Masło czosnkowe, kremowe i delikatne, można wykorzystać na wiele sposobów. Podaje się je w prostych jadłodajniach, jako dodatek do chleba i jajecznicy, zdobi się nim, za pomocą szprycy, mięsa i wędliny serwowane w restauracjach. W wielu hotelach masło czosnkowe serwowane jest jako dodatek do ciepłych, chrupiących bułeczek, a na festynach czy imprezach masowych, można zamówić je w towarzystwie pajdy wiejskiego chleba lub pieczonego ziemniaka.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek
Masło czosnkowe łatwo rozsmarować na chlebie – z dodatkiem dojrzałego pomidora i dobrej wędliny będzie smacznym akcentem śniadaniowym. Doda też nieco charakteru kopytkom lub kluskom śląskim oraz daniom z ryb.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g masła (¾ kostki; bardzo miękkie)
- 4 łyżki twarożku kanapkowego
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka koperku (świeży lub suszony; drobno posiekany)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Czosnek mieszam dokładnie z twarożkiem za pomocą widelca.
- Doprawiam solą, dodaję koperek, ponownie mieszam.
- Całość mieszam z masłem, wyrównuję powierzchnię, ozdabiam.
Tak przygotowane masło jest kremowe i miękkie – łatwo włożyć je do szprycy i ozdabiać nim talerze, kanapki, wędliny. Można przechowywać je w lodówce przez 1-2 dni.
Dzièkujemy. Jest smaczne.
Ja wolę tę panienkę a masło potem.
Ja wolę tę panienkę a masło potem.
znam, znam i bardzo lubię 🙂
[..YouTube..] znam, znam i bardzo lubię 🙂
fajny spsób uzycia:kup jedna bagietke posmaruj masłem czosnkowym wsadz do piekarnika na kilka minut otwierasz piekarnik wyciągasz i smakujesz! ;))
[..YouTube..] fajny spsób uzycia:kup jedna bagietke posmaruj masłem czosnkowym wsadz do piekarnika na kilka minut otwierasz piekarnik wyciągasz i smakujesz! ;))
a ja do masełka czosnkowego, dodałam łyżkę rzezuchy:) mniam
Super przepis muszę wypróbować,może ktoś mi doradzi,jak zachęcić do jedzenia czosnku dzieci(3 i 10 lat)?
Przemycać w jajecznicy, gulaszu, sosach do makaronu – chyba tak bym robiła gdybym sama miała dzieci :).
Fajny,przepis nie próbowałem takiego masełka robić z twarożkiem. Moja sugestia – może zamiast koperku, świeża, posiekana pietruszka? W moich masełkach czosnkowych zawsze świetnie się sprawdza 🙂
Pozdrawiam
Pietruszka też pasuje, znam i tę wersję :).
Ja na razie startuję delikatnie, bardziej z dodatkami, ale plan na większe rzeczy też już jest :).
też chyba zacznę opracowywać plan publkacji 🙂