Mazurek cytrynowy

5/5 (1)

Odmianą dla bardzo słodkich mazurków może być smaczny, słonecznie żółty mazurek cytrynowy o orzeźwiającym smaku. Jest to błyskawiczne do zrobienia ciasto, pod warunkiem, że mamy już w lodówce krem cytrynowy. Dysponując mniejszą ilością czasu, warto przygotować krem 1-2 dni wcześniej i wstawić do lodówki, a potem wyłożyć na upieczony i wystudzony, kruchy placek.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Mazurek cytrynowy, dzięki pięknej, żółtej barwie, nawet bez dodatkowych dekoracji, będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Oprócz kremu i zamiast mięty, można udekorować go płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami nerkowca.

Mazurek cytrynowy

Liczba porcjiforma 23 x 23 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania40 min
Całkowity czas55 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Mazurek cytrynowy na Wielkanoc czyli przepis na mazurek z kremem cytrynowym. Ciasto mazurek cytrynowy jest upieczone na kruchym spodzie, a wierzch wystarczy posmarować kremem jajeczno-cytrynowym czyli tzw. lemon curd.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Kruche ciasto

    • 2 Szklanki mąki krupczatki
    • 200 g masła (1 kostka)
    • ½ Szklanki cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 50 g płatków migdałów

    Kruche ciasto (opcjonalnie)

    • miąższ z ½ laski wanilii

    Krem cytrynowy

    • 2 jajka
    • 2 cytryny
    • 120 g cukru
    • 50 g masła (¼ kostki)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Mazurek cytrynowy - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić kruche ciasto
    2. Jak zrobić krem cytrynowy

    Mazurek cytrynowy - Jak zrobić

    Krok 1
    Z wyszorowanych i sparzonych cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
    Krok 2
    Sok ze skórką i cukrem podgrzewamy w garnku w kąpieli wodnej.
    Krok 3
    Kiedy cukier rozpuści się, do syropu dodajemy masło i cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści.
    Krok 4
    Cienką strużką (najlepiej przez sitko) wlewamy do masy cytrynowej roztrzepane jajka, cały czas mieszając.
    Krok 5
    Podgrzewamy krem na niewielkim ogniu i stale mieszamy, żeby jajka nie ścięły się za szybko, a krem uzyskał gęstą, jedwabistą konsystencję.
    Krok 6
    Gotowy krem przelewamy do słoika albo miseczki, studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.
    Krok 7
    Z posiekanego z mąką i cukrem masła, wanilii i ugotowanych żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut do schłodzenia.
    Krok 8
    Wykładamy część ciasta na dnie foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dekorujemy rulonikami lub warkoczykami z ciasta, dno gęsto nakłuwamy widelcem.
    Krok 9
    Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez ok. 20-40 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
    Krok 10
    Na wystudzone ciasto wykładamy schłodzony krem, a całość dekorujemy świeżą miętą, orzechami lub migdałami.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Mazurek cytrynowy
    Mazurek cytrynowy

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    10 komentarzy
    1. Jak maminy smakuje najbardziej, to trzeba pomagać i się od niej uczyć, a nie zostawiać samej do zrobienia :).

    2. Przepis wypróbowałam przy okazji… Wielkanocy 😉 Mazurek pyszny – smakował nie tylko mnie, ale wszystkim, którzy go jedli. Znakomity! Dzięki za ten przepis. Zmodyfikowałam nieznacznie, stosując mniejszą ilość cukru – ale to wiadomo, według uznania i smaku. Pozdrawiam

    3. to jest za suche i za mało kwaśne,
      a poza tym jest za gorzkie i nie wiem kto powiedział wam, że umiecie gotować

      Jestescie żałośni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    4. Mam zamiiar dziś zrobić ten mazurek, ale obawiam się że kremu nie wystarczy. Pani Dorotko czy masz pewność że ta porcja kremu będzie wystarczająca?

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)