fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Odmianą dla bardzo słodkich mazurków może być smaczny, słonecznie żółty mazurek cytrynowy o orzeźwiającym smaku. Jest to błyskawiczne do zrobienia ciasto, pod warunkiem, że mamy już w lodówce krem cytrynowy. Dysponując mniejszą ilością czasu, warto przygotować krem 1-2 dni wcześniej i wstawić do lodówki. Potem wystarczy wyłożyć go na upieczony i wystudzony, kruchy placek. Zobaczcie jak zrobić mazurek z cytryn.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

Mazurek cytrynowy, dzięki pięknej, żółtej barwie, nawet bez dodatkowych dekoracji, będzie cudowną ozdobą wielkanocnego stołu. Oprócz kremu i zamiast mięty, można udekorować go płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami nerkowca. Dekoracja proponowana przeze mnie jest prosta, ale efektowna i łatwa do uzyskania. Całą robotę „robi” kolor kremu i przełamanie go zielenią.

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy na Wielkanoc czyli przepis na mazurek z kremem cytrynowym. Ciasto mazurek cytrynowy jest upieczone na kruchym spodzie, a wierzch wystarczy posmarować kremem jajeczno-cytrynowym czyli tzw. lemon curd.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 55 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek cytrynowy, mazurek z cytryn
Liczba porcji: 1 kwadratowa foremka o boku ok. 23 cm
Kalorie: 272kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 50 g płatków migdałów
  • miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)

Krem cytrynowy

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 120 g cukru
  • 50 g masła (¼ kostki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić krem cytrynowy

Jak zrobić

  • Z wyszorowanych i sparzonych cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  • Sok ze skórką i cukrem podgrzewamy w garnku w kąpieli wodnej.
  • Kiedy cukier rozpuści się, do syropu dodajemy masło i cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści.
  • Cienką strużką (najlepiej przez sitko) wlewamy do masy cytrynowej roztrzepane jajka, cały czas mieszając.
  • Podgrzewamy krem na niewielkim ogniu i stale mieszamy, żeby jajka nie ścięły się za szybko, a krem uzyskał gęstą, jedwabistą konsystencję.
  • Gotowy krem przelewamy do słoika albo miseczki, studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.
  • Z posiekanego z mąką i cukrem masła, wanilii i ugotowanych żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut do schłodzenia.
  • Wykładamy część ciasta na dnie foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dekorujemy rulonikami lub warkoczykami z ciasta, dno gęsto nakłuwamy widelcem.
  • Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez ok. 20-40 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
  • Na wystudzone ciasto wykładamy schłodzony krem, a całość dekorujemy świeżą miętą, orzechami lub migdałami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 272kcal (14%) | Węglowodany: 28g (9%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 90mg (30%) | Sód: 122mg (5%) | Potas: 92mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 470IU (9%) | Witamina C: 7.2mg (9%) | Wapń: 26mg (3%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kruche ciasto, a na nie wyłożony krem. W zasadzie to wszystko.

Zobacz też
Ciasto blondie

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy

Ciekawa jestem, jak udał się Wam mazurek z cytryną. Jak wrażenia po przygotowywaniu lemon curd? Dajcie znać w komentarzach :).

10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom