Kolorowe masło, oprócz walorów smakowych, daje możliwość dekorowania kanapek, wędlin czy nawet głównych dań. Masło czerwone, właściwie pomarańczowe albo w kolorze łososiowym, o smaku pomidorowym, ma delikatną konsystencję, dzięki czemu można wyciskać je za pomocą szprycy i tworzyć fantazyjne wzory. Masło pomidorowe czerwone polecam szczególnie na Wielkanoc, kiedy na naszych stołach goszczą różnorodne wędliny podawane z chlebem.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g miękkiego masła (¾ kostki)
- 1 łyżka soku pomidorowego 100%
- 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku*
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki duszę widelcem na gładką masę i chłodzę w lodówce lub od razu przekładam do szprycy i używam do zdobienia kanapek lub wędlin.
Tak, to było jej pierwsze zadanie :).
[..YouTube..] Tak, to było jej pierwsze zadanie :).
[..YouTube..] @michalina1310 Tak, to było jej pierwsze zadanie :).
widzę, że znaleziona szpryca już się przydaje 🙂
[..YouTube..] widzę, że znaleziona szpryca już się przydaje 🙂