fbpx
Czytasz właśnie
Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe z twarożkiem i koperkiem

Masło czosnkowe, kremowe i delikatne, można wykorzystać na wiele sposobów. Podaje się je w prostych jadłodajniach, jako dodatek do chleba i jajecznicy, zdobi się nim, za pomocą szprycy, mięsa i wędliny serwowane w restauracjach. W wielu hotelach masło czosnkowe serwowane jest jako dodatek do ciepłych, chrupiących bułeczek, a na festynach czy imprezach masowych, można zamówić je w towarzystwie pajdy wiejskiego chleba lub pieczonego ziemniaka.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Masło czosnkowe łatwo rozsmarować na chlebie – z dodatkiem dojrzałego pomidora i dobrej wędliny będzie smacznym akcentem śniadaniowym. Doda też nieco charakteru kopytkom lub kluskom śląskim oraz daniom z ryb.

Zobacz też
Cały dorsz grillowany na ostro

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe do kanapek lub jako dodatek do smażonych, pieczonych i grillowanych mięs. Najlepsze masło czosnkowe z twarożkiem i koperkiem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: masło czosnkowe
Liczba porcji: 200 g
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g masła (¾ kostki; bardzo miękkie)
  • 4 łyżki twarożku kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka koperku (świeży lub suszony; drobno posiekany)
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Czosnek mieszam dokładnie z twarożkiem za pomocą widelca.
  • Doprawiam solą, dodaję koperek, ponownie mieszam.
  • Całość mieszam z masłem, wyrównuję powierzchnię, ozdabiam.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tak przygotowane masło jest kremowe i miękkie – łatwo włożyć je do szprycy i ozdabiać nim talerze, kanapki, wędliny. Można przechowywać je w lodówce przez 1-2 dni.

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe
Chleb z masłem czosnkowym
Chleb z masłem czosnkowym
14 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom