Masło orzechowe

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Domowe masło orzechowe – nie ma chyba nic lepszego do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika, chociaż masło kokosowe lub masło pistacjowe są równie smaczne i kuszące, nie wspominając o kaloriach, których we wszelkiej maści orzechach czy innych bakaliach jest mnóstwo. Na szczęście, zjadając po 2 łyżki dziennie, jako dodatek do kanapek, tostów czy naleśników lub nawet jako przekąskę z selerem naciowym, nasze figury utrzymamy w odpowiednim kształcie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek

Jeśli kiedykolwiek czytaliście etykiety na słoikach ze sklepowym masłem orzechowym, na pewno wiecie, że może zawierać przeróżne składniki: cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól, konserwanty. Dlatego, dysponując blenderem, warto przygotowywać je samodzielnie, w odrobinę mniejszych ilościach, za to w najlepszym z możliwych składów: z samych orzechów, nawet bez soli, chociaż osobiście najbardziej lubię domowe masło orzechowe z orzeszków solonych.

Przygotowanie masła orzechowego wymaga dobrego blendera o dużej mocy – taki słabszy co prawda zmiksuje orzechy, ale nie uda się ich przetworzyć na kremową, gęstą masę. Można za to zrobić je zarówno w blenderze ręcznym, z kielichem (mniejsza ilość orzechów), jak i zwykłym, stojącym blenderze (większa ilość orzechów), chociaż w zależności od mocy danego modelu czas przygotowania może znacznie się różnić i trwać kilka do kilkudziesięciu minut. Jeśli blender nie może poradzić sobie z orzechami ziemnymi, można, po ich mocnym zmiksowaniu, dodać do całości 1-2 łyżki masła lub kajmaku i znów miksować do gładkości.

Masło orzechowe

Liczba porcji200-400 g
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Strona WWW Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Przepis na masło orzechowe bez cukru czyli zdrowe, niesłodzone, domowe masło z orzeszków ziemnych arachidowych, które można przygotować w blenderze.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200-400 g orzeszków ziemnych (arachidowych) (niesolone lub solone)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Masło orzechowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Masło orzechowe można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku.

Jeśli przez ten czas się rozwarstwi i wytrąci się z niego olej, przed podaniem wystarczy je wymieszać.

W ten sam sposób można przygotować masło kokosowe.

Masło orzechowe - Jak zrobić

Krok 1
Orzechy prażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu, do lekkiego zrumienienia. Kiedy zaczną mocniej pachnieć, zdejmujemy z ognia.
Krok 2
Orzechy przekładamy do blendera i przez kilka sekund miksujemy na najwyższych obrotach.
Krok 3
Krok opcjonalny: kilka łyżek orzechów odkładamy do miski – będzie można dodać je później do kremowego masła.
Krok 4
Drobno posiekane orzechy nadal miksujemy na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas wyłączając blender, żeby zapobiec przegrzaniu się silnika i zeskrobać masę nagromadzoną na ściankach.
Krok 5
Po kilku-kilkunastu minutach (w zależności od mocy blendera) orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję.
Krok 6
Masło przekładamy do słoiczka – opcjonalnie można dodać do niego odłożone wcześniej, zmielone grubiej orzechy.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Masło orzechowe
Masło orzechowe
Masło orzechowe
Masło orzechowe
Masło orzechowe
Masło orzechowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

67 komentarzy
  1. Witaj Doroto,
    szukam w internecie przepisu na wykorzystanie masła orzechowego, ponieważ jako takiego nie lubię.
    Szkoda mi jednak wyrzucić, może znasz przepis aby zrobić jakieś ciasteczka? Co można zrobić z masła orzechowego?
    Pozdrawiam serdecznie
    Agnieszka

  2. Witam. Kupiłem dzisiaj masło 100% orzechy ziemne, bez dotatków itp. z przedziału „żywność dietetyczna”. I jest nie dobre :/. To znaczy ciężko poczuć smak gdy to zamiast konsystencji masła ma konsystnecje kiśly, w sumie nie jest aż tak gęste. Co zrobić? Pomyślałem że noc w temp. pokojowej wystarczy ale sam nie wiem. I jeśli nie zgęstnieje, to czy da sie je zagęścić albo wykorzystać w tej formie do jakiś dań byle nie zmarnować tego masełka. Z góry dziękuje za odpowiedź

    1. Jeśli masło orzechowe jest za rzadkie, można zagęścić je dodatkiem mielonych orzechów ziemnych lub przełożyć na durszlak wyłożony papierową serwetką i jest szansa, że nadmiar oleju arachidowego się odsączy. Można potem taką serwetką nasmarować patelnię do smażenia jajecznicy lub jajek sadzonych :D.

  3. Witak, dziekuje za swietne pomysly na masła. Pytanie dotyczy masła kokosowego czy mozna je zrobić takze ze swiezego kokosa?

    Pozdrawiam Iza

    1. Cześć Izo! Ze świeżego kokosa, w zależności od stopnia dojrzałości, wyjdzie rzadsze lub gęstsze mleko kokosowe (takie jak z puszki). Jeśli jest dość suchy, jest szansa, że wyjdzie kremowe, lejące masło, bo do masła kokosowego potrzebny jest kokos o małej ilości wody, a to najłatwiej uzyskać, wybierając suszony :).

    1. Włoskie nie puszczają tak dobrze tłuszczu jak orzeszki ziemne. Próbowałam kiedyś je miksować, takie zwykłe, bez łupin, ale ze skórką. Z orzechów włoskich wychodzi świetna mąka orzechowa :). Nie eksperymentowałam jeszcze z miksowaniem ich i dolaniem jakiegoś zdrowego oleju, np. lnianego, może to by pomogło.

  4. Ja swoje masło orzechowe przygotowałam w następujący sposób: Najpierw ubiłam orzechy zwykłym tłuczkiem do mięsa (na drobniutkie kawałeczki) , potem wsypałam zawartość do zwykłego miksera i miksowałam przez dwie minuty robiąc krótkie przerwy , dodałam łyżeczkę oleju z orzechów włoskich przed ostatnim warknięciem miksera i wyszła pyszna masa . Podaję je na kanapce swojemu roczniakowi a na masło rozkładam pogniecione słodkie maliny. Syn wcina aż mu się uszka trzęsą ;). Zdrowe i pachnie dużo naturalniej i smakowiciej niż masło kupne które nabyłam z 90 procent orzechów, cukru, soli i nieutwardzanego oleju palmowego. Moje jest dużo lepsze :). Można też do takiego masła dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego.

    1. Z malinami – muszę wypróbować to połączenie następnym razem, koniecznie :). A orzechy ziemne są bezpieczne dla takiego małego dzieciaka? Pytam, bo nie ogarnęłam jeszcze tej tematyki, jaką jest żywienie małych dzieci, to dopiero przede mną :).

  5. Nigdy nie pomyślałbym że to takie proste, zawsze moje znajome przywoziły mi zapasy masła z ameryki i myślałem że jest jedyne pyszne i nieporównywalne. Teraz gdy zrobiłem je sam z twojego przepisu jest jeszcze smacziejsze!!!

  6. Blender z konkursu dzisiaj przyszedł i to masełko było pierwszą rzeczą którą w nim zrobiłem 😀 I jest naprawdę bardzo smaczne, tylko polecam dodać cukier puder w przypadku masła na słodko, bo zwykły kryształ jakoś nie chciał mi się za bardzo rozpuścić ;_; Mimo wszystko masło jest pyszne i bardzo kremowe, zdecydowanie do powtórzenia 😀 A na swoją kolej teraz czeka masło kokosowe.

      1. Albo zastąpić miodem, czekoladą białą albo mleczną, kajmakiem, w przypadku masła orzechowego jest naprawdę dużo możliwości wzbogacenia 😀 Chociaż wydaje mi się że zwykle solone jest najlepsze.

  7. Zrobiłam masełko, ale chyba za długo prażyłam orzeszki bo w smaku czuję gorycz (prażyłam jakieś 10 min. na patelni, średnia moc palnika)..a może właśnie to taki powinien być smak? Nie wiem, b nigdy nie jadam masła z samych orzechów. Jak sądzisz?

    1. Ja prażę krócej i na dużym ogniu, one mają lekko się zrumienić i mocniej zacząć pachnieć. Jeśli nie smakują, to możesz spróbować zmieszać z odrobiną kajmaku – najpierw jedną łyżeczkę, na próbę, żeby całej masy kajmakowej nie poświęcić w razie gdyby smak nadal nie był odpowiedni.

  8. Zrobiłam-bez problemu , konsystencja taka ,że ścieka z łyżki, „termomiksio” spisał się wspaniale (jak zawsze zresztą ), zajęło mu to dwie minuty -:) pomordowałam go wczorajszej nocy-najpierw było masło orzechowe potem mleko z kokosa. A rankiem degustacja- bardzo wciągająca-gdyby nie rozsądek to pożarłabym i wypiła sama wszystko .

    1. mam pytanie najpierw je sparzyć do białej części czy robiłaś to masło z orzechów w skórce chodzi mi o orzechy włoskie oczywiście

      1. Robiłam je tylko z orzeszków ziemnych czyli arachidowych. Włoskie można uprażyć, razem ze skórką, potem zmielić w blenderze i dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną oraz trochę śmietanki kremówki :).

    1. Nie próbowałam, ale myślę, że można. Być może trudniej się z nich robi krem, dlatego warto mieć pod ręką trochę roztopionej z masłem, w kąpieli wodnej, czekolady – białej lub mlecznej. I dodać w razie potrzeby – taką opcję testowałam i jest pyszna :).

  9. Chętnie bym wypróbowała recepturę, trochę się jednak boję że mój blender nie wytrzyma tych orzechów, zwłaszcza że jak rozdrabniam zupkę dla córki to zgrzyta:(

  10. Masło orzechowe można również robić na słodko dodając cukier (jesli orzechy są bez soli) i masło. Mielenie orzechów nie musi być blenderem; wystarczy dobry robot kuchenny z ostrzami.

    1. Jeśli nie zawiera żadnych innych dodatków i składa się z samych orzechów, to okres przydatności do spożycia jest taki sam jak przydatność orzechów opisana na ich opakowaniu :).

  11. Też już zrobiłam. Pyszne!!! Jedyne co mnie martwi, to świadomość ile wpakowałam w siebie kalorii:). Proste i pyszne – super!

  12. Najważniejsze to mieć do siebie zdrowy dystans 😀 ale się uśmiałam,
    a na marginesie kiedyś robiłam w ten sposób masło orzechowe ale byłam strasznie niecierpliwa i dodałam trochę masła by się szybciej zrobiło, smakowo całkiem dobre 🙂

  13. Właśnie zrobiłem sobie to masło. Jest obłędne!
    Pani Doroto, dziękuję za fantastyczny a jednocześnie jakże prosty przepis! 🙂

  14. O Boszzzz…. Mam ochotę wylizać monitor:) Szkoda, że nie mam takiego mocnego blendera, może spróbuje z moim „staruszkiem”. Mam nadzieje, że nie wyzionie ducha 🙂

  15. KitchenAid KSB560ER. Jestem bardzo zadowolona – można myć w zmywarce, można wlewać wrzątek, można kruszyć lód, można robić domowe lody i masła bakaliowe :).

  16. Co to za blender? Ja poszukuję własnie jakiegoś porządnego. Już zakupiłamdwa niewypały po drodze 🙁 Dobrze, że miałam możliwość aby je oddać 😉
    Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!

  17. Super sprawa z masłem z orzeszków ziemnych. Sama również kilkakrotnie je przygotowywałam. Jednak zaintrygowało mnie masło pistacjowe. Będę musiała wypróbować 😉

  18. Jesteś już w kraju?
    Robiłam jakiś czas temu z orzechów laskowych, ale dałam olej z pestek winogron, kakao i ksylitol.Mam uczulenie na orzeszki ziemne ale lubię bardzo:))
    Robiłam też chałwę, polecam obłędne tylko do tego przepisu dałam jeszcze wanilię.
    „MrHeyder09 Jak zrobić chałwę”
    pozdrawiam:0)

  19. Czy byłaby pani w stanie przyrządzić ciasto jogurtowe, ale takie, jakby to powiedzieć mokre?
    Zawsze się zastanawiałem jak zrobić takie mokre ciasto, zazwyczaj wychodzi suche, a w cukierni często można kupić takie bardzo mokre ciasto, nie wiem, czy to się jakoś nawilża? Pani zapewne wie, pozdrawiam!

  20. Podziwiam za cierpliwość. Ja się zdecydowałam na domowe masło orzechowe dopiero jak nabyłam dobry blender :D.

  21. Mój można myć w zmywarce :). Jeśli Twój jest odporny na wrzątek, można najpierw wyczyścić ręcznie, a potem wlać gorącą wodę do połowy objętości, dodać 1-2 krople płynu do mycia naczyń i włączyć maksymalne obroty na kilka sekund. Z blenderami tak to już jest, że najlepiej czyści się te, które mają odkręcany nóż.

  22. Masz jakiś dobry sposób na czyszczenie blendera? Może robię coś źle, ale wydaje mi się, że nigdy nie mogę doczyścić swojego blendera do końca. -_-

  23. ja robiłam ez blendera inaczej 🙂 do naczynia w którym uciera sie ciasto wrzuciałam orzechy i je gniotłam potem odrobine oliwy z oliwek i wychodziło takie samo 🙂 z blenderem jest jednak łatwiej 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)