Obłędnie smaczne masło pistacjowe, odlotowe, cudownie zielone, delikatne, fantastyczne… Doskonały dodatek do kanapek, baza do przygotowania sernika pistacjowego, dodatek do śniadaniowych płatków, naleśników, budyniu i innych deserów czy ciast. To jeden z tych bazowych, prostych przepisów, które dają pole do popisu kulinarnej fantazji.
Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek
W podstawowej, najprostszej wersji masło pistacjowe przygotowuję z samych pistacji. To nie lada wyzwanie, wyłuskać ich tak wiele i powstrzymać się przed zjedzeniem w całości. Mój blender świetnie radzi sobie z ich miksowaniem, a Wy, w razie potrzeby, jeśli nie możecie uzyskać kremowej konsystencji tej pistacjowej pasty, dodajcie do niej trochę masła, kajmaku albo białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200-400 g pistacji (łuskane)
- 50 g masła (opcjonalnie)
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie; 1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej; w wersji bezcukrowej można, zamiast czekoladą, dosłodzić masło ksylitolem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Pistacje przekładam do blendera i przez kilka sekund miksuję na najwyższych obrotach.
- Drobno posiekane pistacje nadal miksuję na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas wyłączając blender, żeby zapobiec przegrzaniu się silnika i zeskrobać masę nagromadzoną na ściankach.
- Po kilku-kilkunastu minutach (w zależności od mocy blendera) pistacje zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję.
- Do kremowej masy można stopniowo dodawać opcjonalne składniki, nadal miksując na najwyższych obrotach, z przerwami na chłodzenie silniczka.
- Masło pistacjowe przekładam do słoiczka.
Jedna łyżeczka prosto ze słoiczka i przepadłam. Muszę schować je w lodówce, za sałatą. Zdecydowanie.
Czy można zapytać, jaki masz mikser? Chciałabym kupić taki konkretnie, aby miksować orzechy 🙂
Oczywiście, mam blender KitchenAid Artisan, ale jego używam teraz tylko do robienia soków i mleka roślinnego, bo samych orzechów i wiórków na masła trzeba do niego dawać sporo (mniejsze ilości rozsypują się po ściankach i tyle z miksowania 😉 ), ze względu na duży kielich. Mniejsze porcje masła orzechowego i pesto, na co dzień, przygotowuję w małym młynku doczepianym do miksera planetarnego Philips, który recenzowałam w zeszłym roku. Masło orzechowe udawało się też w moim blenderze ręcznym Bosch.
Przepyszne… to również doskonała masa do mazurka wielkanocnego…:)
Mazurek pistacjowy, mmm… 🙂