub uzupełnić pyszną, suszoną żurawiną. Suszone morele pokrojone w kostkę, suszone figi, kandyzowany ananas czy papaja to tylko kolejne pomysły na wzbogacenie jej smaku, chociaż klasycznie nie dodaje się ich do masy makowej.

Aromaty do masy makowej

W masie makowej nie może zabraknąć wanilii, najlepiej takiej prawdziwej, w ziarenkach. Sprawdzi się też dodatek ekstraktu waniliowego lub pasty. Można wzbogacić jej smak rumem czy likierem, np. migdałowym, pomarańczowym albo cytrynowym, które dodadzą charakterystycznego smaku i zapachu oraz lekkiej kwaskowatości pozostałym, łagodnym składnikom.  Dodaję 50 ml alkoholu na każdy 1 kg masy – wyjątek to spirytus, którego wystarczy 1 łyżka.

Masa makowa do ciasta

Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiecseromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać jajka: oddzielić białka od żółtek, wymieszać żółtka z masą, następnie ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Standardowo na 1 kg masy makowej potrzebne będzie 6 jajek średniej wielkości.

Masa makowa
Masa makowa

Bardzo jestem ciekawa, jak udała Wam się masa makowa? I do czego wykorzystaliście? Dajcie znać w komentarzach!

14 komentarzy
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom