fbpx
Czytasz właśnie
Masło klarowane

Masło klarowane

Masło klarowane

Masło klarowane to czysty tłuszcz pozbawiony białka i wody. Można rozgrzewać je do wysokich temperatur (punkt dymienia masła klarowanego to 252 °C; jest to temperatura wyższa niż w przypadku większości olejów), a dzięki delikatnemu, słodkawemu i lekko orzechowemu posmakowi wydobywa wspaniały smak ze smażonych na nim potraw.

Zobacz też: Więcej poradników z cyklu Jak zrobić

Istnieje kilka sposobów, mniej lub bardziej czasochłonnych, dzięki którym można przygotować masło klarowane. Moja metoda to roztopienie masła na bardzo małym ogniu i zebranie wytworzonego na powierzchni tłuszczu do osobnego naczynia i pozostawienie na dnie osadu z białka z domieszką wody. Można też podgrzewać masło na niewielkim ogniu, żeby na powierzchni wytworzyła się biała piana, którą stopniowo należy zbierać łyżką, a woda, ze względu na długi czas gotowania (2-3 godziny) odparowała.

Jak zrobić masło klarowane

Masło klarowane

Masło klarowane

Masło klarowane najlepsze do smażenia. Idealne, czyste masło klarowane, które umożliwia smażenie w wysokich temperaturach nawet 250 st. C, nadając potrawom delikatnie orzechowego posmaku.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: masło klarowane
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g masła (2 kostki; min. 82% tłuszczu)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Alternatywnie można przygotować klarowane masło, topiąc je powoli na małym ogniu, następnie zwiększając go tak, żeby lekko bulgotało, a na powierzchni wytworzyła się piana, którą należy zbierać za pomocą łyżki, cały czas wolno gotując masło. Po zebraniu piany można pozostawić masło do gotowania na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny w celu usunięcia (odparowania) resztek wody.

Jak zrobić

  • Masło roztapiam na minimalnym ogniu, najlepiej w wysokim naczyniu (można wstawić szklankę z masłem do kuchenki mikrofalowej i roztopić je w krótkim czasie, na minimalnej mocy - najlepiej włączając kuchenkę po kilka razy na 30 sekund).
  • Za pomocą chochli, dużej łyżki albo kubeczka zbieram z powierzchni czysty, wytopiony tłuszcz o żółtej, przezroczystej barwie i przelewam do słoiczka. Pozostałą na dnie naczynia, ściętą śmietankę i wodę można wykorzystać np. do śmietanowego sosu lub zupy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Masło ghee
Masło ghee
59 komentarzy
    • Skoro ma niewłaściwą konsystencję, to najprawdopodobniej tak. Ale nie jestem w stanie odgadnąć, co mogło pójść nie tak. Białe drobinki to ścięte białko. Odgaduję, że ogień na płycie lub moc mikrofalówki były za duże.

  • Jest prostszy sposob na maselko klarowane. W duzym garnku gotujemy 2-3 litry wody. Wrzucamy 2-3 kostki swiezego masla. Mieszamy, oczywiscie juz nie gotujac!!. Calosc wynosimy na swiezy mroz. Gdy sie mocno schlodzi wyjmujemy stezale maslo a wode z maslanka i ostalym badziewiem wylewamy. To jest przepis Aloszy Awdiejewa.
    P.S. Moj komputer nie ma polskich znakow diakrytycznych, stad taka pisownia.

  • Witam!
    Interesuje mnie, czy masła klarowanego można użyć zamiast margaryny do ciast kruchych?
    Ciasto kruche piecze się w temperaturze znacznie wyższej niż temperatura dymienia zwykłego masła.

    Z góry dziękuję za odpowiedź!

  • Witam!
    Interesuje mnie, czy masło klarowane nadaje się do wypieków? Czy jest wystarczająco twarde, by przygotować z niego ciasto kruche?

  • Pierwsza metoda to jest niepełne klarowanie, trzeba dodać, że całość substancji stałych nie osiada na dnie, część pływa po powierzchni – widać te fragmenty po ostudzeniu tłuszczu – wtedy dopiero można przelać ghee przez gazę i będzie rzeczywiście sam tłuszcz.
    Można również na małym ogniu czekać do momentu aż piana zacznie sama opadać na dno – wszystko można regulować palnikiem w zależności od efektu. Lepiej się klaruje, moim zdaniem, na indukcji – większe pole manewru grzania.
    Pozdrawiam

  • Widocznie mimo wszystko doprowadziłeś do bulgotania masła i wtedy śmietanka unosi się na powierzchnię. Ale można ją wtedy zbierać łyżką, tylko to bardzo pracochłonna metoda.

  • ale fajne 🙂 szczególnie interesuje mnie to, że to masełko nie podnosi cholesterolu. Tylko mam pytanie: wie ktoś, przez ile czasu to masełko będzie przydatne do spozycia po roztopieniu?

  • Jak ja roztopiłem masło na bardzo małym ogniu, to piana zebrała się na górze i musiałem klarować drugim sposobem. Dlaczego się tak dzieje?

  • dodam troche od siebie,masło musi byc co najmniej 83% polecam osełke,
    masło klarowane raczej nie do jedzenia lecz do smazenia zdecydowanie,
    masełko jest zdrowe ale jednak kaloryczne jesli ktos uwielbia diete polecam olej z kokosa ktory jest jednak o wiele lepiej wydalany przez organizm niz ghee
    pozdrawiam

  • Pni Dorotko mam pytanie , z takich 4 kostek masła to ile , mniej więcej, wyjdzie w ml tego masełka klarownego?

    • 4 kostki masła to 800 g, a masło zawiera 82% tłuszczu, który wytapiamy i oddzielamy od pozostałych składników, więc klarowanego masła wyjdzie ok. 620 g. Czyli dwa słoiki po 250 g i jeszcze trochę zostanie w szklance :).

      • Dzięki za odp. Jak skończy mi sie to kupne z Mlekowity to zrobie sobie takie sama:) W moim domu męska część-syn i mąż są teraz zachwyceni tym , że prawie wszystko smaże im na maśle, tak uwielbiają tego typu smażeninki. A jeszcze jak ja zrobie takie masełko wg pani „przepisu” to ja będę miała frajdę:)

          • Jestem tego samego zdania:) Staram się liczyć kalorie dlatego dla siebie samej nie smażę na maśle ale czasem moje liczenie bierze w łep i wyjem trochę masła prosto z pudełeczka:) Cudowny jest ten maślany smak…mmm….

      • Pies zawsze się ucieszy na taki dodatek 🙂

        Szkoda tylko że mnie nie udało się tego masła zrobić, może następnym razem wyjdzie 🙂

          • Nie próbowałem oryginału ale wydaje mi się że moje nie smakuje najlepiej a po włożeniu do lodówki ma konsystencje masła, czyli twarde i trudno się rozsmarowuje.

          • Muszę spróbować przemysłowego aby sprawdzić jak daleko byłem od oryginału.

          • Doroto Kaminska, mysmy sa tez rodzina Kaminski, ja piszaca Elisabeth – Maria Kaminski. Przypadkowo znalazlam twoja strone, i jak zaczelam czytas przepisy gotowania, to tak jak bysmy jeszcze mieszkali w Bytomiu, i jedli slaskie potrawy!!!! Mniam, mniam…., mieszkamy juz 26 lat w Niemczech. POZDRAWIAM AUS DEUTSCHLAND.

          • Choć wydawało mi się że wszystko zrobiłem dobrze, trudno się zbierało szumowiny lecz starałem się jak mogłem.

  • U mnie z czterech kostek wyszły te dwa słoiczki i pół szklanki – jedna kostka ważyła 200 g. Ja w ogóle bardzo lubię masło, czasem sobie wyjmuję kostkę z lodówki i biorę odrobinę na łyżeczkę, bez dodatku w postaci chleba… 😉 Aż wstyd się przyznać ;).

  • [..YouTube..] U mnie z czterech kostek wyszły te dwa słoiczki i pół szklanki – jedna kostka ważyła 200 g. Ja w ogóle bardzo lubię masło, czasem sobie wyjmuję kostkę z lodówki i biorę odrobinę na łyżeczkę, bez dodatku w postaci chleba… 😉 Aż wstyd się przyznać ;).

  • [..YouTube..] @kucibaba2 U mnie z czterech kostek wyszły te dwa słoiczki i pół szklanki – jedna kostka ważyła 200 g. Ja w ogóle bardzo lubię masło, czasem sobie wyjmuję kostkę z lodówki i biorę odrobinę na łyżeczkę, bez dodatku w postaci chleba… 😉 Aż wstyd się przyznać ;).

  • Ja uzywam drugiej metody , na koncu przecedzam przez dwukrotnie złozony ręcznk papierowy na sicie. Warto dodać że z dwóch kostek masła wyjdzie ilość na jeden, prawie pełen litrowy słoik. Ależ to jest smacznie , co? :))) Polałam dzisiaj sobie króto gotowana fasolkę szparagową mniam:)

  • [..YouTube..] Ja uzywam drugiej metody , na koncu przecedzam przez dwukrotnie złozony ręcznk papierowy na sicie. Warto dodać że z dwóch kostek masła wyjdzie ilość na jeden, prawie pełen litrowy słoik. Ależ to jest smacznie , co? :))) Polałam dzisiaj sobie króto gotowana fasolkę szparagową mniam:)

  • @Ola też kiedyś bym tak zrobiła, na szczęście olśniło mnie w ostatniej chwili :). Taki numer tylko w piekarniku albo na grzejniku ;). @Leokadia słuszna uwaga, chociaż widziałam też takie gotowe, sprzedawane jako cow ghee. U nas jednak raczej trudno o takie mleko, a nazwa funkcjonuje i podawane są przepisy na ghee z wykorzystaniem krowiego masła. Pewnie jest wyczuwalna różnica w smaku, ale idea przygotowania jednak ta sama :).

  • przepis jest ok, ale dla ścisłości, ghee to masło wyrabiane ze zsiadłego mleka bawolic, popularne w Indiach więc chyba nie do końca jest równoważne z tym klarowanym

  • A z przepisu na 100% skorzystam bo zbieram się do tego, żeby sobie sklarować maslo i zbieram ale jakoś mi nie wychodziło to zebranie się 🙂 Ale teraz już sobie przygotuję

  • 😀 Dorota, wiem, że nie powinnam pisać tego, żeby się nie ośmieszyć no ale… wczoraj chciałam podgrzać masło, żeby się szybciej stopiło do kanapki i jak pomyslałam, tak wrzuciłam maslo w tym sreberku do mikforali 😀 a potem musiałam zdmuchiwac ogien bo mi normalnie sie zapaliło 😀 😀

  • „Moja metoda to roztopienie masła na bardzo małym oleju (…)” – ogniu, pani Doroto, ogniu, inaczej beda tacy, co zaczna sie dopytywac, gdzie ten olej, ile go i czy najpierw go rozgrzac itd. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom