Masło czosnkowe przepis | Dorota Kamińska

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe, kremowe i delikatne, można wykorzystać na wiele sposobów. Podaje się je w prostych jadłodajniach, jako dodatek do chleba i jajecznicy, zdobi się nim, za pomocą szprycy, mięsa i wędliny serwowane w restauracjach. W wielu hotelach masło czosnkowe serwowane jest jako dodatek do ciepłych, chrupiących bułeczek, a na festynach czy imprezach masowych, można zamówić je w towarzystwie pajdy wiejskiego chleba lub pieczonego ziemniaka.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Masło czosnkowe łatwo rozsmarować na chlebie – z dodatkiem dojrzałego pomidora i dobrej wędliny będzie smacznym akcentem śniadaniowym. Doda też nieco charakteru kopytkom lub kluskom śląskim oraz daniom z ryb.

Masło czosnkowe z twarożkiem i koperkiem

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe do kanapek lub jako dodatek do smażonych, pieczonych i grillowanych mięs. Najlepsze masło czosnkowe z twarożkiem i koperkiem.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: masło czosnkowe
Liczba porcji: 200 g

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g masła (¾ kostki; bardzo miękkie)
  • 4 łyżki twarożku kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka koperku (świeży lub suszony; drobno posiekany)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Czosnek mieszam dokładnie z twarożkiem za pomocą widelca.
  • Doprawiam solą, dodaję koperek, ponownie mieszam.
  • Całość mieszam z masłem, wyrównuję powierzchnię, ozdabiam.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tak przygotowane masło jest kremowe i miękkie – łatwo włożyć je do szprycy i ozdabiać nim talerze, kanapki, wędliny. Można przechowywać je w lodówce przez 1-2 dni.

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe
Chleb z masłem czosnkowym
Chleb z masłem czosnkowym

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. fajny spsób uzycia:kup jedna bagietke posmaruj masłem czosnkowym wsadz do piekarnika na kilka minut otwierasz piekarnik wyciągasz i smakujesz! ;))

  2. [..YouTube..] fajny spsób uzycia:kup jedna bagietke posmaruj masłem czosnkowym wsadz do piekarnika na kilka minut otwierasz piekarnik wyciągasz i smakujesz! ;))

  3. Fajny,przepis nie próbowałem takiego masełka robić z twarożkiem. Moja sugestia – może zamiast koperku, świeża, posiekana pietruszka? W moich masełkach czosnkowych zawsze świetnie się sprawdza 🙂
    Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)