fbpx
Czytasz właśnie
Masło kokosowe

Masło kokosowe

Masło kokosowe

Kolejne proste, domowe masło bakaliowe, tym razem masło kokosowe, które, obok masła orzechowego, w ostatnim czasie często gości na moim stole, ku uciesze moich kubków smakowych i usilnym próbom zapobiegania wyjadania go prosto ze słoika, znajdując co kilkadziesiąt minut kolejny powód do „przypadkowego” zajrzenia do lodówki. Podchodzę, otwieram, sprawdzam czy przypadkiem nie pojawiło się w niej coś nowego, a przy okazji zjadam jedną łyżeczkę :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek

Domowe masło kokosowe można wykorzystać jako pyszny dodatek do kanapek lub dodać odrobinę do jogurtu naturalnego i wymieszać razem z owocami czy ulubionymi płatkami. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek smakowy do sałatki owocowej lub sałatek podawanych z kurczakiem. Można też dodać je do masy serowej na sernik, budyniu czy kremu do tortu – to wyjątkowo prosty przepis, który daje praktycznie nieskończone możliwości eksperymentowania w łączeniu interesujących, prostych lub nieco bardziej wyszukanych smaków.

Masło kokosowe

Masło kokosowe

Proste, domowe masło kokosowe o kremowej konsystencji: smaczny, kokosowey dodatek do kanapek oraz ciast i deserów, do zrobienia w blenderze.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: masło kokosowe
Liczba porcji: 1 słoiczek 200-400 g
Kalorie: 660kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200-400 g wiórków kokosowych

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Masło kokosowe można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku. Jeśli przez ten czas się rozwarstwi i wytrąci się z niego olej, przed podaniem wystarczy je wymieszać.

Jak zrobić

  • Wiórki przekładamy do blendera i przez kilka sekund miksujemy na najwyższych obrotach.
  • Drobno posiekane wiórki kokosowe nadal miksujemy na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas wyłączając blender, żeby zapobiec przegrzaniu się silnika i zeskrobać masę nagromadzoną na ściankach.
  • Po kilku-kilkunastu minutach (w zależności od mocy blendera) wiórki zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję.
  • Masło kokosowe przekładamy do słoiczka. Z czasem jego konsystencja będzie ulegać zmianie - z kremowej zmieni się w nieco bardziej gęstą i suchą.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 660kcal (33%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 64g (98%) | Tłuszcze nasycone: 57g (356%) | Sód: 37mg (2%) | Potas: 543mg (16%) | Fiber: 16g (67%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina C: 1.5mg (2%) | Wapń: 26mg (3%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Masło kokosowe
Masło kokosowe
33 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom