fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

W Wielkanoc na moim stole musi pojawić się mazurek. Jednym z moich ulubionych jest oczywiście mazurek królewski, upieczony na cieniutkim, kruchym cieście. Wyłożony kolorowymi warstwami i polany polewą ze stopionej czekolady, za każdym razem robi furorę. Nieco mniej pracochłonnym ciastem wielkanocnym będzie mazurek kajmakowy. W najłatwiejszym wydaniu wystarczy upiec kruche ciasto, a potem posmarować gotową masą kajmakową i udekorować bakaliami. Zobaczcie jak zrobić mazurek z kajmakiem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Mazurek kajmakowy z pewnością posmakuje wielbicielom bardzo słodkich ciast. Można go przygotować z dodatkiem kajmaku klasycznego, waniliowego, kawowego i czekoladowego.  Do wyboru, do koloru :). Nadzienie najlepiej przyrządzić samodzielnie, ale można też pomóc sobie gotową masą z puszki. To będzie łatwy mazurek z masą krówkową, posypany migdałami w płatkach oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Mazurek kajmakowy ze skórką pomarańczową

Mazurek kajmakowy

Prosty mazurek kajmakowy czyli bardzo słodki mazurek z kajmakiem i skórką pomarańczową. Jeden z popularniejszych wypieków na Wielkanoc, mazurek kajmakowy można przygotować wykorzystując domowy lub gotowy kajmak czyli masę krówkową.
4.75 z 4 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 35 minuty
Razem: 1 godzina 50 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek kajmakowy, mazurek z kajmakiem, mazurek z masą kajmakową, mazurek z masą krówkową
Liczba porcji: 1 kwadratowa forma o boku ok. 23 cm
Kalorie: 299kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru-pudru
  • 2 żółtka (ugotowane na twardo)
  • 1 puszka masy kajmakowej (zwanej też krówkową (ok. 400-500 g))
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić domowy kajmak
  2. Jak zrobić kruche ciasto

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewamy do miski i siekamy z masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
  • Dodajemy żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku lub przetarte przez sitko, dosypujemy cukier i jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce przez ok. 45 minut.
  • ¼ część ciasta odkładamy, pozostałe wykładamy na blaszce (można rozwałkować) i nakłuwamy gęsto widelcem.
  • Z odłożonego ciasta turlamy 4 równe wałeczki, nakłuwamy ozdobnie widelcem i rozkładamy na brzegach ciasta w blaszce, lekko dociskając. Można posmarować je białkiem.
  • Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu całkowicie chłodzimy, nie wyjmując z blaszki.
  • Smarujemy ciasto masą kajmakową i ozdabiamy skórką pomarańczową i płatkami migdałów.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 299kcal (15%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 83mg (28%) | Sód: 136mg (6%) | Potas: 37mg (1%) | Cukier: 22g (24%) | Witamina A: 705IU (14%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 23mg (2%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Gotowy mazurek z masą kajmakową można udekorować bakaliami. Im bardziej różnorodne i kolorowe, tym lepiej. Ja proponuję udekorować skromnie, za to gustownie: ze skórką z pomarańczy i migdałami.

Zobacz też
Bigos staropolski

Mazurek kajmakowy ze skórką pomarańczową
Mazurek kajmakowy ze skórką pomarańczową

Jak Wam się podoba taki prosty mazurek z kajmakiem? Dajcie znać, jak wrażenia smakowe i czy udało Wam się samodzielnie przygotować nadzienie. Bardzo jestem ciekawa, na którą jego wersję się zdecydowaliście :).

57 komentarzy
  • KOCHANI BŁAGAM: TROCHĘ SZACUNKU DLA PRAWDZIWEJ TRADYCJI KAJMAKOWEJ:)
    Żadnych puszek, gotowych kupnych kajmaków, bo nimi można tylko zepsuć. NAJLEPSZY MAZUREK KAJMAKOWY (PRZEPIS W RODZINIE OD POKOLEŃ – SPRAWDZONY CO ROKU OD kilkudziesięciu lat – od kiedy sięgam pamięcią) może nieco czasochłonny w przygotowaniu, ale coś za coś, podaję przepis na masę: 1litr mleka, pół kilo cukru, kostka masła, wanilia. MLEKO GOTOWAĆ Z CUKREM I WANILIĄ CAŁY CZAS MIESZAJĄC (szczególnie po dnie uważać, bo łatwo się przypala) OKOŁO GODZINY (przetestowany wok – większa powierzchnia parowania), AŻ ZACZNĄ POJAWIAĆ SIĘ W GĘSTEJ CIEMNIEJĄCEJ MASIE JASNAWE SMUGI MALUTKICH BĄBELKÓW. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ DO MINIMUM I WMIESZAĆ KOSTKĘ MASŁA, AŻ DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ MASY, SZYBKO WYLAĆ NA SPÓD. Zapewniam, że po spróbowaniu takiego kajmaku to, co produkują w puszkach wyda się złym snem.

  • ja w tym roku zamierzam zrobić z masą cytrynową, konsystecja coś jak kajmak tyle że cytrynowa, tak w stronę lemon curd;)

  • Moja rodzinka zawsze chce tylko kajmakowe 🙂 idą jak woda 🙂 ale kajmak robie sama, bo wtedy ma suchą powierzchnię.

  • Myślę, że niezależnie od tego, czy masa kajmakowa jest gotowa czy robiona własnoręcznie, mazurek kajmakowy pozostaje mazurkiem kajmakowym :). Mam w planie osobny poradnik pt. „Jak zrobić masę kajmakową”, który podlinkuję do tego filmu, ale to niestety nie w najbliższym czasie. A filmu nie trzeba było oglądać całego, tylko popatrzeć na listę składników i od razu wszystko byłoby jasne ;).

  • [..YouTube..] Myślę, że niezależnie od tego, czy masa kajmakowa jest gotowa czy robiona własnoręcznie, mazurek kajmakowy pozostaje mazurkiem kajmakowym :). Mam w planie osobny poradnik pt. „Jak zrobić masę kajmakową”, który podlinkuję do tego filmu, ale to niestety nie w najbliższym czasie. A filmu nie trzeba było oglądać całego, tylko popatrzeć na listę składników i od razu wszystko byłoby jasne ;).

  • [..YouTube..] @yachian Myślę, że niezależnie od tego, czy masa kajmakowa jest gotowa czy robiona własnoręcznie, mazurek kajmakowy pozostaje mazurkiem kajmakowym :). Mam w planie osobny poradnik pt. „Jak zrobić masę kajmakową”, który podlinkuję do tego filmu, ale to niestety nie w najbliższym czasie. A filmu nie trzeba było oglądać całego, tylko popatrzeć na listę składników i od razu wszystko byłoby jasne ;).

  • [..YouTube..] @yachian Myślę, że niezależnie od tego, czy masa kajmakowa jest gotowa czy robiona własnoręcznie, mazurek kajmakowy pozostaje mazurkiem kajmakowym :). Mam w planie osobny poradnik pt. „Jak zrobić masę kajmakową”, który podlinkuję do tego filmu, ale to niestety nie w najbliższym czasie. A filmu nie trzeba było oglądać całego, tylko popatrzeć na listę składników i od razu wszystko byłoby jasne ;).

  • oczywiscie,ale ja moge podac sto innych ciast,ktore sie robi na ciescie kruchym i to nie beda mazurki…chodzi po prostu o to,ze jesli podaje sie racepte na cokolwiek,to trzeba ja podac od a do z. w tytule jest napisane „mazurek kajmakowy”,a faktycznie wytlumaczone jest tylko ,jak zrobic ciasto kruche.mnie zainteresowal ten tytul i gdybym wiedzial,ze tio jest tylko polowa recepty,to nie zawracal bym sobie glowy ogladaniem tego filmu.

  • [..YouTube..] oczywiscie,ale ja moge podac sto innych ciast,ktore sie robi na ciescie kruchym i to nie beda mazurki…chodzi po prostu o to,ze jesli podaje sie racepte na cokolwiek,to trzeba ja podac od a do z. w tytule jest napisane „mazurek kajmakowy”,a faktycznie wytlumaczone jest tylko ,jak zrobic ciasto kruche.mnie zainteresowal ten tytul i gdybym wiedzial,ze tio jest tylko polowa recepty,to nie zawracal bym sobie glowy ogladaniem tego filmu.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia oczywiscie,ale ja moge podac sto innych ciast,ktore sie robi na ciescie kruchym i to nie beda mazurki…chodzi po prostu o to,ze jesli podaje sie racepte na cokolwiek,to trzeba ja podac od a do z. w tytule jest napisane „mazurek kajmakowy”,a faktycznie wytlumaczone jest tylko ,jak zrobic ciasto kruche.mnie zainteresowal ten tytul i gdybym wiedzial,ze tio jest tylko polowa recepty,to nie zawracal bym sobie glowy ogladaniem tego filmu.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia oczywiscie,ale ja moge podac sto innych ciast,ktore sie robi na ciescie kruchym i to nie beda mazurki…chodzi po prostu o to,ze jesli podaje sie racepte na cokolwiek,to trzeba ja podac od a do z. w tytule jest napisane „mazurek kajmakowy”,a faktycznie wytlumaczone jest tylko ,jak zrobic ciasto kruche.mnie zainteresowal ten tytul i gdybym wiedzial,ze tio jest tylko polowa recepty,to nie zawracal bym sobie glowy ogladaniem tego filmu.

  • Ja właśnie upiekłam kolejny, ale dopiero jutro go przełożę i polukruję, a film to pewnie wieczorem wrzucę, o ile się wyrobię :).

  • Teściowa jest moim mazurkowym mistrzem – bo to jedyne mazurki, jakie w życiu jadłam, i innych nie potrzebuję próbować 🙂

  • hihi ;p ale mimo wszystko ją lubię 🙂 i spróbuję zrobić taki mazurek (choć oczywiście na diecie jestem ;p) ja również pozdrawiam – bluzkę i (przede wszystkim) Ciebie.

  • Tylko tutaj masa jest wykorzystana zgodnie z jej przeznaczeniem ;). Bluzka kazała przekazać podziękowania i przesyła pozdrowienia :D.

  • [..YouTube..] hihi ;p ale mimo wszystko ją lubię 🙂 i spróbuję zrobić taki mazurek (choć oczywiście na diecie jestem ;p) ja również pozdrawiam – bluzkę i (przede wszystkim) Ciebie.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia hihi ;p ale mimo wszystko ją lubię 🙂 i spróbuję zrobić taki mazurek (choć oczywiście na diecie jestem ;p) ja również pozdrawiam – bluzkę i (przede wszystkim) Ciebie.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia hihi ;p ale mimo wszystko ją lubię 🙂 i spróbuję zrobić taki mazurek (choć oczywiście na diecie jestem ;p) ja również pozdrawiam – bluzkę i (przede wszystkim) Ciebie.

  • Ja w tym roku pierwszy raz zrobię mazurka – przy pomocy córci, która wypróbowała niedawno przepis z koleżanką. Mam nadzieję, że wyjdzie tak dobry, jak Twój 🙂

  • Skórka pomarańczowa niby też przełamuje odrobinę tę słodycz, ale żurawina rzeczywiście bardziej kwaskowata.

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom