Kolejne proste, domowe masło bakaliowe, tym razem masło kokosowe, które, obok masła orzechowego, w ostatnim czasie często gości na moim stole, ku uciesze moich kubków smakowych i usilnym próbom zapobiegania wyjadania go prosto ze słoika, znajdując co kilkadziesiąt minut kolejny powód do „przypadkowego” zajrzenia do lodówki. Podchodzę, otwieram, sprawdzam czy przypadkiem nie pojawiło się w niej coś nowego, a przy okazji zjadam jedną łyżeczkę :).
Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek
Domowe masło kokosowe można wykorzystać jako pyszny dodatek do kanapek lub dodać odrobinę do jogurtu naturalnego i wymieszać razem z owocami czy ulubionymi płatkami. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek smakowy do sałatki owocowej lub sałatek podawanych z kurczakiem. Można też dodać je do masy serowej na sernik, budyniu czy kremu do tortu – to wyjątkowo prosty przepis, który daje praktycznie nieskończone możliwości eksperymentowania w łączeniu interesujących, prostych lub nieco bardziej wyszukanych smaków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200-400 g wiórków kokosowych
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wiórki przekładamy do blendera i przez kilka sekund miksujemy na najwyższych obrotach.
- Drobno posiekane wiórki kokosowe nadal miksujemy na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas wyłączając blender, żeby zapobiec przegrzaniu się silnika i zeskrobać masę nagromadzoną na ściankach.
- Po kilku-kilkunastu minutach (w zależności od mocy blendera) wiórki zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję.
- Masło kokosowe przekładamy do słoiczka. Z czasem jego konsystencja będzie ulegać zmianie - z kremowej zmieni się w nieco bardziej gęstą i suchą.
Chciałabym się zapytać i poradzić się w sprawie przepisu kokosowego, który umieściłaś na swoim blogu. Mam problem, bo robiłam przedwczoraj to masło i zamiast tego oleju, który ponoć ma wydzielać przy użyciu blendera, ale zamiast tego mam taką sypką konsystencję i nie wiem, co mam zrobić lub dodać. Czy mogłabym otrzymać pomoc jak najszybciej ?
Hej, jakiego blendera używasz?
Mam dwa: większy blender KitchenAid Artisan z 1,5-litrowym dzbankiem odpornym na wrzątek oraz Philips Avance HR7958, który, oprócz blendera, ma mały młynek i w nim robi się najszybciej masła orzechowe, kokosowe, pesto itp. Mam też blender ręczny Bosch Ergomixx.
Nie polecam robić masła za pomocą blendera kielichowego. Też próbowałam i strasznie mordowało mnie zdrapywanie ze ścianek (wiórki przyklejały się do blendera wokół noży). W końcu przełożyłam do miski i użyłam blendera ręcznego. 30 sekund i masełko gotowe
W kielichowym najwygodniej z większymi ilościami, wtedy dobrze się rozprowadza wokół noży i nie ma tego efektu, że środek pusty, a wszystko przylepione dookoła, na ściankach :).
<333333333 uwielbiam Twoje przepisy. Niegdyś byłem piekielnie leniwy na samą myśl o gotowaniu, a Twoja strona stała się czymś w rodzaju inspirującego natchnienia. Gorąco pozdrawiam 😀
Masełko kokosowe już zrobiłam, smakowało smakowicie
będę próbowała zrobić jako następne masło orzechowe:)
Ja robiłam i mi nie wyszło, a uwielbiam masło kokosowe..:( Wiórki zostały zmiksowane, suche i takie gorzkawe w smaku… Na ściankach blendera osiadł tłuszczyk a na dnie wiórki
Też mi nie wychodziło jak miałam słabszy blender. I z prażonych wiórków też nie wychodzi taka fajna konsystencja.
Dzięki, że jesteś i oglądasz. Ściskam z lekko pochmurnego Wrocławia :).
Owszem ;))). To taki zły nawyk, którego nie potrafię się pozbyć ;).
Mmm wygląda przepysznie 🙂 A powiedz jeszcze, ile czasu takie masło można przechowywać? I w jakich warunkach?
Można przechowywać tak długo jak sugeruje data ważności na opakowaniu z wiórkami. Nie polecam trzymać w lodówce, bo bardzo twardnieje.
DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE PRZEPISY WSPANIALA PRACA POZDRAWIAM
Musi być pyszne bo widać, że podjadałaś w czasie kręcenia 😉
Extra:) Dziękuję:)Dzisiaj moja mama ma urodziny,więc zrobię takie masełko, włożę do słoiczka, ozdobię i będzie taki dodatek do prezenciku:) Lubię Twoje filmiki, bo nie dosć, że mi się przepisy najlepiej sprawdzają to jeszcze często robisz takie filmiki z prostymi przepisami, a mi ciężko idzie w kuchni i muszę mieć wszystko dokładnie wytłumaczone i czasem naleśniki sprawiają mi kłopot;P;P P.S. robiłam z Twojego przepisu i wyszły najlepsze jakie jadłam:P
No to jednak zrobię tak jak Ty 🙂 Pozdrawiam!
bardzo fajny przepis 🙂 na pewno sprawdzi się fajnie również, jako masło, które łyżkami można wyjadać ze słoika! 😀 Czekam na więcej tego typu przepisów.
Taka mała uwaga, ale broń Boże złośliwa! Wiórków, a nie wiórek. Pozdrawiam smacznie 😉
Faktycznie, dzięki :). http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7469
Nie wiem czy zdążę się wybrać do Ikea przed moim wyjazdem na wakacje, a jadę w przyszłym tygodniu. Ale pożyjemy, zobaczymy :).
Możesz dorzucić, najlepiej cukier puder, a jeszcze lepiej – syrop z agawy. Ja robię niesłodzone, bo wiórki same w sobie mają słodkawy posmak, przynajmniej te, które kupuję. I kalorii mniej, ale to oczywiste ;).
Smażyć można na oleju kokosowym. Na maśle kokosowym niestety nie.
Smak też wg mnie lepszy bez prażenia. Ale to już kwestia gustu :).
a mozna na tym smazyc
Super!!:) A mogę od razu dodać cukru?podczas mielenia?
mam prośbę, czy jest możliwe odtworzenie kremu i muffinki z ikei? ma ona krem z czarnego bzu, jest niesamowicie pyszna i bardzo chcialabym je upiec w domu a nigdzie nie moge znaleść przepisu 🙁
Dziękuję za odp 🙂
A jak smak? Lepszy? Mi nie zależy na kolorze, ani konsystencji :]
W składnikach jest podane: „200-400 g orzeszków ziemnych (niesolonych lub solonych)” a chyba powinny byc wiórki kokosowe?
Pozdrawiam,
Ania
Oczywiście :). Dzięki za info, już poprawiłam :).
Próbowałam, ale wtedy nie wychodzi takie kremowe i koloru też nie ma białego tylko beżowy.
Czy można kokos wcześniej (przed zmieleniem) uprażyć na patelni?
Masło kokosowe – do kanapek, do deserów, do sałatek. Lubicie kokos? #food
#przepis