fbpx
Czytasz właśnie
Masło pistacjowe

Masło pistacjowe

Masło pistacjowe

Obłędnie smaczne masło pistacjowe, odlotowe, cudownie zielone, delikatne, fantastyczne…  Doskonały dodatek do kanapek, baza do przygotowania sernika pistacjowego, dodatek do śniadaniowych płatków, naleśników, budyniu i innych deserów czy ciast. To jeden z tych bazowych, prostych przepisów, które dają pole do popisu kulinarnej fantazji.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek

W podstawowej, najprostszej wersji masło pistacjowe przygotowuję z samych pistacji. To nie lada wyzwanie, wyłuskać ich tak wiele i powstrzymać się przed zjedzeniem w całości. Mój blender świetnie radzi sobie z ich miksowaniem, a Wy, w razie potrzeby, jeśli nie możecie uzyskać kremowej konsystencji tej pistacjowej pasty, dodajcie do niej trochę masła, kajmaku albo białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej.

Zobacz też
Ryba w migdałach

Masło pistacjowe

Masło pistacjowe

Masło pistacjowe, opcjonalnie miksowane z białą czekoladą, idealne jako dodatek do kanapek, sałatek i deserów oraz sosów.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: masło pistacjowe
Liczba porcji: 0 g
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200-400 g pistacji (łuskane)
  • 50 g masła (opcjonalnie)
  • 100 g białej czekolady (opcjonalnie; 1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej; w wersji bezcukrowej można, zamiast czekoladą, dosłodzić masło ksylitolem)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Masło pistacjowe można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku. Jeśli przez ten czas się rozwarstwi i wytrąci się z niego olej, przed podaniem wystarczy je wymieszać.

Jak zrobić

  • Pistacje przekładam do blendera i przez kilka sekund miksuję na najwyższych obrotach.
  • Drobno posiekane pistacje nadal miksuję na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas wyłączając blender, żeby zapobiec przegrzaniu się silnika i zeskrobać masę nagromadzoną na ściankach.
  • Po kilku-kilkunastu minutach (w zależności od mocy blendera) pistacje zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję.
  • Do kremowej masy można stopniowo dodawać opcjonalne składniki, nadal miksując na najwyższych obrotach, z przerwami na chłodzenie silniczka.
  • Masło pistacjowe przekładam do słoiczka.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jedna łyżeczka prosto ze słoiczka i przepadłam. Muszę schować je w lodówce, za sałatą. Zdecydowanie.

Masło pistacjowe
Masło pistacjowe
4 komentarze
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom